Péče

Vogue Lab: Francouzská revoluce, která se týká i vašich vlasů

Francouzská balayage na míru blondýnkám i brunetkám v kombinaci s novou péčí, která řeší často přehlížený problém lámavosti v důsledku obsahu kovů ve vlasech. To jsou novinky z Paříže, o kterých byste rozhodně měli vědět. Týkají se totiž i vás.
Balayage se v našem slovníku usadila už před lety. Dost možná i vy patříte mezi 100 milionů žen na světě, jejichž kadeřník používá právě tuto techniku. Její výsledek, ať už máte od přírody vlasy světlé, nebo tmavé, vypadá vždy přirozeně. Samozřejmě z rukou profesionála, doma se o pravou balayage à la française nepokoušejte, jen kadeřník ji dokáže vytvořit na míru vašim vlasům a barvě.
Tato originální technika barvení vznikla na francouzské Riviéře (kde jinde) a stojí za ní legendární pařížský kadeřník Jacques Dessange. Ten v 70. letech ve svých salonech experimentoval s různými technikami barvení. Sám se proslavil ikonickými blond vlasy Brigitte Bardot, to mu ale nestačilo. Toužil po naprosto přirozeném výsledku. Zesvětlení, které nebude připomínat proužky melíru, ani jednolitou helmu. Původní balayage a coton se vyvinula v dnešní způsob barvení štětci, jehož výsledkem jsou vlasy jako od moře, přirozeně prosvětlené, bez viditelných hranic mezi původními a zesvětlovanými.
Správná francouzská balayage se skládá ze dvou kroků; dokonale prolnutého zesvětlení a vyživujícího lesku neutralizujícího teplé tóny. Efekt může být velmi jemný až po sexy look po vzoru Jennifer Lopez. Jen žádné jasně ohraničené pruhy, ty odešly spolu s Amy Winehouse. 
Foto: Alexander Bel
Ani ta nejlepší balayage nevydrží dlouho, pokud základy, tedy vlasy, nejsou v dokonalé formě. Často přehlíženým problémem, který stojí za lámáním, křehkostí a může být i důvodem, proč barvy ani zesvětlovač nefungují tak, jak mají, jsou kovy. I vy je máte ve svých vlasech, ať už máte přírodní barvu, nebo si pro ni chodíte ke kadeřníkovi. Jak je to možné? 
Sedmiletý výzkum University of Ioannina a L’Oréal Professionnel prokázal, že důvodem lámání vlasů a nepředvídatelných barevných výsledků jsou kovy obsažené ve vodě.
Odpovědí je voda. I ta nejčistší může být plná kovových částic. Eroze vodovodního potrubí neblaze působí na vlasy pokaždé, co si je myjete nebo jen stojíte pod sprchou. Kovy z vody se usazují ve vlasech, hromadí se a v určitém momentu se začnou také projevovat. Pouhým okem ani dotykem si jich nevšimnete. Zato jejich efektu ano. Lámání zkřehlého vlasového vlákna a nepředvídatelné výsledky při barvení jsou něčím, co naštěstí už lze řešit. Stačí kovy z vlasů dostat pryč a následně jim cestu zpátky maximálně zkomplikovat. 
Foto: Alexander Bel
Právě tady nastupuje revoluční technologie pod hlavičkou L’Oréal Professionnel. Nová řada Metal Detox snižuje riziko lámání vlasů až o 87 procent v porovnání s klasickým šamponem. Tajemství účinků najdete v samotném složení čtveřice produktů. Jejich hlavní ingrediencí je Glicoamine. V čem je tato molekula převratná? „Je to jediná účinná látka dostatečně malá na to, aby zachytila a neutralizovala kov uvnitř vlasového vlákna,“ vysvětluje Charlotte Feltin z L’Oréal Haircare Laboratories. Novou technologii doprovází devět patentů; tak přelomový objev to je.
Množství kovů ve vlasech závisí na kvalitě vody, místě, kde žijete, a poréznosti vlasů. Ty se v případě kovů chovají jako houba. Čím poréznější jsou, tím více absorbují nežádoucí kovy, a tím hůře se barví a více lámou. Na profesionální třífázovou péči v salonu navazují produkty na domácí použití, které je stejně jednoduché jako u běžných šamponů a masek. Navíc krásně voní, protože parfémářka Frederique Terranova vytvořila okouzlující aroma citrusů na dřevitě-pižmovém základu. 
Tento článek vznikl ve spolupráci s L'Oréal Professionnel.
Foto: Alexander Bel
Video director: Marek Myšička
Modelka: Patricie (Focus MM)
Stylist: Zoltán Tóth
Make-up: Margarita Krupeničová
Vlasy: Mirka Myšička
Produkce: Rozálie Peřinová