Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Jak vyzrát na hormonální akné

Ana Morales5. 12. 2019
Vogue zjišťuje, jak hormony ovlivňují zdraví naší pleti a proč používání kosmetiky v závislosti na fázi menstruačního cyklu může být klíčem k tváři bez pupínků. 
Autor: Getty Images
Foto: Getty Images
Ať už trpíte premenstruační dysforickou poruchou, nebo občasnými nedokonalostmi, hormony hrají velkou roli.
„Pleť se mění v závislosti na fázi menstruačního cyklu, a proto je nutné se přizpůsobit i jednotlivými kosmetickými produkty,“ vysvětluje Rosa del Río, vedoucí dermatologie na klinice Grupo Pedro Jaén v Madridu.
Farmaceutka Marta Masi souhlasí: „Existují ženy, které si toho všímají více než ostatní, ale je pravda, že hormonální změny ovlivňují naši pokožku. Kůže při ovulaci potřebuje úplně jiné produkty než během premenstruační fáze a to je obvykle něco, co nezohledňujeme.“ 
Výběr produktů závisí také na typu pleti. Suchá pokožka má tendenci k ještě většímu vysušování během prvních dnů cyklu a bude mít úplně jiné nároky na péči než mastná a smíšená. Klíčem je pochopitelně pozorování pleti a rychlá reakce na aktuální potřeby podle třech klíčových fází menstruačního cyklu.
Autor: Getty Images
Foto: Getty Images

Folikulární fáze (od menstruace po ovulaci)

Řekněme si na rovinu, že v tomto období vypadá pleť úplně nejlépe. „V této fázi má tělo vysokou hladinu estrogenu, který je zodpovědný za to, že je pokožka pružná, hydratovaná a zářivá, takže není třeba péči příliš komplikovat,“ vysvětluje Río.
Co používat: Ochranu před sluncem, aktivní složky jako vitamin C, AHA kyseliny nebo retinol, a podpořit tak efekt projasněné pleti. 

Luteální fáze (od ovulace po menstruaci)

V této fázi tělo produkuje méně estrogenu a více progesteronu, který působí na mazové žlázy. „Vyšší hladina progesteronu je zodpovědná za mastnější pleť a vznik pupínků v okolí brady a čelisti. Obzvlášť během premenstruačních dnů.“
Co používat: Dobrý cleanser s kyselinou salicylovou a jednou až dvakrát týdně peeling. Nezapomeňte také na kyselinu hyaluronovou, která pleť hydratuje, ale nezatíží. 

Menstruační fáze

„Hladina estrogenu i progesteronu se v tomto období snižuje, což má za následek zvýšenou citlivost, ale také větší náchylnost k dehydrataci.“
Co používat: Protože se jedná o část cyklu, kdy je pleť citlivější a náchylnější k podráždění, odborníci doporučují volit péči naformulovanou speciálně pro citlivou pokožku. Sáhněte po produktech s termální vodou, aloe vera, měsíčkem lékařským nebo tygří trávou, které jsou šetrné a mají zklidňující účinky.