Péče

Na vystresovanou pleť platí probiotika a vitamin B. Proč a jak je správně používat?

O stresu se mluví hodně, dlouho a prakticky všude. Věděli jste, že dlouhodobý stres výrazně ovlivňuje také kůži na celém těle? Když víte jak, budete také vědět, proč a čím se bránit. Nová vlna funkční kosmetiky totiž cíleně míří právě na potřeby stresované pleti.
Foto: Getty Images
Nedostatek spánku, hormonální změny, znečištěné životní prostředí, úzkosti, intenzivní a dlouhodobý stres. Je to jen malý výčet toho, s čím vším se musí naše pokožka potýkat. Není divu, že se stále častěji objevují problémy se zcitlivělou pletí, záněty, předčasným stárnutím. Tak totiž vypadají následky stresu, které můžete pozorovat v zrcadle. 

Jak ovlivňuje stres pokožku?

Určitě jste si všimli sami na sobě, že když máte zrovna náročné období plné stresu, vaše pokožka vypadá jinak. Ztrácí jas, pružnost, objevují ve drobné linky a vrásky tam, kde ještě nedávno nebylo nic. Kožní bariéra oslabuje, imunita klesá a otevírá se cesta k nejrůznějším zánětům. Ve stresu kůže ztrácí ideální hladinu hydratace, je sušší, citlivější, může docházet k jejímu zarudnutí, pnutí, až svědění. 
Foto: Courtesy of Vichy
Foto: Courtesy of Vichy

Proč se používají probiotika v kosmetice?

Probiotické složky obnovují přirozenou kožní bariéru a pomáhají ji regenerovat. Zároveň posilují obranyschopnost kůže tím, že aktivují imunitní obranu pokožky. Kožní mikrobiom je složitý soubor bakterií, který pokrývá celé lidské tělo. Zajímavostí je, že každá část má trochu odlišné složení mikrobiomu. Špatné vlivy životního prostředí, znečištěný městský vzduch, ale i stres, léky a také nošení respirátorů mikrobiom narušují, ten ztrácí svou rovnováhu, dobré bakterie se dostávají do minority a kůže nedokáže sama stoprocentně plnit svou funkci. Zde nastupují probiotika, prebiotika a postbiotika, která nakrmí správné bakterie a vyrovnají celý mikrobiom. Jde o přirozenou cestu, jak posilovat a podporovat funkce kůže. Značky jako Vichy se kožním mikrobiomem intenzivně zabývají mnoho let a vyvinuly si vlastní probiotika. 

Co dělá v kosmetice niacinamid?

Niacinamid je vitamin B3, skvěle fungující s každou pletí. Má totiž protizánětlivé a zároveň vyhlazující účinky. Najdete ho jak v produktech pro mastnou a problematickou pleť, tak v regenerační a zklidňující péči. 

Jak funguje probiotické sérum?

Foto: Courtesy of Vichy
Novinka v řadě Vichy Minéral 89 obsahuje mj. probiotické frakce, niacinamid a unikátní termální vodu Vichy. Osm klinických studií ukázalo vysokou účinnost tohoto regeneračního probiotického séra, a to jak okamžitou, tak v dlouhodobém pohledu. Při používání séra dvakrát denně se obranyschopnost pokožky zvýšila až do 68 procent a pleť se výrazně zlepšila v šesti ukazatelích: projasnění, vyrovnání nerovností, vyhlazení jemných linek a vrásek, textura, plnost. Sérum bylo dermatologicky testováno na citlivé pleti, neobsahuje parcelaci, alkohol, barviva ani silikony. Neucpává póry a je hypoalergenní. Kombinace jemných, ale vysoce účinných látek v lehkém, krémovo-gelovém séru navrací vystresovanou pleť zpátky do rovnováhy tak, aby se sama dokázala účinně bránit negativním vnějším a vnitřním vlivům, které ji neustále atakují. 
Foto: Courtesy of Vichy

Jak pleťové sérum s probiotiky správně používat?

Stejně jako jiná séra se i Minéral 89 Regenerační a probiotické sérum aplikuje na čistou pokožku. Ráno i večer. Odšroubujte dávkovač a jednou jemně stiskněte. Správná dávka je jedna pipeta denně. Sérum z pipety vymáčkněte do dlaní (samozřejmě jste si předtím pečlivě umyli ruce, protože jinak si na obličej vůbec nesahejte) a jemně rozetřete po celé tváři. Na sérum následně naneste obvyklou péči v podobě krému, emulze nebo gelu. Nezapomeňte nakonec nanést ochranu před UV zářením, které se na zdraví a vzhledu pokožky výrazně podepisuje.

Jaký je rozdíl mezi prvním sérem Minéral 89 a novinkou s probiotiky?

Minéral 89 Daily Booster, který značka Vichy uvedla na česko-slovenský trh na jaře 2018, je posilující a vyplňující hyaluronový booster pro všechny typy pleti. Minéral 89 Probiotic Fractions je řešení pro stresovanou pleť, která ztrácí svou přirozenou imunitu. Regenerační probiotické sérum obnovuje viditelné znaky zdravé pleti. 
Tento článek vznikl ve spolupráci s Vichy Laboratoires