Trendy

Vedlejší efekt vysoko vyčesaného culíku

Čím výš, tím líp? Rozhodně.
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Model na přehlídce Mugler podzim - zima 2023/2024
Vím, co si myslíte. Culík? Kolik mi je, dvanáct? Ne. A nemluvím ani o stahování vlasů před lekcí HIIT nebo aplikací obličejových masek. Culíky, o kterých se chci zmínit, nesou svůj účel: jedná se o do nebes vyčesané a lesklé účesy, které mají kořeny v haute couture (zhruba to odpovídá některým lookům z Disney Channel nebo Madonnině image na turné Blond Ambition.) 
Culíky v současnosti zdobí hvězdy přehlídkových mol — od Iriny Shayk na podzimní přehlídce Mugler až po Jill Kortleve na show Alexander McQueen. K tomu si přidejte looky z červeného koberce, které reprezentuje herečka Florence Pugh nebo zpěvačka Rihanna, přimíchejte špetku všudypřítomného pouličního stylu (ano, máme zaostřeno na tebe, Bello Hadid) a rázem získáte návod na to, jak si s noblesou užít doslova vrcholový účes.
Na večírcích před letošním předáváním Oscarů v Los Angeles jsem viděla tolik utažených ohonů, až jsem ve výsledku přestala počítat, kolik jich vlastně bylo. A ty tváře! Výrazné lícní kosti nebyly zdaleka dílem šikovného konturování nebo zneužívání Ozempiku. „Víš,“ svěřila se mi jedna „vypnutá“ kamarádka, zatímco si přes rameno přehazovala provaz vlastních vlasů: „Utažený culík ve správných rukou je jako facelift bez čekání. Je to jako, když se kdysi natáčely slavné herečky a drag queens.“ (Z ranku plastické chirurgie dokonce existuje zákrok, ne nadarmo pojmenovaný Ponytail Lift). 
Příchod culíku do mého života znamenal pubertální nezávislost na bobech, byť velmi roztomilých, které jsme se sestrou nosily k šatům s krajkovým límečkem a bílým punčocháčům. Když jsem si vlasy nechala narůst, jednoho dne jsem je jednoduše stáhla — a úplně na ně prostě zapomněla. V širším historickém kontextu je ale původ culíku mlhavý. Někteří vlasoví historici poukazují na to, že se ohon objevil poprvé ve starověkém Řecku, ale zároveň je dost možné (a snadno uvěřitelné), že už každý Homo erectus mohl chtít svůj dlouhý vlasový porost udržet (tak, či onak) na uzdě.
„Culík vždy působí moderně, pokud je ovšem dobře udělaný,“ je přesvědčená stylistka Cyndia Harvey. „Ohon je look, který může být sexy, vznešený, a zároveň mít silný, až elektrizující náboj,“ tvrdí stylistka, která samu sebe označuje za „vlasovou inženýrku“ a dodává, že účes může přidat tvrdší, chlapecký, mužný, mladistvý, lehký, nenucený prvek (v závislosti na úhlu a umístění). 
Jestli chcete působit minimalisticky, Cyndia Harvey doporučuje zvolit nízký, hladký culík. Chcete-li dosáhnout plného efektu, připravte pokožku hlavy posilujícím sérem na kořínky a následně použijte oblíbený produkt (lak na vlasy, gel...), který nejlépe vyhovuje struktuře vašich vlasů. Nakonec prameny vyfoukejte, zvedněte, uhlaďte a upevněte. Máte krátké vlasy? Zkuste prodloužení, jaké Harvey vykouzlila na Hunter Schafer v nové kampani vůně Angel Elixir od Muglera.
Vlasová stylistka Teddi Cranford zase říká, že luxusně vypadající culík je jednou z oblíbených technik pro úpravu hlav klientek typu Behati Prinsloo a dalších, které chtějí vypadat tak, aby se za nimi všichni otáčeli. To bych, ostatně, brala i já: docílit pozvednutí vlasů, nálady a vypnutí obličeje. Na zásnubní večírek své kamarádky jsem proto vynechala své obvykle dlouhé rozpuštěné vlasy, a šla do culíku. Při foukání jsem se řídila radami Teddi Cranford, vlasy si umyla hydratačním šamponem i kondicionérem a poté je vyfoukala do sucha přes velký kulatý kartáč. Pak jsem ještě zkontrolovala, že jsou kořínky rovné a plné objemu. Teprve pak jsem účes uhladila a sepnula. 
„Je to všechno jen o přípravě a kvalitním základu,“ zdůrazňuje Teddi a dodává: „O zakrytí gumiček a samozřejmě také o nalezení té správné polohy pro váš obličej.“ Výsledný efekt podle mě? Je sofistikovaný a tak nějak vážnější, než jsem čekala. Vlasy můžou být dalším doplňkem, který dodává vyrovnanost, ladnost a — troufám si říct — mladistvou energii (díky tomu, jak se ohon pohupuje). Létat vysoko, ale sebejistě, mi zkrátka vyhovuje.
Článek vyšel v originále na vogue.com.