Vůně

Ellena je zpátky a stopy vedou do Česka

Vždy tvrdil, že správný parfém nemá být trendy ani nijak výrazně reagovat na poptávku trhu, ale má si najít vlastní místo a hlavně obstát ve zkoušce časem. Naučil nás, že vůně je narcistický doplněk, co nás může udělat šťastnými, a také to, jak se nosí cedr, vanilka a pižmo a že parfém se nikdy nemá dělit podle pohlaví, ale podle stylu. Okouzlil nás rozkvetlými zahradami, kořeněným dřevem i jiskřivými tóny neroli. Ikona mezi parfémáři Jean-Claude Ellena se vrací a je ve skvělé formě. Což ostatně můžete zažít na vlastní kůži.
Foto: Alexander Bel | @alexanderbelph
S  babičkou sbíral odmalička jasmínové kvítky, které dál prodávali parfémářům v Grasse. V šestnácti letech začal pracovat u Chirise, manufaktuře na esenciální oleje. V revolučním roce 1968 se stal prvním studentem právě otevřené školy Givaudan. Nikdo tenkrát netušil, že se zrodila hvězda.

Talentovaný pan Ellena

Hned první parfém a okamžitě světový bestseller, který má v parfumériích a beauty buticích jedno z nejčestnějších míst. Eau de Campaigne pro Sisley od roku 1976 dostal mnoho podob; čistá vůně přírody zůstává pořád stejně relavantní jako v době svého vzniku. Jean-Claude Ellena se stal jedním z nejvýznamnější parfémářů moderní historie, mistr nad mistry. Talentovaný umělec s neviditelnými barvami a texturami vykouzlil desítky nezapomenutelných vůní a ovlivnil několik generací následovníků.
Foto: Profimedia.cz
Jean-Claude Ellena
Po Eau de Campagne následovala spolupráce se značkami Van Cleef & Arpels, Jitrois, L'Artisan Parfumeur, Yves Saint Laurent, Lalique, Emporio Armani, Christian Lacroix, Cartier (ano, milovaná Declaration je právě od něj), Bulgari (nádherný zelený čaj v řadě Eau Parfumee), Acqua di Parma a Amouage. Až přišel rok 2004 a Ellena „povýšil do šlechtického stavu“ a stal se in-house parfémářem Hermès. 

Mistr mistrů

Za dvanáct let se podepsal pod taková mistrovská díla jako Kelly Caleche, Elixir des Merveilles, 24, FaubourgTerre d'Hermès, Hermèssence, Un Jardin en Méditerranée, zavedl nás do zahrad kolem Nilu po monzunovém dešti, zahrady pana Li a ukázal, jak voní den a cesty s Hermès i andělská kůže. S výrazně svěží unisexovou kolínskou Eau de Neroli se rozloučil s výsostným postavením a předal žezlo parfémářce Christine Nagel. Naštěstí neodešel ze světa voňavých lahviček nadobro, i když se na sebe nechal čekat.
Foto: Brice TOUL/Gamma-Rapho via Getty Images
Jean-Claude Ellena
V letošním roce se podepsal pod osm vůní nové řady Botanical Colognes značky Le Couvent des Minimes, dvě novinky od Laboratorio Olfattivo, dvě pro Perris Monte Carlo a hlavně navrhl další masterpiece pro Frederica Malleho.
Rose & Cuir přináší nový pohled na poměrně tradiční spojení růže a kůže. Oběma často používaným ingrediencím vytvořil Mistr Ellena zcela novou image, aniž by některá z nich musela doprovodně ustoupit do pozadí. Unisexová parfémová voda se postupně otevírá výraznými akordy nepálského pepře, černého rybízu a bourbonského muškátu, který funguje jako sametová opona v opeře. Jakmile se zvedne, na pokožce se roztančí růže s kůží.
Respektive s chinolinem. Tuto téměř zapomenutou chemickou sloučeninu vonící po kůži, co si své dny největší slávy prožila v 50. letech, oživil, výrazně zmodernizoval a výsledkem je právě vůně, do které se zamilujete od prvního okamžiku. 

Nenápadně vysoké sebevědomí 

O co je flakon s černou etiketou nenápadnější, o to intenzivnější zážitek čeká uvnitř. Stačí pár kapek a připravte se na to, že kamkoliv přijdete, tam budou chtít znát jméno vaší vůně. Kromě toho, že jde o nového Ellenu, hraje svou roli právě zmiňovaný chinolin.
Látka je sama o sobě tak silná, že by odrovnala celou armádu. Elegantně, rychle a beze zbraní. Ovšem ruce krále parfémářů z ní vykouzlí ten nejvíc sexy akord, který vám okamžitě zvedne sebevědomí do kosmických výšin. Ellena přesně vybalancoval jemné nuance; vynikne jak kožená stránka, tak i drobné fasety svěží zeleně, zemitost, ale i tóny gumy, tabáku a mechu. 
Foto: Alexander Bel | @alexanderbelph
Za to, že mají parfémáři v rukou tak mocnou ingredienci, může svět poděkovat synovci hudebního skladatele a autora české hymny Františka Škroupa. Pražský rodák Zdenko Hans Skraup objevil syntézu chinolinu, tzv. Skraupovu syntézu. Ačkoliv chinolin nepatří mezi nejznámější ingredience, vždy hrál zásadní roli. Díky Skraupově objevu mohla Elsa Schaparelli uvést na trh Shocking, Caron Nuit de Noël, Yves Saint Laurent Opium, Chanel Cuir de Russie nebo Bois Des Iles a Tom Ford svou Ombré Leather. A teď tu je nová závislost v podobě Rose & Cuir. Tak krásná, že se o ni nebudete chtít dělit, a tak mocná, že ji naopak budete chtít ukázat celému světu.
Merci beaucoup, Monsieur Ellena!