Péče

Produkty na obličej a tělo, které pomáhají zklidnit a prodloužit opálení na maximum

Znáte rozdíl mezi hydratačním a after-sun krémem? 
Foto: Getty Images
Stejně jako u UV ochrany i u poopalovací péče platí, že nejlepší je ta, kterou používáte pravidelně a důsledně. V létě je pokožka mimořádně namáhaná kvůli intenzivnímu sluníčku i znečištění vzduchu, kterému se prakticky nelze vyhnout. I když pohyb venku tělu i psychice velmi prospívá, nese s sebou také jisté problémy. Zejména vysušení hydrolipidové vrstvy a narušení celkové rovnováhy pokožky ji okrádá o mladistvý jas a lesk, oslabuje její obranyschopnost a způsobuje to, že nevypadá tak hladce a zářivě, jak by mohla. Vyhnout se vedlejším účinkům ultrafialového záření začíná důkladnou aplikací (a re-aplikací každé dvě hodiny nebo hned po koupání) vysoké UV ochrany v dostatečném množství a následné péči. Proběhnout rychle sprchou prostě nestačí. Vedle odstranění zbytků UV filtrů, prachu, potu, písku, soli a chlóru se zaměřte také na zklidnění a hloubkovou hydrataci každého centimetrů kůže na těle. A to, i když netrávíte na pláži a u bazénu dlouhé hodiny. 

Hydratační krém, nebo krém po opalování?

Na zklidnění a „napití“ pokožky stačí klasický hydratační krém, water-cream nebo gel. To je pravda. Ale nezapomínejte na fakt, že ne všechny hydratační produkty pracují stejně. Na rozpálenou a zarudlou pokožku, která dostala mega nálož od sluníčka, obyčejný krém nestačí. Vedle vyššího množství hydratačních ingrediencí takto namáhaná kůže potřebuje výrazně zklidnit a mít příležitost se co nejvíce zregenerovat. 
Základní složení obou produktů je stejné – voda následovaná hydratačními látkami, ale právě zklidňující ingredience s osvěžujícím efektem dělají z krémů, gelů a mlék s označením after sun nejvhodnější způsob, jak obličej i celé tělo v těchto týdnech ošetřovat. Zkřehlá pokožka, která má navíc sklon k vysušování, tento druh péče skutečně ocení a jako vedlejší efekt získáte delší opálení. Dobře hydratovaná a zklidněná pleť nemá tendenci se rychle olupovat, a tak si udrží barvu, ať už od sluníčka, nebo ze samoopalovacích přípravků, podstatně déle. 

Nejlepší péče po opalování na obličej

I když obličeji věnujete spoustu pozornosti, v létě zapomeňte na exfoliační kyseliny a peeling a maximálně se zaměřte na hydrataci a zklidňování. I když máte tendenci na drsnější pokožku vzít automaticky peeling, dopřejte si nejdříve ultra hydratační mix esence, séra a krému. Častěji si dopřávejte hydratační masku, kterou si pro osvěžující efekt uchovávejte v ledničce. Ideálně hydratovaná pleť nejen dobře vypadá, ale i líčení na ní drží lépe. Na čistění používejte odličovací produkty s oleji, a to i ve dnech, kdy make-up nepoužíváte. Pořád musíte pleť zbavit zbytků SPF, přebytečného mazu, potu a všudypřítomného prachu.

Nejlepší tělová péče po dni na sluníčku

Dokonalý letní večer dokáže podrážděná, horká a zarudlá pokožka pěkně zkazit. Jakmile se dostanete do koupelny, začněte vlažnou sprchou s jemným mycím přípravkem (vyzkoušeli jste sprchový olej?) a následně tělo jemně promasírujte after-sun péčí. Začněte drenážní masáží od prstů na nohou, postupujte vzhůru ke kotníkům, přes lýtka až na stehna. Břicho promasírujte krouživými pohyby a poté přejděte na zápěstí, lokty a ramena.