Péče

Proč je kryoterapie pro pleť lepší než gua sha a rollery

Sesadí kryomasáž z trůnu trendy jadeity? Beauty editorka Cindy Kerberová je přesvědčená že ano. K tomu vám osobně prozradí, proč si terapii chladem zamilovala (a vy ji budete pravděpodobně následovat).
Většinu svého času trávím péčí o pleť. A je to tak už poslední dvě dekády mého života. Ne, že bych se nedokázala odtrhnout od zrcadla, to opravdu ne. Kdybych ale měla spočítat, kolik trendů, informací, zázračných ingrediencí, produktů a odborníků mi za tu dobu prošlo pod rukama, čísla by to byla opravdu vysoká, ale po pravdě, počty mi nikdy moc nešly.
Foto: Getty Images
Každopádně už nepropadám panice díky každé novince na trhu, a už vůbec mě neberou tradiční anti-age techniky. Jednak nevěřím na anti-age: Zub času se dá sice v určitý moment za pomocí šikovné kosmetiky zastavit a soustavně zpomalovat, ovšem jít tvrdě proti věku se nikdy nevyplácí. Vrásky už přece nejsou hanbou a ty starodávné triky? Prosím vás, s tím na mě nechoďte. Není to tak dlouho, kdy se za vysoký věk považovala čtyřicítka a dožít se padesátky plus se rovnalo zázraku…

Metody, které mají smysl

Osobně jsem skálopevně přesvědčená o účincích základní péče (čistění – hydratace – ochrana před UV zářením), a dokonce jsem pro vylepšování odsvědčených metod, ovšem jen těch, které dávají skutečně smysl. Jednou z nich je za mě kryoterapie. Ještě před pár lety o ní věděli jen sportovní lékaři a vrcholoví atleti. A když mi jednoho dne dermatolog, který působí v Londýně, doporučil ošetření obličeje mrazem, nechápavě jsem na něj zírala, přesto poslechla. Výsledek? Kromě rychlého (byť dočasného) zpevnění a vykonturování lícních kostí i čelisti si moje pokožka, tehdy podrážděná z letadla, smogu a londýnské kohoutkové vody (která zdaleka nedosahuje takových kvalit jako ta naše), viditelně oddechla.
Ledová terapie vede (nejen) na sítích, ale i u hvězd
Při rozhovoru s Irinou Shayk jsem se k tématu ledu na tváři dostala znovu. Je to právě ona, kdo uprostřed třeskuté pandemie odstartoval na sociálních sítích boom kolem domácí verze profesionální kryoterapie. Ta se okamžitě stala hitem a pořád nabírá na síle. Mimochodem, na skin icing nedají dopustit ani další hvězdy, jako je Victoria Beckham nebo Kate Moss. V čem tahle revoluční technika spočívá? Rozhodně to neznamená, že v mrazáku vylovíte kostku ledu a jdete na věc. Tak byste mohla pokožce akorát připravit šok. Navíc se může i snadno stát, že kůže k ledu přilepí a místo benefitů ji jen ublížíte… To samé se vám může stát se namrazenou lžící, kterou si následně přiložíte na oči, abyste se po ránu zbavili napuchlých víček. Co tedy dělat, aby vaše krása vlivem ledu zazářila?

Princip správného ledování

Led opravdu funguje nejen na unavené oči, ale také na otoky, únavu a okamžité rozjasnění a rozjasnění pokožky. Ovšem pro větší šetrnost a maximální účinky si pořiďte ledové masážní koule, které se nepřilepí na kůži, krásně po ni kloužou a výborně udržují v čistém stavu. Chlad stimuluje v daném místě krevní oběh, následně se zrychlí cirkulace krve, a tím i přísun živin do kůže a nadbytečné tekutiny způsobující otoky tělo samo odvede. Výsledkem jsou růžovoučké tvářičky bez otoků, svěží vzhled jako po dlouhé procházce zimní přírodou. Chlad navíc mírní zánět, což oceníte v případě, že máte akné v aktivní fázi nebo podráždění v souvislosti s dlouhodobým nošením respirátorů a nanoroušek. 
Foto: Getty Images

Pro dokonalý zážitek

Facial Ice Globes od francouzské značky Fraicheur si právem vydobyly kultovní status. Vypadají jako  rumba koule a vybrat si je můžete ve verzi své oblíbené barvy, se třpytkami, nebo bez. Pak tu jsou kovové cryo aplikátory od Biologique Recherche. Ty připomínají lžíce v asijské restauraci. Stačí je uložit do mrazáku, asi 15 až 30 minut před použitím. Jejich oblé linie příjemně kloužou po tváři a můžete je přiložit i na oči. 
Chladivou masáž zařídí také Foreo UFO 2, které lehkou kryoterapii kombinuje se sonickou masáží, přičemž na trhu se objevují i speciální chladivé masky jako ta od Dr. Jart+Rose Sorbet od Lancome nebo celá řada Cryo-Recovery od Charlotte Tilbury. Chladivý aplikátor objevíte v inovovaném očním sérum Advanced Night Repair od Estée Lauder nebo očního krému Flash Nap od Fenty Skin.

Sláva ledu!

Z domácí kryoterapie netřeba dělat vědu. Prostě si vyčistěte obličej, naneste na něj sérum, krém, nebo olej a sáhněte po ledových společnících, kterými péči lehce rozmasírujte po své tváři. Postupte lehkými tahy směrem od středu obličeje do stran odspoda nahoru. Po stranách zase proveďte pohyb směrem dolů, odvedete tak z kůže přebytečnou tekutinu i otoky. Zejména kolem očí veďte pohyb do středu ven a následně dolů po hraně obličeje, zbavíte se tak opuchlých víček. Tímto způsobem můžete pleť rozmazlovat pět až deset minut, ale na viditelný výsledek bohatě postačí i dvě minuty. Vyvíjejte vždy ale jen jemný tlak a nevytahujte kůži tak, jak to často můžeme vidět na sociálních sítích v souvislosti s rollery a zejména gua shou (ta byla původně určená na intenzivní masáž zatuhlých svalů). Máte hotovo? Po použití své kryo pomůcky jenom přestříkejte dezinfekcí, utřete do sucha a uložte zpátky do mrazáku.