Péče

Proč káva patří do koupelny

Produkty s kávou dovedou probrat vůní, ozdravit pokožku složením a udělat ji tak hebkou, že se nikdy nepřestanete hladit. Martin Váša dává tipy na své černé koně.
Jsem závislý na kávě. Tedy závislý – pokud jsem u vás na návštěvě a zrovna vám došla, samozřejmě se nic neděje. Vydržím bez ní, fakt, úplně s přehledem. Ale počkejte, jenom se podívám na Google Maps, kde je nejbližší kavárna, kdyby náhodou. Aha! Jenom třináct kilometrů? To je prakticky za rohem. Budu hned zpátky. Opravdu. Uber už je na cestě.
Různí lidé mají ke kávě různý vztah. Znám diktátory, před nimiž stačí pouze vyřknout „dvojité espreso“ a ocitnete se pod takovou palbou argumentů, že si příště radši dáte vodu z vodovodu a jak vám bude chutnat. Znám zároveň takové šťastlivce, které při pohledu na automat na kávu za pár korun napadá jedna jediná otázka: S mlékem nebo bez? A slyšel jsem i o lidech, co kávu nepijí. Příliš toho o nich ale nevím – mimozemské kultury nejsou má parketa. Pochybuji nicméně o tom, že by existoval někdo, komu by káva přinejmenším nevoněla. Kosmetické produkty založené na kávě jsou proto chytrým marketingovým tahem. Jelikož mně stačí dobrý copywriting k tomu, abych si něco koupil, vyzkoušel jsem jich víc než dost.
Drtivou většinu z kávové kosmetiky představují scruby. Není to náhoda. Kromě toho, že namletá káva exfoliuje pokožku, totiž také obsahuje kofein, který má jednu senzační schopnost – redukovat obsah tuku v buňkách. Takže sbohem, celulitido, bylo to s tebou fajn, ale vlastně ani ne. V tom se vesměs všechny kávové scruby scházejí. A pokud je vaše pokožka suchá a hrubá a její tón je tak nějak všelijaký, jenom ne plný života, pak je čas se scrubem začít.
Já střídám scruby čtyři. Také přece nechodím stále do té samé kavárny na tu samou kávu. Momentálně je mým největším oblíbencem Coffee Body Scrub (N°2) od Babe. Může překvapit tím, že je suchý. Svou texturou připomíná spíš koření. Vlastně i vůní. Úplně mám chuť si ho nasypat do jídla. N°2 díky cukru hydratuje a hojí akné a ekzémy, zatímco organické oleje bohaté na vitamin E a antioxidanty a mastné kyseliny pokožku vyživují a zjemňují, takže je z vás během několika okamžiků Beyoncé.
Foto: archiv Babe
Scrub Coffee Body Scrub, Babe (prodává www.babeaustralia.com), 200 g za € 20,53
Samozřejmě suchý scrub nemusí sedět všem. Z mastnějších doporučuji peelingový pudr Gommage Café Résurgence od Terre de Mars. Tvoří ho i bambucké máslo a ricinový a arganový olej, které v kombinaci s aloe vera hydratují a zklidňují. Jeho vůně je o kapku méně kávová a o pár špetek svěžejší než předchozí, což mám rád především, když je venku horko na padnutí, anebo po sportovním výkonu. Třeba když nejede výtah.
Foto: archiv Terre de Mars
Scrub 001 Gommage Café Résurgence, Terre de Mars (prodává www.terredemars.com), 30 g za € 7,50
Naprosté olfaktorické nakopnutí pak představuje scrub Kokos od Bodybe. Ten vedle mandlového oleje obsahuje také olej kokosový. Navíc se tento peeling může pyšnit i kousky sušeného, nadrceného kokosu, takže po něm pokožka voní jako – eh – kokos. A to tak silně, že je vám až líto vonět se po něm parfémem.
Foto: Fann
Scrub Kokos, Bodybe (prodává Fann), 100 g za 299 Kč
Použití je snadné. Mně můžete věřit. Stejně jako v kuchyni, ani v koupelně se nezabývám ničím, co trvá déle než patnáct minut, což je samozřejmě lež jako věž, ale dobře to zní. Osprchujte se teplou vodou, naneste scrub na tělo krouživými pohyby (s výjimkou očního okolí a citlivých partií), nechte pár minut působit a poté smyjte. Ideální je opakovat tento rituál dvakrát týdně. Spousta lidí, kteří s kávovými scruby už mají zkušenost, vám nejspíš bude tvrdit, ať si jejich použití dobře promyslíte, protože je po nich zaneřáděná celá koupelna. A víte co? Jo, je. Ale vzhledem k tomu, co dovedou, může být pro mě za mě od kávy klidně celý byt.
Výborný scrub nabízí také značka Mark. V jejím sortimentu však naleznete ještě jeden kávový klenot: přírodní sérum z arganového, jojobového, rýžového a (překvapení!) kávového oleje. Pleť hydratuje, regeneruje, vrací jí pevnost, posiluje její ochrannou funkci a bojuje proti příznakům stárnutí. Já osobně si na něm cením malé velikosti, díky které se mi vejde i do peněženky, a praktického roll-onu, s nímž je aplikace nejsnazší na světě. A neucpává póry. Juch.
Foto: archiv Mark
Sérum Organic Face Oil Coffee, Mark (prodává www.markscrub.cz), 30 ml za 489 Kč
Pokud vám na poličce v koupelně zbyde ještě kousek místa, pořiďte si i kávovou pleťovou masku. Masek stejně nikdy není dost. Za mě se o první místo na stupínku vítězů dělí dvě. Ta první, od Lush, je exfoliační. Její mix kávového nálevu, výtažku z praženého kakaa, silice z vetiveru a koriandru během čtvrt hodiny probudí pleť stejně efektivně jako první šálek filtrované kávy nebo hořící deadline.
Foto: archiv Lush
Maska Cup O’Coffee, Lush, 100 ml za 285 Kč
Druhá, od Origins, zase osvěžuje a rozjasňuje. Pochází z kosmetické řady Ginzing, v níž je káva základní ingrediencí. Po vůni to možná poznat není, ale stačí vyzkoušet. Na oční krém Ginzing nedám dopustit. Ve dnech, kdy mě můj bestiální budík z nejrůznějších zvrhlých důvodů, jako je hodina jógy, mučí už o půl šesté ráno, totiž rychle zpacifikuje mé protestující oční okolí. A já tak nemusím v polospánku přemýšlet, jestli si dát věci na cvičení do batohu na zádech nebo do pytlů pod očima. Nebo pytlů nad očima. Když pracujete ve Vogue, aspoň jednou za měsíc máte oboje.
Foto: archiv Origins
Oční krém Ginzing Eye Cream, Origins (prodává Sephora), 15 ml za 765 Kč