Péče

Dlouhé, husté a krásné řasy? Tato séra vám zaručeně pomohou

Pokud jste se rozhodli, že chcete své řasy prodloužit a zahustit, může vám pomoci speciální sérum na podporu růstu řas s aktivními přísadami.
Foto: Fulvio De Filippi/Getty Images
Daphne Groeneveld
Séra na řasy a obočí tvoří novou beauty kategorii, jejíž popularita prudce roste. Některá z těch nejlepších už dostanete i bez předpisu, a ušetříte si tak čas čekáním u doktora na „kouzelné kapky”. Ovšem vyznat se v množství nabízených přípravků vyžaduje znalost nejen toho, jaké aktivní látky hledat ve složení, ale také, jak řasy vůbec rostou. 
Zásadní informace na začátek: Výsledky nečekejte hned. Ani to nejluxusnější sérum nevykouzlí dlouhé a husté řasy přes noc. První efekt uvidíte v zrcadle nejdřív za měsíc, ale spíš za tři, a to za předpokladu, že sérum používáte správně a pravidelně. 

Na co si dát pozor

Řasám nedělá dobře drastické zacházení. Pokud to s jejich růstem myslíte opravdu vážně, vynechejte lifting – trvalou řas, stejně jako neustálé prodlužování. Ovšem i sami doma můžete řasám ubližovat nedostatečným a nesprávným odličováním. Řasenka na konci dne, byť by se protáhl až do rána, musí dolů. Bez výmluv a bez pardonu. Vatový tampónek namočený do odličovače očního okolí přiložte na oko, nechte cca 5 vteřin působit a jemným tahem stáhněte směrem dolů. Teprve čisté řasy mohou přijmout výživnou péči a aktivní látky podporující jejich růst, délku a objem.

Jak rostou a proč padají řasy

Než vyroste do plné délky jediná řasa, trvá to 4 až 11 měsíců. V průměru máme 150 až 200 řas. První, tzv. anagenní fáze, během které řasy skutečně rostou, zabere 30 až 45 dní. Následuje 10 až 20 dní, kdy řasy zastaví svůj růst a připravují se na třetí, tzv. telogenní fázi, kdy se řasa postupně uvolňuje, až vypadne. Úplná výměna řas přitom probíhá průběžně během 4 až 8 týdnů, během nichž část vypadává a další dorůstají. Séra na podporu růstu obočí a řas se zaměřují na první a druhou fázi – prodlužují tu rostoucí a zpomalují přechodovou fázi.

Co hledat ve složení

Aktivních látek, které mohou pomoct k delší a hustším řasám, je celá řada. Na prvním místě je bezesporu bimatoprost, který stál u vzniku přípravků pro delší a hustší řasy. Bimatoprost je původně používán ve formě kapek k léčbě glaukomu. Studie prokázaly, že bimatoprost může prodloužit růstovou fázi řas až o 80 %. Tato látka patří mezi tzv. analogy prostaglandinů (jinak známé jako PGA), vedle bimatoprostu se můžete setkat také s latanoprostem a travoprostem. V kosmetice na běžném trhu však dostupné nejsou. 
Keratin se v sérech na podporu růstu řas a obočí objevuje velmi často, stejně tak i biotin – vitamin ze skupiny B, který je pro růst a hustotu řas a obočí velmi důležitý. 
Silnou skupinu aktivních látek představují peptidy, kterých existuje celá řada a každý z nich se zaměřuje na něco jiného a to včetně posílení a podpory vlasových folikulů. 
Často se můžete setkat s ricinovým olejem. Populární přírodní složka si našla cestu k řasám pro své regenerační účinky coby časem osvědčený a prověřený zdroj mastných kyselin. 
Klíčovou složkou je také kyselina hyaluronová, která coby nejpopulárnější ingredience z péče o jakýkoliv typ a stav pleti zaujala výsostné místo i v péči o řasy. I ony totiž potřebují hydratovat, aby byly silné, odolné a zdravé. 

Jak sérum na řasy správně používat

V první řadě si u každého přípravku přečtěte návod. Víme, není to zábavné čtení, ale musíte přece vědět, jak s konkrétním výrobkem správně zacházet. Obecné pravidlo zní: Malé množství naneste na čisté a suché horní a dolní řasy jednou až dvakrát denně po první dva až tři měsíce, poté můžete frekvenci snížit na aplikaci jednou denně nebo obden, ideálně večer.
Zeptali jsme se kolegů z ostatních edic Vogue a toto jsou typy na nejlepší séra na růst řas podle beauty editorů.