Krása

7 must-have letních účesů roku 2022

Jestli vás slunečné dny lákají k tomu, abyste si nechali vlasy zkrátit o pár centimetrů a získali pocit nových vlasů, nejste v tom sami. „V létě je vhodná doba na zkrácení vlasů, osvěžení účesu a změnu stylingu,“ souhlasí vlasový stylista Dhiran Mistry. Můžete přitom zvolit radikální proměnu, případně něco nenápadného, jako je prosvětlení pramenů kolem obličeje... Další inspiraci najdete níže, kde vám největší profesionálové z oboru představí ty nejžhavější účesy sezony.
„Léto je obdobím nových začátků a svobody. Správně zvolený nový účes vám dodá sebevědomí,“ tvrdí Travis Speck, hlavní kadeřník z londýnského salonu Caroline Suite. 

Vlčí střih a mullet

Podle Dhirana Mistryho, který pracovně pendluje mezi New Yorkem a Charlotte v Severní Karolíně, se hranice mezi účesem mullet, shag nebo oblíbeným „vlčím střihem“ z TikToku prakticky stírají. Na jedné straně vzniká shullet, což je jemnější mullet, a pak je tu daleko výraznější alternativa, který je k vidění u modelky Iris Law nebo muzikantky FKA Twigs. „Zatímco kadeřníci vlasy zkracují kolem přední linie, vzadu je nechávají delší,“ popisuje Dhiran Mistry a dodává: „Většina z nich ale stejně přizpůsobí účes struktuře vlasů a celkově stylu dané osoby.“
Iris Law

Lamač srdcí

Sestříhaný bob, takzvaný účes lamačů dívčích srdcí z 90. let, který má vlasy na zátylku kratší a vepředu delší, které navíc padají pozvolna do obličeje. „Tohle je můj nejoblíbenější účes na léto,“ říká vlasová expertka Mara Roszak a dodává: „Zkrácené vlasy na zátylku v horkých měsících přijdou vhod, navíc vypadají elegantně a cool!“

Vzdušné vlny

Kadeřnice Jenny Cho má také jeden osobní tip: „Tuto sezonu se setkávám s účesy, které působí vzdušně a lehce, a to díky vrstvám.“ Jak na to?  „Na styling nepotřebujete hřeben ani kartáč.“ Dopřejte vlasům prázdniny od tepelného stylingu, nechte je jen tak uschnout na vzduchu a použijte jen sprej s mořskou solí. Názorná ukázka výsledku? Sestříhaný účes, který Jenny Cho vytvořila modelce a herečce Jung Hoyeon. 

Pixie à la Zoë

Klientky kadeřníka Johnnieho Saponga zase poslední dobou hodně žádají pixie cut. Inspirace? Účesy Zoë Kravitz nebo Léy Seydoux. Francouzi tomuto stylu říkají také „garçonne“. Tenhle účes se ale hodí jen pro odvážné. 
Foto: Getty Images
Zoë Kravitz

Rafinovaně delší ofina

Když super krátká ofina není nic pro vás, zvolte tu, kterou zdobila Emily Ratajkowski na filmovém festivalu v Cannes. „Po stranách je delší, aby se v podstatě proměnila v odrostlou ofinu.“ Vlasový mág Gregory Russell zdůrazňuje: „Ofina vám okamžitě propůjčí kýženou změnu, což je ideální zejména léto, ale do podzimu ideálně doroste,“ vysvětluje muž, který tento střih zpopularizoval prostřednictvím Lilly Collins.

Bob, se kterým se dá čarovat

Pokud chcete mít uvolněnější střih, zvolte bob, jakým se pyšní například herečka Laura Harrier. Delší silueta, kterou vytvořil její kadeřník Bryce Scarlett, dokazuje, že i zkrácení o pouhých pár centimetrů může výrazně změnit a osvěžit finální vzhled. Anebo pár centimetrů navíc, i to dokáže vdechnout život již existujícímu účesu, jak je vidět na Seleně Gomez.

Velký Gatsby

„Představte si krásky ze 20. a 30. let 20. století, jako je třeba Louise Brooks v lesklých růžových šatech,“ nabádá Travis Speck a vysvětluje: „Tento výrazný, kratší bob se objevoval v době, kdy se bojovalo za svobodu a byl k vidění na ženách toužících prezentovat svou sexualitu a ženskost, ale trend reprezentovala i Chloë Sevigny v 90. letech.“