Vůně

Kolik slov nám může sdělit vůně?

Freedom is not given, but conquered. Tak zní motto zakladatele Parfum D'Empire Marca-Antoine Corticchiato. Muže, který stojí za řadou parfémů ztělesňujících jeho radikální styl, vyvolávajících bouři emocí. Parfémy z Collection Classique vynikají řemeslným uměním, které je do nich vložené, a zvláštní péčí, jež byla věnována jejich výrobě. Ať už tedy hledáte vůni, kterou budete moci považovat za svou signature, anebo jen toužíte po změně, tento výběr vás nezklame.
Foto: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images

Aziyadé

Krásná, ale nedostupná Aziyadé. Žena, která je afrodiziakem mnoha kultur, ale hlavně ztělesněním vášně a lásky. Esence tohoto parfému byla zachycena v soumraku Osmanské říše. Vyzařuje eleganci, ale i jistý pocit neznáma. Aroma není příliš silné a během dne se postupně rozplývá do jemnějších, a přitom kouřových tónů, za kterými se skrývá vůně, která se velmi rychle stává návykovou. Přestože je její podtón o něco sladší, přebíjí ho kombinace vanilky a cejlonské skořice, zůstává orientální nádech. Parfém prozkoumává temná zákoutí naší mysli, aby na povrch vyplula verze nás samotných. Osobnost, která se nebojí riskovat a milovat celou svou duší.

Le Cri

Přináší vášeň. Touhu znovu se zamilovat. Pozvání do tmy s nadějí, že budete spaseni světlem. Nutkání nalézt svůj protiklad a přemítat, jak do sebe všechny kousky nakonec zapadají. Pižmové a dřevité tóny vytvářejí kontrast se svěžími a květinovými tóny, ovšem vzniká vůně, která působí, že měla být přesně taková, jaká je. Florentský kosatec a ohnivé tóny turecké růže se prolínají v blažené harmonii, doprovází je křišťálově čistý tón eau-de-vie. Nečekané sloučení aromat vás donutí věřit, že můžete dosáhnout všeho, dokonce i věcí, o kterých jste si mysleli, že jsou takřka nemožné.

Eau Suave

Parfém vznikl po návštěvě zámku La Malmaison. Tam Corticchiato zjistil, že císařovna Josefína, horlivá amatérská botanička, vypěstovala ve svých sklenících pozoruhodnou sbírku růží. Kreace, která byla následně stvořená na počest císařovny, zachycuje eleganci růží, jejich nehynoucí ženskost, ale také lehkost a nadčasovost. Přestože se na první pohled může zdát, že je Eau Suave jen další květinovou vůní, je to přesně pocit předvídatelnosti, který naláká. Skleník růží se pro Josefínu stal oázou, která ji umožňovala uniknout všemu kolem sebe, velmi osobní místo určené výhradně pro ni. Klasické růže ovšem představují pro každého z nás něco jiného — a ať už se jedná o konkrétní pocit, či nostalgickou vzpomínku, všichni jsme hypnotizováni jejich významem. A záleží jen na nás, jaký si vybereme.

Acqua di Scandola

Představte si, že je vaše tělo pokryto mořskou solí, slunce sálá. Skočíte do sprchy, abyste si z těla smyli písek z pláže, a když koupelnu opustíte, cítíte se jako znovuzrození. Parfém inspirovaný poloostrovem Scandola na západní Korsice si klade za cíl odrážet moře, nespoutanou přírodu a pevné skály. Ve chvíli, kdy se připojí k vaší stálé voňavé sbírce, vmžiku ucítíte, jak vám u nohou brní hřejivý písek a pohladí vaši mořskou solí a sluncem políbenou pokožku... Kombinace citronu, bazalky a malinových listů spolu vytváří připomínku toho, kde si přejete být ve dnech, když se již nemůžete dočkat dovolené.

Ambre Russe

Půvab a bohatství. Šampaňské, extravagantní večírky. Jelikož je parfém inspirovaný ruským impériem za dob posledních carů, není divu, že se na první pohled může zdát až příliš ohromujícím. Nicméně je to právě vášnivá a nelítostná povaha dřívějších dob, která evokuje kouřové aroma v podání skořice a koriandru k jinak spíše teplejším tónům dřeva a jantaru. Parfém tak vytváří časovou kapsli mezi minulostí a současností. Vykročte ze své komfortní zóny a nechte se unést vůní neprobádaného.