Make-up

Máte pečlivě umyté ruce, ale jak je na tom vaše kosmetika?

Roušku vyvaříte a vyžehlíte na nejvyšší teplotu, ruce myjete vším, co má v názvu antibakteriální, ale co dělat v době koronaviru s pleťovou kosmetikou a make-upem? Naučte se, jak správně dezinfikovat všechny beauty produkty jako profík.
Foto: Getty Image
Ráno mám pocit, že časy, které jsem trávila čas před zrcadlem, abych si vybrala ten správný odstín rtěnky, jsou vzdálené stovky světelných let. V rámci, nevím kolikátého, hloubkového úklidu jsem vyndala všechny rtěnky, lesky a tužky na oči ze všech kabelek (věděli jste, že do Chanel Boy Wallet on Chain se vedle dvaceti karet vejdou i čtyři rtěnky, hřeben a konturka?), následovaly cestovní kosmetické taštičky a jejich dezinfekce a mezi tím vším jsem neustále přemýšlela, jestli to, jak běžně zacházíme s kosmetikou, je i v době globální pandemie bezpečné a dobré pro pleť a zdraví. Odpověď zní samozřejmě ne.
Nanést si korektor prstem cestou pro práce? Vytáhnout v průběhu dne štětec a doladit bronzer? To raději nedělejte. Není totiž stále jasné, jak dlouho se COVID-19 udrží na různých předmětech. Kov a plast vědci stačili prozkoumat, ale rtěnky, oční stíny a pudry nikoliv. I kdyby, kdy naposledy jste je spolu se štětci zbavili veškerých nečistot a důkladně je vydezinfikovali? A zamysleli jste se, jak nanášíte krém, aby se do něj nedostalo víc bakterií, než je nevyhnutelné? 
Foto: Isa Foltin/Getty Images

Jak dezinfikovat make-up a paletky

Kdybyste jen tušili, kolik bakterií máte v koupelně, okamžitě byste se zvedli a běželi s tím něco dělat. Nemusíte všechno vyhodit, udělejte to jako profesionální make-up artisté. Daniel Martin, který mj. líčil Meghan Markle na svatbu s princem Harrym, dezinfikuje kromě svých rukou a štětců všechny paletky a kelímky. Na ruce používá antibakteriální ubrousky, na líčidla si vyrábí vlastní dezinfekční sprej z 99% isopropylalkoholu. „Přestříkejte alkoholem všechny své paletky a nechejte ho odpařit,“ doporučuje Daniel. „Pozor, nevtírejte ho ubrouskem nebo prsty, protože byste líčidla znovu kontaminovali.“

Co s tužkami

Na rozdíl od kompaktních pudrů, tvářenek a očních stínů tužku vyčistíte mnohem jednodušeji. Stačí ji ořezat před každým použitím. Odstraníte tak vrchní vrstvu, kde by se mohly vyskytovat bakterie.

Problematická řasenka

Běžně byste ji měli měnit jednou za 3 měsíce, pokud máte hodně citlivé oči, pak jednou za měsíc. Jakmile proděláte chřipku, jiné virové onemocnění nebo zánět oka, pořiďte si rovnou novou. Nikdo si totiž neotírá kartáček, než ho vrátí zpátky do tuby. Nemusíte se zbytečně plašit, ale pokud to jen trochu jde, po dobu virové pandemie přejděte za jednorázové aplikátory. Není to zrovna ekologické, ale bezpečné rozhodně ano.

Mýdlo, voda, cleanser

Základní pravidlo o udržování štětců v čistotě platí i mimo epidemii koronaviru. Sama čistím štětec na oční stíny po každém použití mýdlem (momentálně Eau de Campagne od Sisley) a vodou, abych se druhý den nemusela líčit stejnou barvou. Beauty blender házím do pračky alespoň jednou za týden. „Pokud je nemůžete vyprat a nosíte je s sebou v kabelce, vyčistěte je alespoň tekutým přípravkem na čistění štětců,“ radí make-up artistka Lucie Janků. „Zvláště v době nachlazení a chřipek vybírejte ten, který obsahuje dezinfekční složku.“

Peru, pereš, pereme

Štětce z přírodních štětin myjte stejně jako svoje vlasy. Kvalitní šampon je vyčistí a neponičí. Čím lépe se o štětce a všechny aplikátory staráte, tím déle vydrží. Chcete jim dát ještě větší péči? Sáhněte po speciálním mýdle na štětce. „Koupíte je v každé parfumérii nebo obchodě, který se specializuje na profesionální dekorativní kosmetiku,“ radí Lucie. „Mýdla obsahují pečujicí látky, často i různé kondicionéry a antibakteriální přísady. U některých je i silikonový polštářek, který pomáhá při samotném praní štětců. Štětce perte vždy chlupem dolů, aby se voda nedostala 'do hlavy'.“ Vodu nastavte na příjemnou teplotu, poté je vysušte ručníkem a nechte vleže uschnout do druhého dne. 

Jak často čistit štětce

„Štětce, které používáte na krémové a tekuté produkty, doporučuji prát každý den, štětce na pudry alespoň každý druhý den. Péče, kterou jim věnujete, se vám bohatě vrátí,“ radí Lucie. Potvrzuji. Zmiňovaný štětec na oční stíny mám deset let a pořád je jako nový. Daniel Martin jako poslední krok radí použít dezinfekci na ruce ve spreji.

Do krému špachtličkou

I když kosmetika obsahuje konzervační látky, aby odolala bakteriím a rychlé zkáze, zkuste do kelímku nesahat rukama. Od toho značky přibalují špachtličky, kovové, plastové nebo dřevěné. I o ty se musíte starat. „Po každé aplikaci ji otřete papírovým kapesníčkem a denně ji umyjte odličovací pěnou nebo mýdlem,“ říká Jakub Hladký, beauty advisor švýcarské značky La Prairie. V ideálním případě mají krémy na aplikátory speciální stojánek, jinak je uchovávejte v dekorativní dóze nebo na malém talířku. 

Rollery a gua sha kameny nevynechávejte

Patříte-li mezi fanoušky masážních válečků z polodrahokamů, věnujte jim také trochu pozornosti. „Omyjte je vodou a mýdlem,“ radí Jakub. I na nich může ulpívat množství bakterií a nečistot, které si následně nanesete na obličej. Tedy v případě, že se o ně nestaráte.