Make-up

Po francouzsku. Tři make-up artisti radí, jak nosit rtěnku právě teď

Objevte trendy líčení rtů a novou generaci rtěnek, s nimiž zapomenete na všechna ostatní líčidla. Lucia Pica, Gucci Westman a Thom Walker prozrazují své tipy, jak si líčit pusu právě teď.
Foto: Taylor Hill/FilmMagic
Paloma Elsesser
Pokud rtěnky během pandemie dočasně upadly v nemilost, nyní jsou s velkou parádou zpět. Jejich comeback potvrzuje mimořádné množství novinek, které značky připravily a právě teď uvádějí na trh. Od kolekce Sabyasachi od Estée Lauder až po nové tekuté a matné rtěnky od Byredo, každá z nich je vytvořena technologií nové generace, která slibuje snadnou aplikaci a (což je nejdůležitější) hydrataci a příjemný pocit na rtech. Žádné vysušování, které vás dříve od rtěnek tohoto typu tak odrazovalo.
Než prozkoumáme některé ze žhavých novinek, o kterých byste měli vědět, Vogue si promluvil se třemi profesionálními vizážisty, aby zjistil, jak přesně nyní nosit rtěnku.

Lucia Pica 

Foto: Instagram @luciapicaofficial
Jakožto oddaná fanynka rtěnek Lucia Pica přesně věděla, jak na vývoj nových tekutých matných rtěnek Byredo. Spojila fluidní techniku nanášení s dlouhotrvajícím, vysoce pigmentovaným složením v matném provedení, které s vašimi rty splyne, místo aby působilo těžce, vysušovalo nebo působilo jako nepřirozená krusta na rtech. Pica doporučuje experimentovat s odstíny, které byste si běžně nevybrali. „Každý den, týden, rok nabízí tolik možností a přináší tolik nezapomenutelných momentů. Rtěnka můžete reprezentovat každý z nich včetně vaší nálady," říká.
Jedním z jejích nejlepších tipů je „trochu rozostřit okraje rtěnky“, jinak mohou rty vypadat menší a přísněji. „Mám tendenci používat na pleť velmi transparentní textury, takže kůže prosvítá make-upem, a nepoužívám mnoho pudrů. Poté přidám trochu barvy na líčka, abych zachovala svěžest, a vlasy nechám přirozené, nevyfoukané. Tímto způsobem vypadáte, jako byste na obličeji neměly žádný make-up, což vám dává svobodu nosit výraznější rtěnku. To je vlastně velmi francouzský přístup! Trochu ztratíte na uhlazenosti a celkový look působí nenuceněji.“

Gucci Westman

Moderní rtěnka podle Westman, mezi jejíž klienty patří Cameron Diaz, Jennifer Aniston a Anne Hathaway, pracuje především s texturou, pocitem při nošení a složením. „Naše nové rtěnky obsahují spoustu zapouzdřených účinných látek, například peptidy, vitaminy C a E a tři druhy kyseliny hyaluronové, které vyhlazují texturu rtů a vytvářejí šťavnatost," říká. Technologie pojmenovaná „hydro semiš" je na dotek stejně jemná a smyslná jako materiál, po němž je pojmenována, a navíc, jak je u Westman Atelier zvykem, je téměř úplně čistá. „Místo petrochemikálií, které jsou na naší černé listině, jsme použili směs slunečnicového oleje a kandelilového vosku," vysvětluje. „Bylo to super náročné, protože jsem v žádném bodě nechtěla dělat kompromisy."
A jak se teď rtěnka nosí? „Pro všechno se najde příležitost," říká. „Někdy je skvělým způsobem, jak povýšit svůj vzhled, nanesení výrazné nebo tmavé barvy s minimem dalšího líčení. Vždycky se ptám sama sebe, jestli moje nálada nebo outfit potřebují pozvednout. Pokud ano, zvolím nádhernou sytou barvu, lehce narůžovené líce a rozzářím se. Pak se cítím dobře."

Thom Walker

Foto: Dominic Lipinski/Getty Images
Paloma Elsesser
„Od rtěnky už se nějakou dobu nevyžaduje na prvním místě preciznost,“ říká Walker, kreativní ředitel pro líčení u Givenchy Beauty, který spolupracoval se slavnými osobnostmi od Pamely Anderson po Palomu Elsesser. „I když použijete konturovací tužku, je linka zjemněná až rozptýlená. Stále používám tužku na rty k vyplnění celých rtů, ale poté ji nahoře změkčím – ať už ji otřu ubrouskem, nebo rozetřu vatovým tamponem, aby byl okraj rtů jemnější.“
S odkazem na ombré rty Elsesser inspirované 90. lety (černá konturovací linka, která přecházela do úplného nude) na loňských Fashion Awards v prosinci Walker říká, že mnozí z nás postupně začínají více experimentovat s tím, jak rtěnku nosí. „Použil jsem černý balzám Givenchy Le Rouge Interdit, což je v podstatě balzám na rty reagující na pH pokožky. Díky tomu rty vypadají růžově a jakoby právě nakousnuté,“ říká. „Ten jsme vmíchali do černé, abychom vytvořili lehký barevný nádech.“

Šest nejlepších nových rtěnek, které byste měli vyzkoušet

Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.