Krása

Dar dokonalé chvíle (nejen) na Valentýna

Co a komu na Valentýna? Nečekejte peprné, ba ani milostné historky. Jistí to hřejivá vzpomínka z dětství. Obložená svíčkami z Ikey, kachličkami z DBK a momentem, který se pro mě stal symbolem vzájemné lásky. Lásky mých rodičů.
Je mi třináct a lehce se rosící dlaždičky z DBK v koupelně našeho třípokojového bytu na pražském Spořilově napovídají, že je načase zavřít se do pokojíčku. 
Máma si napouští vanu a z kuchyně se ozývá z hrdla vysvobozený špunt apulijského primitiva. 
Ne že by mě v tu chvíli nechtěli mít u sebe. Spíš jsem se naučil je nechávat o samotě. Beztak jsem nerozuměl, o čem si povídají. Ale bavilo mě je, aspoň zprvu, pozorovat.
Máma si ručník smotala na hlavu do (pro mě dodnes nepochopitelně vysokého) turbanu, naložila se do té nejbohatší pěny a spokojeně se začala rozpouštět v teplé vodě, zatímco táta se se skleničkou toho červeného vyhoupl na pračku. A takhle tam pobývali, seděli a leželi klidně dlouhé hodiny a povídali si. Když si na to dnes rozpomínám, fascinuje mě, jak si stále hleděli do očí. I to nejméně dokonalé manželství má pár dokonalých chvil. 
Tenhle vzácný okamžik vždy doprovázely i svíčky. Tehdy jich na domácím trhu bylo jen pár... ikeáckých. Sice dlouho vydržely, ale nevoněly. Když je člověk sfoukl a nechal na místě, usazovala se na nich hrozivá vrstva prachu. Skoro si říkám, že to muselo být tím voskem, nějak divně lepil. Kdo nezažil, nepochopí. A knoty? Když se rozdrobily, měl jsem hned místo obyčejné čajovky mozaiku připomínající Rorschachův test. 
Vlna vonných svíček, která před deseti lety zaplavila naše životy, mi zprvu nevoněla, doslova. Magickou harmonii okamžiků, které vonné svíčky navozují, jsem ale časem pochopil. Když jsem si pořídil a následně zapálil tu kvalitní. 
Foto: Meadows
Byla od české značky MEADOWS, nezapomenutelná Rose Desire, která noří mysl do čerstvě natrhaných růží a přenáší do spanilé zahrady, odkud se mi nechtělo odejít. Něžnou poctu královně květin doplňuje čistý dotek bavlny v božské harmonii. Ostatně, v té vznikají všechny svíčky od MEADOWS, značky pocházející z Prahy. Pečlivě vybrané lokální i globální složky přinášejí punc kvality, přičemž každá svíčka je vyrobena z excelentně eko sójového vosku. Je výjimečný i tím, že nezanechává stopy po stranách (taky to nenávidíte?). Bezchybné hoření je pak dáno knoty z přírodní egyptské bavlny. Jsou ručně vycentrovány a nezanechávají ony černé úlomky. 
Co mě ale, vedle exkluzivní parfemace, na MEADOWS svíčkách nejvíc dostává, je jejich obal. Originální ručně foukané, samozřejmě české sklo, je malým uměleckým dílem. Se stoletou tradiční formou z Kamenického Šenova. Vzor vytváří při zapálení svíčky kouzelnou atmosféru i díky své různobarevnosti. Dokonalé jsou ale i difuzéry z kolekce Love Letter — ohromí vonným extraktem z kořenů irisu, vetiveru a kardamonu. Tahle vůně zkrátka píše dopis plný lásky.
Foto: Meadows
Když tak přichází ten čas předvalentýnský a já si dávám dohromady komu, co a proč obstarat, přeju si jen, aby se ti dva, dnes už senioři, vrátili ke své dávné koupelnové rutině. Věřím, že tahle svíčka jim to zase připomene.