Trendy

Proč si Vogue editor masíruje obličej studeným nefritem?

Starověká čínská masážní technika je na vzestupu. Opravdu vás ale zbaví napuchlosti, navrátí ztracenou energii čchi a nahradí botox nebo se jedná o trend, který zmizí stejně rychle, jako se objevil? 

Insta-friendly material

Šance, že jste během posledních měsíců při scrollování Instagramem narazili na zvláštní masážní válečky z drahých kamenů je téměř stoprocentní. Všude kam se podíváte, lidé o něm buď mluví, nebo jsou zvědaví a chtějí ho vyzkoušet. “Krásně a rychle vás zbaví otoků a obličej působí svěžím dojmem,” vyzdvihuje benefity masáže Vogue Junior Beauty Editor Josef Šlaich. Proč byste ho měli zařadit do vaší rutiny i vy?
Pojďme si ostatně uvést některé příklady. Večer je v plném proudu a koktejl navíc přece nikomu neuškodí. A co takhle zajít na pizzu po práci? Ostatně ani ten dort z oblíbené cukrárny nevypadá špatně. A jeden díl seriálu na Netflixu krátce po půlnoci ještě nikoho nezabil, že? 
Možná nikoho neporazil, ale napuchlý unavený obličej druhý den ráno vás usvědčí. Co teď? Okurku si nechte do salátu. Na pomoc přichází nefritový roller, starodávný nástroj, který je nedílnou součástí čínských beauty rituálů již od sedmého století. 

Je nefritový váleček skutečně užitečný na domácí použití?

“Nefrit je ideální pomůckou k lymfatické masáži, která eliminuje toxiny, redukuje oteklost, zlepšuje cirkulaci krve a sjednocuje tón pleti. To má za následek vyhlazení vrásek, váčků pod očima a pleť působí více rozjasněná,” vysvětluje uznávaná americká kosmetička Renée Rouleau. Zdůrazňuje ale, že je při jeho používání důležitá důslednost a pravidelnost. Výsledky se pak dostaví rychle. Je jen na vás, jestli vám za tu dobu vyrýsované lícní kosti, vyhlazené oční okolí a definovaná čelist stojí. Díky masáži rollerem navíc pronikají aktivní složky obsažené v séru, krému či oleji daleko hlouběji do pleti, takže potenciálu svých produktů využijete opravdu naplno.

Který si vybrat?

Jejich mechanismus je naprosto jednoduchý a prověřený časem. Na každém konci najdete zaoblený nefritový oblázek, který je k rukojeti připevněný kovovým páskem. Mnoho verzí má dvojí zakončení - na jednom je větší kámen na čelo, tváře a krk, na druhém menší určený na masáž očního okolí. 
Na trhu najdete hlavně dva druhy rollerů. Liší se pouze použitým materiálem. 
Zelený nefrit považuje čínská společnost za symbol krásy a dlouhověkosti. Nefritové válečky měla na své “beauty poličce” každá opravdová dáma u čínského dvora. Jeho hlavní benefity? Tento polodrahokam zůstává i při kontaktu s pletí stále chladný, takže minimalizuje rozšířené póry a zpevňuje pokožku. 
Růžové válečky z růženínu nejsou odpovědí na millennial pink trend, ačkoliv do něj perfektně zapadají. Už staří Egypťané totiž věřili, že má růžový křemen omlazující schopnosti. Je bohatý na minerály, včetně křemíku, železa, sodíku a hořčíku. Má úžasnou schopnost snižovat záněty, podporuje obnovu buněk a regeneruje. Pokud věříte na léčivou sílu kamenů, pak jistě víte, že je dobrý na srdce a krevní oběh.
Jejich benefity jsou však totožné, takže můžete vybírat podle toho, který se vám líbí víc. Vyhněte se přitom laciným variantám z levných internetových obchodů. Dost často se totiž jedná o obarvené sklo.

Vypilujte techniku k dokonalosti

“Nikdy nerolujte směrem dolů. Gravitace už je tak dost neúprosná, tak proč ji ještě podporovat,” varuje Rouleau. Ještě předtím než začnete, aplikujte na obličej sérum, olej, nebo krém. Chcete se zbavit otoků a váčků co nejrychleji? Dejte váleček na pár minut do mrazáku. Při masáži postupujte vždy směrem nahoru a do stran. Malým válečkem promasírujte okolí očí. Širší kámen používejte pro masáž tváře, brady, krku a dekoltu. Nezapomínejte ani na rty. 
Rozhodně nečekejte zázraky přes noc. Berte masáž jako cvičení. Když se neprovádí pravidelně, tak prostě nefunguje a tělo chátrá. Stejné je to s obličejem. Ani masáž rollerem není vhodná pro všechny typy pleti. Pokud máte sklon k těžkým formám akné, ekzémům a růžovce, pak jade rolling rozhodně není pro vás. “Nechcete zvyšovat cirkulaci pleti víc, než je nutné,” uzavírá Rouleau.