Nehty

Vánoční manikúra ve znamení candy cane

Připravte se na přírodní nehty se svátečně laděným nail artem, který je inspirován sladkostmi.
Foto: Getty images
Collage: Emma Kotian
Letošním Vánocům nekralují vanilkové rohlíčky ani zdobené perníčky, ale červenobílá lízátka candy cane. Alespoň tedy na beauty scéně, kde tradiční cukrovinka s nezaměnitelným vzhledem určuje trendy související s nehty a rukama. Důkaz číslo jedna: česká značka Osté uvedla na trh zimní limitovanou kolekci balzámů na rty Candy Cane, k němuž poprvé přidala ve své vůni taky výživný krém na ruce s kyselinou hyaluronovou, bio kokosovými olejem, glycerinem a probiotiky. Důkaz číslo dvě – a ten je mnohem výraznější než tento (byť skvělý) počin lokální značky: Instagramové a tiktokové účty manikérek a nail artistů z celého světa zaplnily fotky svátečního designu inspirovaného právě candy cane.
Mimochodem víte, kde se tato cukrovinka vzala? I když svou estetikou perfektně zapadá do opulentních oslav v americkém stylu, její historie se podle legendy odvíjí od roku 1670, kdy sbormistr katedrály v německém Kolíně nad Rýnem rozdával zpěváčkům cukrové tyčinky, aby je ztišil během ceremoniálu u živých jesliček. Tematicky tyčinky ohnul tak, aby připomínaly pastýřské hole. Autorka knihy Sweet as Sin: The Unwrapped Story of How Candy Became America's Pleasure Susan Benjamin podle History Channel s tímto pojetím souhlasí. Podle ní se skutečně candy cane objevila někdy v 17. století v Evropě, kdy byl v módě tažený cukr, předchůdce dnešních lízátek, a ve stejné době se v Německu objevila jeho zahnutá varianta. Benjamin také zmiňuje teorii, která předpokládá, že sbormistr rozdával cukrátka neposedným sboristům během bohoslužeb, což se ovšem nezamlouvalo vedení s tím, že sladkosti nejsou vhodné pro takové místo jako kostel. „Sbormistr tedy sladkost zahnul, aby připomínala hůl, což byl náboženský odkaz, který měl uklidnit obavy." První candy cane byly bílé, červená přišla až s příchodem průmyslové revoluce a možností masové výroby. 
Foto: Vivian Zink/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images
Heidi Klum ve vánočním speciálu America's Got Talent
Kultovní červenobílé lízátko patří k symbolům Vánoc ve Spojených státech, odkud se dostalo do celého světa a i do aktuálních trendů zdobení nehtů. 
Kombinace červené a bílé se samozřejmě na svátky přímo nabízí. Výrazný kontrast mezi typicky slavnostními odstíny vytváří zajímavé efekty, a když se k nim přidají různé finiše, možnosti jsou prakticky neomezené. Skvělý příklad představuje nail art od Aistė Haas, která se na Instagramu vyskytuje jako heygreatnails. Ta zkombinovala candy cane, perníčky, větvičky cesmíny a sněhové vločky. 
Paint by Jaz se vrátila k vlastnímu nail artu z roku 2019, kdy na podklad v nude stylu nakreslila na každý nehet candy cane a vytvořila efektní variantu kombinující aktuální trend s tradiční francouzskou manikúrou. Decentnější variantu pak vymyslela Aislinn Sherry-Brennan, která vzor vánočního lízátka nechala jako tenoučkou linku na konečcích nehtů. Abi Markey hodně pracuje s motivem candy cane ve velkém, jeden z nejpovedenějších (také ho najdete v galerii) je francouzská candy cande v červené a bílé na špičkách nehtů, k nimž ještě připadala efekt sněhu. 
Variant, jak s trendem #candycanenails pracovat, je spousta, ovšem nezapomínejte ani na to, že mezi cool nail artem a absolutním kýčem vede velmi tenká hranice.