Make-up

Muslimské influencerky mění způsob vnímání krásy

Někde mezi Facetunem, extrémně dlouhými make-up tutorialy a živými přenosy z ordinací plastických chirurgů najdete Salwu Rahman a Helen Marii. Nečekejte od nich tipy na kouřové líčení, nebo návod na to, jak se stát mistryní v contouringu. Místo toho váš feed zaplaví tváře ozdobené krystaly, neonové geometrické obrazce suplující oční stíny, velké množství korálků a pleť lesklejší než zrcadlo. Přivítejte s námi novou éru konceptuálního líčení v podání muslimských influencerek.

Salwa Rahman

Čerstvá absolventka práv se nepovažuje za make-up artistku, ale nadšení jí rozhodně nechybí. Její rodina je původem z Bangladéše, celý život však strávila v Londýně, kde s ostatními přistěhovalci vytvořila vlastní komunitu, ve které se mohla svobodně hlásit ke své kultuře a formovat vlastní identitu. "Dospívání v Londýně mi pomohlo k tomu, abych se vymanila ze stereotypů, které kolují o přistěhovalcích, jako je nedostatek kreativity a odvahy prorazit," říká Salwa. 

Tajný trik

Tekutá rtěnka se dá použít na všechno. Namočte do tubičky štětec na malování a uvidíte. 

Inspirace uměním

V dětství jsem neměla přístup k žádným časopisům nebo internetu a moje matka mě v tomto ohledu také nikam nesměrovala. Zatímco jiné dívky vyprávějí legrační příběhy o tom, jak jako děti nosily rtěnku a oční stíny své matky, já vyprávím zábavné historky, jak jsem nosila maskáčové kalhoty a hrála si s figurkou Action Mana. Mé vnímání krásy se formovalo prostřednictvím umění, které jsem poté promítla do make-upu. 
Soustředím se na to, aby mě výsledný look bavil. Nezajímají mě názory okolí. Inspirují mě barvy, tvary a textury. Většinou si na Instagramu nebo Tumblru najdu fotku, kterou potom analyzuji, a přemýšlím o tom, jak takového líčení dosáhnout. Jakmile se vrátím z práce, zkouším na sobě různé techniky. Když to vyjde, je to úžasný pocit. Pokud ne, snažím se najít jiný způsob. Ráno se pak probudím a řeknu si, že je čas to vyzkoušet. Metoda pokus-omyl se mi osvědčila.

Beauty vs. sociální sítě

Všichni nemáme obličejovou strukturu jako Naomi Campbell. Nemáme přístup k nejlepším plastickým chirurgům jako Kim Kardashian. Nikdy nebudeme vypadat jako lidé na obálkách časopisů. Měli bychom si to konečně uvědomit. Změňte své vnímání make-upu jako takového. Je to celé o tom, jak ho používáte. Co s ním chcete vytvořit? 
Autentičnost je klíčová. Obzvlášť v nové éře sociálních sítí.  Zůstaňte věrní tomu, čemu věříte, a nebuďte zbytečně pod tlakem, abyste oslnili neznámé lidi, kteří vás sledují. Buďte hlavně spokojení s tím, co děláte.

Úspěchy

Pyšná jsem na to, že jsem mohla být součástí konference Glossier x Vogue UK, která se konala během festivalu 5 Days of Vogue Beauty v Londýně. Miluji tuto značku a doufám, že budu mít v budoucnu více příležitostí diskutovat o různých aspektech krásy.

Náboženství

Předepisuje nový pohled na život. Učí nás, jak budovat svůj obraz ve společnosti tím, že staví na první místo naši duši a srdce. Je to však komplikovaný proces. Začlenit náboženství do každodenního života není snadné a může to být obtížné, ale síla vytrvat a mít víru v sebe sama je něco, co můžete využít ve všech směrech, nejen v náboženství. 

Ikona

Mojí ikonou je rozhodně Pat McGrath. Kvůli vytrvalosti, vysokým cílům a tomu, že jako žena tmavší pleti prolomila pomyslné bariéry.

Must-have do kabelky

Momentálně stále nosím krém Skin Food od Weledy, rtěnku Lush v odstínu Paris a multifunkční balzám PawPaw Ointment. Nejkrásnější se cítím, když vyjdu ze sprchy a navrstvím na sebe alespoň pět různých sér a hutný krém. Dokud se pleť pořádně neleskne, nejsem to já. 

Helen Marie 

Život dvacetileté studentky z Ohia se točí kolem rodiny, náboženství a umění. Tím je pro ni pochopitelně make-up, který bere jako prostředek k vyjádření aktuální nálady. Svůj obličej vnímá jako plátno, na které používá štětce z obchodu s výtvarnými potřebami. 

Beauty vs. sociální sítě

Když jsem byla malá, nevěnovala jsem kosmetickému průmyslu ani make-upu pozornost. Milovala jsem malování a umění, ale produkty nebyly tak dostupné jako dnes. Jsem za to ráda, protože ideály krásy mají na vývoj mladých dívek negativní vliv, obzvlášť pokud jsou tmavší pleti. Odmítám eurocentrické standardy kosmetického průmyslu a krásu jako opak ošklivosti. Mé vnímání krásy se formovalo přirozeně a na rozdíl od dnešní generace ne skrz sociální sítě.

Vlastní tvorba a inspirace

Svůj styl bych popsala jako éterický s prvky nostalgie a futurismu. Ráda dělám věci, které jsou podle mě krásné, ať už to znamená, že jsou pro někoho roztomilé, nebo matoucí. Není důležitá kvantita, ale kvalita. Někdy se cítím pod dost velkým tlakem, abych vytvořila nový příspěvek v co nejkratším čase, protože internetové trendy se mění rychlostí světla. Raději však vyfotím snímek, na který se ráda podívám i za rok. Chci vypadnout z Ohia a nakopnout svou kariéru.

Náboženství 

Můj původ a víra mě v žádném případě nelimitují. Bez ohledu na to, co se děje, vím, že mě čeká lákavá budoucnost. Jsem daleko empatičtější než před rokem, kdy jsem víru úplně vypustila. 

Must-have: péče o rty

Momentálně nosím v kabelce rtěnku Glossier Generation G v odstínu Leo a masku na rty z agáve od Bite.