Péče

Máte vysušenou pleť? Tato hydratační séra zaručeně pomohou

Patří mezi základní kroky péče o pleť. Potřebuje je každá pokožka, někdy více, někdy méně, ale stále. Hydrataci můžete kůži dodávat krémy nebo kombinací krému a super aktivního séra. Jaké, proč a kdy si vybrat, zjistíte v průvodci Vogue nejlepšími hydratačními séry na trhu. 
Foto: Getty Images
„K udržení zdravé a krásné pokožky nepotřebujete spoustu produktů,“ říká dermatoložka Heidi Goodarzi. „Věřím, že nejúčinnějším způsobem, jak zajistit zdraví pleti, je prevence.“ Pleť je důležité především čistit, hydratovat a chránit každý den před slunečním zářením bez ohledu na roční období a počasí. Nelze vynechat ani jeden z těchto základní kroků. Hydratace představuje zásadní dílek v celkové skládačce, aktuální životní styl totiž pokožku o vodu rychle připravuje. Doplňovat ji musíte zevnitř, pitným režimem a jídelníčkem plným zeleniny a ovoce s vysokým podílem vody, a zvenčí. Nejrychlejších výsledků dosáhnete vysoce koncentrovanými hydratačními séry, ať už v lahvičce s kapátkem, nebo ve formě ampulí. 

Jak si vybrat správné hydratační sérum?

Pleť se neustále mění, jiná je v létě, jinak se chová v zimě, změny můžete vidět v průběhu jednoho měsíce, ale i dne. Ovlivňují ji hormony, stres, počasí, životní styl, jestli zrovna cestujete, zda jste větší část dne venku, nebo uvnitř. Tím se mění i hladina hydratace. Nejen v krémech, ale i mezi hydratačními séry najdete různé textury. Od ultra lehkých, po krémové gely s obsahem olejů. Orientujte se podle aktuálního stavu pokožky. Čím mastnější a problematičtější, tím lehčí texturu si vyberte. A naopak. Nemusíte se spoléhat jen na jeden produkt, klidně si pořiďte rovnou dva a ty střídejte podle potřeby. 

Kdy mám používat hydratační sérum? Ráno, nebo večer?

Hydratace není nikdy dost, takže sérum používejte dvakrát denně vždy na vyčištěnou pleť před použitím krému. Aby hydratační sérum fungovalo, aplikujte ho na lehce vlhkou tvář. Lépe tak uzamkne vlhkost v horních vrstvách kůže. Pleťové sérum s obsahem kyseliny hyaluronové zároveň posiluje epidermální bariéru a může mít velký vliv na kvalitu a strukturu pokožky. Oslabená kožní bariéra ji nemůže dostatečně chránit před vnějšími agresory, nečistotami, UV zářením, změnami teplot. 

Co musí hydratační sérum obsahovat? 

Klíčovou ingrediencí je kyselina hyaluronová a její různé podoby. Ve složení ji najdete jako Sodium Hyaluronate, Hyaluronic Acid, Hydrolyzed Hyaluronic Acid. Další látky jako glycerin nebo squalane dělají výživnější složení. Častou složkou hydratačních sér je také panthenol

Může kyselina hyaluronová vysušovat?

Ano, pokud ji používáte nesprávným způsobem, tak paradoxně může z pleti vodu vytahovat. Tomu zabráníte jednoduše tak, že sérum budete aplikovat na vyčištěnou, ale pořád stále lehce vlhkou pokožku. Aby kyselina hyaluronová opravdu na sebe navázala a udržela vodu, potřebuje se na ni napojit a tomu pomůžete právě tím, že si po umytí obličej nevysušíte ručníkem do sucha. Tento malý detail přinese výrazný rozdíl.

Jaké jsou druhy kyseliny hyaluronové?

V souvislosti s touto, pleti vlastní, látkou se setkáte s pojmy vysokomolekulární a nízkomolekulární. Vysokomolekulární kyselina hyaluronová má velké molekuly, které se nedostanou pod povrch pleti. To jí ale neubírá na účinnosti. Právě tato forma má prokázané protizánětlivé účinky. Pokožka se sklonem k zánětům na druhou stranu nemusí dobře snášet nízkomolekulární formu, jejíž malinké molekuly si pod povrch kůže umí najít cestu. Kombinace obou je velmi častá. Jak poznáte, že právě váš produkt obsahuje nízkomolekulární kyselinu hyaluronovou? Vzhledem k její vysoké ceně se jí značky velmi rády chlubí a řeknou vám o tom na samotném obalu.
V následující galerii najdete ta nejlepší hyaluronová séra, která se v posledních měsících objevila na česko-slovenském trhu. Pro všechny typy pleti včetně mastné a citlivé, pro kterýkoliv rozpočet.