Make-up

Milované, nenáviděné a hlavně nepochopené. Modré oční stíny hlásí velkolepý návrat

Jen máloco budí tolik emocí jako modré oční stíny. Tato barva na víčkách rozděluje celé generace, vyvolává protichůdné reakce a spoustu rozjistřených emocí. Aktuální stav je ovšem takový, že modré oční stíny v mnoha podobách jsou zpět, a jak napovídají přehlídky na sezonu jaro-léto 2024, neodejdou ani v příštím roce. Výrazné party i denní líčení v chladných odstínech modré je tady — a vy s ním můžete hravě experimentovat. 
Modré oční stíny mají v moderní historii líčení velmi speciální postavení, které ne vždy lichotí jejich pověsti. Zejména v souvislosti se třpytkami a texturami, co držely všude jinde jenom ne na očích. Avšak víčka zahalená do modré barvy v roce 2023 reputaci tohoto make-upu zásadním stylem napravují. 
Foto: archiv Violette_FR
Oční stín inspirovaný modrou Yvese Kleina
V říjnu uvedla make-up artistka Violette Serrat nový tekutý oční stín, na kterém pracovala několik let. Yeux Paint v odstínu dieu bleu představuje dokonalou repliku unikátní modré, kterou namíchal francouzský malíř Yves Klein. Jde o nenapodobitelný odstín ultramarínové, indigové a královské modré. Dieu Bleu je Violettiným dlouholetým snem, který začal během jejích kurzů na École du Louvre, při nichž zahořela láskou právě k této barvě. „Nedokážu to vysvětlit,“ říká Violette a pokračuje: „Je to jako droga, při které celá vibruji. O této barvě jsem snila už jako teenager. Když nosím modrou, lidé mě zastavují na ulici a ptají se na ni.“ Co je na ní tak zvláštního? 
Kromě intenzity na obalu třeba skutečnost, že přesně tak barva vypadá i na očích a vydrží dlouhé hodiny, aniž by oxidovala, což u většiny modrých stínů bývá zásadní problém. Violette jej však vyřešila a stvořila klíčový produkt — nejen na předvánoční a novoroční sezonu, ale také na nadcházející jaro-léto 2024
Modré oční stíny rezonují módní i společenskou scénou po celý rok 2023. Emma Chamberlain na nich postavila svůj kompletní look pro Met Gala, zatímco Jared Leto na Vogue World v Londýně vynesl kombinací modrých očních stínů a magenta linek.
Make-up artistka Diane Kendal na přehlídce značky 3.1 Phillip Lim pro sezonu jaro-léto 2024 vytvořila až překvapivě jednoduchý, ale o to efektnější vzhled: s pomocí blankytných očních stínů. Místo pečlivého míchání pigmentů se jí inspirujte. Stačí totiž dva tahy, letmé přejetí štětcem po každém víčku a máte hotový look, který přitáhne zraky všech. Přidáním několika vrstev řasenky může tento styl vypadat ještě o něco výraznější, ale klidně tento krok vynechte. Jsou 20. léta 21. století, striktní pravidla neplatí, nastolujte si je podle svého.
A protože kolem modrých očních stínů nepanuje žádný úzus, každý styl je momentálně relevantní. Jediné, co by vás mělo zajímat, je to, kde seženete ty nejkrásnější a nejlepší modré oční stíny. V blankytné, královské, indigové, ultramarinové, námořnické, safírové, denimové, petrolejové, azurové, indigo či ledové modré. Tady jsou.