Péče

Jak dostat ze sea salt spreje co nejvíc?

Sea Salt sprej máme doma téměř všichni, ale jen málokdo z nás ho umí správně používat. Vogue Junior Beauty Editor Josef Šlaich zjišťoval tajné tipy a triky u toho nejpovolanějšího -– krále plážových vln, Kevina Murphyho.
Léto je v plném proudu, ale mnoho z nás se ještě na dovolenou chystá. Den na pláži dodá tělu a duši spoustu beauty benefitů. Dávka vitamínu D (nezapomeňte na vysoké SPF), plavání, které spálí všechny přebytečné kalorie z koktejlů na baru a neutuchající euforie z nicnedělání. A co vlasy? Absolutním klišé jsou v tomto období messy vlny z moře. Tomu pocitu, když máte ve vlasech pořádnou dávku soli se prostě nic nevyrovná. Plážové vlny jsou pojmem. Dokonce natolik oslavovaným, že skoro každá značka vlasové péče už má dnes vlastní lahvičku, která se snaží autenticky napodobit jemné vlny s božskou texturou. Jak si ale vytvořit tento účes, i když můžete nyní cestovat maximálně prstem po mapě? To nám prozradil Kevin Murphy.
Foto: Antonelo Trio/Getty Images
Vogue Australia ho označila za průkopníka plážových vln. Jeho tvorba zazářila na obálkách většiny významných světových edicí a dnes patří k nejúspěšnějším světovým kadeřníkům. Když tedy před nedávnem Kevin Murphy pořádal obrovskou kadeřnickou show v Praze, neváhali jsme ani vteřinu a zjistili všechno, co potřebujete vědět k dosažení plážového looku v pohodlí domova.

Proč je Sea Salt sprej tolik oblíbený? 

“Jednoduše kvůli tomu, že rychle funguje a má okamžitý efekt. Nejhezčí texturu mají vlasy 2 až 3 dny po umytí. Díky sea salt spreji ale můžete mít nedbalý messy look hned po umytí. Chce to jen vědět, jak na to. Mírně zrnitá textura, kterou dodávají vlasům podporuje přirozenou tvorbu vln a je vhodná prakticky pro všechny typy vlasů.”

Jaké množství spreje použít? 

“To nejlépe zjistíte metodou pokus-omyl. Každý sea salt sprej na trhu je jiný a tím pádem neexistuje přesně dané množství, které by zaručilo, že budete mít vlasy jako mořská panna. Každopádně se nenechte odradit, pokud s nimi máte špatné zkušenosti.”

Jak nepodcenit přípravu?

 “Během focení modelkám vlasy pokaždé v prvním kroku ošetřím detoxikačním šamponem s aktivními enzymy. Ty odstraní nánosy stylingu a odumřelých kožních buněk z pokožky hlavy. Poté následuje hydratační šamponová lázeň, po které jim od kořínků ke konečkům vmasíruju pečující kondicionér a nechám ho několik minut působit. Vlasovou kutikulu krásně zacelí a připraví na použití spreje.”

Který salt sprej si vybrat? 

“U beach looku je klíčová hlavně textura vlasů se kterou musíte pracovat. Tím nejlepším způsobem, jak ji získat, je vzít v potaz typ vašich vlasů. Od toho se následně odvíjí i správná aplikace. Teprve pak můžete investovat do správných produktů.”
Když máte kudrnaté vlasy: 
“Zkombinujte salt sprej s olejem. Neposedné prameny uhladí, dodá vlasům přirozený lesk a eliminuje krepatění.”
Když máte jemné vlasy bez objemu: 
“Používejte ho vždy do vlhkých vlasů a nechte uschnout na vzduchu. Prameny okolo obličeje můžete zvýraznit krémem pro umocnění textury."
Když máte silné vlasy: 
“Napodobit plážové vlny u tohoto typu vlasů není snadné. Dost často se totiž stane, že v půlce dne ztratí svůj tvar a působí jako bez života. Potřebujete extra silný slaný sprej, který vlasy nezjemní, ale naopak jim dodá texturu, jako kdybyste právě vyšla z pláže.”
Když máte barvené vlasy: 
“Blondýnky mají většinou úžasnou texturu, protože je vlasová kutikula díky barvení daleko hrubší. Doporučuji proto nejdříve použít bezoplachový kondicionér.”

Jak na vlny, které skutečně vydrží? 

“Nejlepších výsledků obvykle dosáhnete, když si před spaním umyjete hlavu a do ručníkem vysušených vlasů do délek nastříkáte sea salt sprej. Vyhněte se přitom kořínkům. Mohly by pak působit mastným dojmem. Vlasy na každé straně pročešte, zatočte do drdolu a jděte v nich spát. Konce vlasů však příliš neutahujte, aby vlny nepůsobily panenkovským dojmem. Ráno stačí vlasy prohrábnout prstem, přestříkat sprejem a nechat volně uschnout na vzduchu. Kořínky přestříkejte suchým šamponem. Výsledný efekt bude vypadat daleko více autenticky.”

Jak často sprej používat? 

“Spreje s mořskou solí mohou vlasy vysušovat, takže bych aplikaci následující den neopakoval a to obzvlášť u jemných vlasů. Majitelky silnějších vlasů mají výjimku. Pokud po něm chcete sáhnout druhý den, použijte suchý šampon a pročešte vlasy. Molekuly spreje s mořskou solí by se jinak při opakované aplikaci znovu aktivovaly, což by vlasy zatížilo a ve výsledku by mohly působit splihlým dojmem.”