Péče

Potřebuje roční dítě beauty rutinu?

Kolik druhů kosmetických přípravků potřebuje miminko a je TikTok opravdu tím místem, které vám poskytne ty nejlepší tipy na ně?
Foto: Morelli Brothers for Vogue CS
Kylie Jenner s dcerou pro Vogue CS
Přemýšlím, že koupím nové hydratační mléko. Konkrétně hydratační mléko od Diora s výtažkem ze slézu, který si značka sama pěstuje ve svých zahradách v Anjou. Novinka slibuje výživu a posílení kožní bariéry. Samotnou lahvičku zdobí fantastické ilustrace od umělecké ředitelky Cordélie de Castellane, což z ní dělá objekt touhy, výstavní kousek, kterým se chcete pochlubit. Cena? 105 EUR. Ano, je to víc, než kolik většina lidí utrácí za hydratační mléko. I když k tomu připočteme fakt, že balení má celých 350 ml. Mimochodem, už jsem zmínila, že jde o kosmetiku pro roční dítě?
Může to znít přehnaně, ale každý rodič vám potvrdí, že by šel na konec světa (a sáhl jakkoliv hluboko do kapsy), aby dal svému dítěti to nejlepší, správný hydratační krém nevyjímaje. Jedním z důkazů je nedávné video na TikToku, na němž se jedna matka chlubila tím, jak své dítě sama zbavila akné, a z něhož se stal virál. Aktuálně má 2,1 milionu zhlédnutí a čísla neustále rostou. Video jiné uživatelky líčí probíhající snahu o léčbu akné a vyrážky jejího dítěte. Má nyní 14 milionů zhlédnutí a připojený nespočet komentářů od ostatních rodičů s doporučeními přípravků a tipy. Není tedy překvapením, že globální trh s dětskou a těhotenskou kosmetikou je rychle se rozvíjejícím podmnožinou kosmetického průmyslu. Podle prognózy agentury WGSN zaměřené na prognostiku trendů by měl do roku 2031 tento byznys dosáhnout objemu 13,5 miliardy dolarů.
Je však TikTok tím nejlepším místem, kde lze najít rady pro péči o pleť dětí? „I když rodiče mohou být znepokojeni výskytem dětského akné, obvykle nevyžaduje specifickou léčbu. Samo se časem vyřeší a dítě nijak nedráždí," vysvětluje doktorka Thivi Maruthappu, dermatoložka, odbornice na výživu a vědkyně. Podobně tzv. kolébková čepička je běžné kožní onemocnění, které způsobuje šupinaté skvrny na pokožce hlavy, které mohou vypadat znepokojivě, ale nesvědí ani nebolí. Přestože může pomoci jemný hydratační krém, obvykle není důvod – kromě toho estetického – olupující se pokožku hlavy u kojenců léčit.
Na druhou stranu existují případy, kdy může být správná péče o pleť zásadní, a dokonce může pomoci předcházet nepříjemným kožním onemocněním, jako je ekzém. „Emolienty (zvláčňující látky, pozn. red.) se doporučují pro každodenní péči o suchou nebo šupinatou pokožku, stejně tak i u kojenců, kteří mají v rodině někoho s atopickým konstitučním typem (například někoho, kdo trpí ekzémem, sennou rýmou, astmatem, IgE-zprostředkovanými potravinovými alergiemi nebo alergií na prach),“ vysvětluje doktorka Amélie Seghers, dermatoložka se specializací na dětskou dermatologii. „Jejich pravidelné používání od narození může být účinným přístupem k prevenci ekzému u kojenců, u nichž existuje vysoké riziko vzniku tohoto onemocnění, ale je důležité zvolit hydratační krémy vhodné pro dětskou pokožku.“
Takže co dělá z hydratačního krému pro miminka ten „dobrý“? Dobrým začátkem je zkontrolovat si, zda se v přípravku nacházejí ingredience jako ceramidy, které prokazatelně chrání a posilují kožní bariéru, a také glycerin a panthenol, které pomáhají snižovat ztrátu vody a udržovat nezbytnou hydrataci. Možná ale ještě důležitější je vědět, kterým složkám se vyhnout. „Pokožka novorozenců a kojenců není stejná jako pokožka dospělých,“ vysvětluje dr. Seghers. „Kožní bariéra novorozenců se s věkem stále vyvíjí – až ve dvou letech se její bariérové vlastnosti začnou výrazněji blížit vlastnostem pokožky dospělých. Pokožka kojenců, zejména předčasně narozených a novorozenců, je náchylnější k podráždění a infekcím a má zvýšenou propustnost pro lokálně aplikované látky.“
Právě z tohoto důvodu je třeba k aktivním složkám přistupovat s mimořádnou opatrností, ne-li se jim zcela vyhnout. „Používání běžných lokálních exfoliantů, jako je kyselina salicylová, kyselina mléčná, kyselina glykolová a urea, může vést k systémové toxicitě. Zejména u mladých pacientů postižených kožními chorobami s narušenou bariérou (například ekzémem) a u dětí mladších dvou let bychom se jim měli zcela vyhnout,“ říká dr. Seghers.
Je tu také otázka alergií. „V péči o dětskou pokožku by se neměly používat oleje z ořechů nebo semen, protože výzkumy ukazují, že děti na ně mohou být citlivé, což může přispět k rozvoji alergií v pozdějším věku," dodává doktorka Maruthappu. „Heslem by mělo být ,chránit a udržovat'. Navíc dětská pokožka tak nádherně voní, proč byste ji měli maskovat parfémem?"
A také mějte na paměti, že nejlepší volba nemusí být nutně ta nejdražší; v dnešní době existuje nepřeberné množství přípravků péče o pleť v každé cenové kategorii, které jsou přizpůsobeny potřebám nejmladší pokožky. Vybírejte důvěryhodné značky, nebo se rovnou poraďte s pediatrem.
Výběr nejlepších produktů podle Vogue najdete v galerii.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.