Péče

SOS pomoc na spálenou pěšinku

Spálená hlava je jedna z těch věcí, o kterých ani netušíte, že se může stát i vám. Může. A snadno. Co dělat?
Foto: Getty Images
Jdete na pláž nebo na procházku městem, zapomenete si klobouk i šátek a najednou cítíte nepříjemné pnutí až bolest na hlavě. Kůže kolem pečlivě učesané pěšinky je v jednom ohni. Vítejte do klubu spálených hlav. Nejste v tom sami, tento problém začíná být stále častější. Že vám se to stát přeci nemůže? Že pečlivě aplikujete SPF na obličej a každý centimetr těla? Opravdu na každý? Na vlasovou pokožku se dost často zapomíná. Kdo by si taky natíral hlavu opalovacím krémem, že? Co ale dělat, když sluníčko kůži na hlavě spálí?
„Spálenou pěšinku si potírejte čerstvě utrženým aloe vera,“ radí kadeřnice Nina Krajčo. Kousek oloupejte a dužinou bohatou na sacharidy, enzymy a aminokyseliny zklidníte popáleniny i drobné ranky, které se na kůži po spálení objevují. 
Věnujte pozornost i následné péči. Zapomeňte na agresivní šampony proti lupům. Látky v nich obsažené mohou v tomto případě kůži ještě víc podráždit. Chovejte se ke spálené pěšince stejně jako ke spálené kůži kdekoliv na těle. Zatěžujte si co nejméně, zchlazujte (ale ne s pomocí kostek ledu! Led, pokud jej nezabalíte do ručníku, spálenou kůži ještě víc poškodí) a chraňte ji před dalším sluníčkem. Vyhněte se horku, což znamená žádné fenování, žádné žehlení ani natáčení na kulmu. Pokud přeci jen máte pocit, že bez tepelného stylingu nemůžu vyjít ven, soustřeďte se pouze na konečky a vlasy u hlavy nechejte uschnout volně.
Abyste se do nepříjemné situace vůbec nedostali, není nic lepšího než prevence. Spolu s opalovacím krémem, mlékem, sprejem nebo gelem na obličej a tělo začněte používat pravidelně vlasovou péči s SPF. „Doporučila bych spíš spreje než krémy. Lépe se vymývají,“ říká Nina. „Pokud nosíte v létě copánky, určitě si natřete každou jednotlivou pěšinku.“