Vůně

Cesta do ráje: Parfémy inspirované rajskou zahradou vás svedou a okouzlí

Nejznámější příběh o hadu, jablku, zahradě a ženě, které neodolala a změnila osud celého lidstva, nese mnoho podob a inspiroval tisíce umělců včetně mistrů parfémářů, kteří z biblického vyprávění o prvotním hříchu vytvořili svůdné vůně. Odoláte, nebo podlehnete stejně jako Eva?
Foto: Michal Pudelka
Karen Elson pro Vogue Czechoslovakia, březen 2019
Rajská zahrada, zahrada Eden, Gan Eden, Ráj. Místo, které popisuje kniha Genesis, se stalo nevyčerpatelným zdrojem inspirace. Příběh o Adamovi a Evě, kteří byli z dokonalého místa vyhnáni poté, co Eva ochutnala ovoce ze stromu poznání — a spolu s Adamem se dopustila prvotního hříchu, nepřestává fascinovat. Téma to je pořád velmi lákavé. Ať už se něj podíváte jako na boj mezi nevinností a svedením k zakázanému, mezi věčností v blažené nevědomosti a poznání za cenu smrtelnosti, anebo si jej rozeberete na části a sestavíte moodboard, na kterém nebude chybět jablko, fíkový list, had, první žena, první muž, dokonalá zahrada, Boží hněv, vyvolá ve vás vzrušení a zvědavost. Stejně to je u parfémů, které na ráj odkazují.
Nejznámější je určitě Eden od Cacharel, stálice mezi květinovými vůněmi, která ani po osmadvaceti letech od  uvedení neztratila nic ze svého půvabu. Jean Guichard ji v první polovině 90. letech namíchal z bílých květů, hromady slaďoučkého ovoce, pačule a dřevin. A vy ji můžete buď milovat, nebo nenávidět. Nic mezi tím. 
To Anne Flipo se na ráj podívala méně kontroverzním pohledem a pro Estée Lauder vytvořila Desert Eden, elegantní ambrovo-květinovou ódu na tajemné, elegantní nóty růže, santalového dřeva a kadidla. Určitě si vůni vyzkoušejte na vlastní kůži, vzbuzuje totiž také protikladné reakce.
Quentin Bisch a Sonia Constant pro změnu pracovali s vanilkou a ambrou, aby pro Gaultier vytvořili La Belle. Ta se okamžitě stala hitem po celém světě. A i když vanilku zrovna nemusíte a květiny považujete za stejně fádní jako Miranda Priestly květinové vzory v jarních kolekcích, tento parfém by rozhodně ujít vaší pozornosti neměl. O nudu v žádném případě nejde. Gaultierova rajská zahrada je magická, okouzlující, ze začátku poměrně ctnostná, ale postupně vás vtáhne do rozkošnických zákoutích, kde hřích chutná božsky a místo vyhnání z ráje přichází velká party. 
Foto: Fine Art Images/Heritage Images via Getty Images
Obraz The Garden of Eden with the Fall of Man od Jana Brueghela st. a Petera Paul Rubense
Téma porušování pravidel rozehrává i Forbidden Games, který namíchala Calice Becker z jasmínu, růží, medu, vanilky. Nechybí ani jablko, v tomto případě se skořicí. 
A pokud by vás výše popsané pokušení neuspokojilo, je tu Eden Juicy Apple 01 v sexy rudém flakonu od Mony Kattan Kayali. Ovocná vůně cílí především na mladé publikum a ty, co milují květinovo-ovocné vůně s výrazně sladkým základem.
Parfémář Jérôme Epinette si téma Evy v ráji udělal po svém — místo jablka a květin pracoval v niche vůni Eve Goes Eden pro značku Philly & Phil s kůží, fialkami, třešněmi a břízou. Ze začátku jde o lahodně sladkou vůni, která se na pokožce proměňuje hravým způsobem, až se z ní stane esence svůdnosti. Kdyby Eva měla v ráji svůj parfém, byl by to určitě tento.