Trendy

Ofina na Bardotku: Letní trend, který sluší každému obličeji

Nejslavnější účes, jaký se kdy objevil na jihu Francie, se vrací právě včas na šik léto.
Foto: Pathé/Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images
Brigitte Bardot
Říká se, že nemůžete vyzařovat, co sami neprožíváte. Ale existuje jedna výjimka z pravidla. Ti, kteří zrovna nežijí na Riviéře, mohou styl jižní Francie vyjádřit prostřednictvím svých vlasů. Nic není pro léto elegantnější než ofina Bardot. Ofina na Bardotku, která je v současnosti jedním z nejčastěji vyhledávaných výrazů na Googlu, je inspirována francouzskou herečkou Brigitte Bardot, která se stala synonymem dokonalých vlasů.
Blond vlasy filmové ikony byly ztělesněním plážové elegance, lehce rozcuchané, s velkým objemem. Ale dnes se zaměříme především na její ofinu. V době největší slávy jí ofina obepínala obočí (rámovala její hluboké mandlové oči) a plynule přecházela do zbytku střihu.
Podle kadeřníka Halley Briskera, který pracuje se všemi celebritami od Lily James po Kaiu Gerber, je tento trend součástí širšího hnutí v oblasti účesů. „Právě probíhá odklon od tvrdších a ostřejších účesů směrem k jemnějším, lichotivějším vlasům," říká. „Dokonce bychom tento směr mohli zúžit na určitou éru: na 70. léta."
Ofina podle Bardot se hodí jak na hranaté, tak na kulaté obličeje („Může zjemnit ostřejší rysy nebo orámovat kulatější obličej," vysvětluje Brisker) a je nadčasovým stylem, který překonává módní trendy. Proto se tak dobře vyjímala na Bardot v 60. a 70. letech a vypadá svěže a neuvěřitelně elegantně i dnes.
U ofiny podle Bardot je důležité si uvědomit její texturu. Chcete-li docílit svěžího vzhledu, který se dostaví druhý den, aplikujte ke kořínkům vlasů sprej Zhoosh od Hershesons a rozetřete ho, dokud se nevstřebá. Brisker taky miluje suchý šampon 4D od Olaplexu, který „udržuje ofinu bez mastnoty a zároveň ji zpevňuje a dodává jí texturu".
Brisker také doporučuje znovu se seznámit s natáčkami na suchý zip. „Miluji je," říká s nadšením. „Vlasy vyfoukejte středně velkým kulatým kartáčem a pak do nich vložte malou až střední velkou natáčku na suchý zip – nezapomeňte vlasy natáčet směrem od obličeje. Vytvoří se tak vlnka."
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.