Health

Jak vyzrát na hormonální akné

Vogue zjišťuje, jak hormony ovlivňují zdraví naší pleti a proč používání kosmetiky v závislosti na fázi menstruačního cyklu může být klíčem k tváři bez pupínků. 
Foto: Getty Images
Ať už trpíte premenstruační dysforickou poruchou, nebo občasnými nedokonalostmi, hormony hrají velkou roli.
„Pleť se mění v závislosti na fázi menstruačního cyklu, a proto je nutné se přizpůsobit i jednotlivými kosmetickými produkty,“ vysvětluje Rosa del Río, vedoucí dermatologie na klinice Grupo Pedro Jaén v Madridu.
Farmaceutka Marta Masi souhlasí: „Existují ženy, které si toho všímají více než ostatní, ale je pravda, že hormonální změny ovlivňují naši pokožku. Kůže při ovulaci potřebuje úplně jiné produkty než během premenstruační fáze a to je obvykle něco, co nezohledňujeme.“ 
Výběr produktů závisí také na typu pleti. Suchá pokožka má tendenci k ještě většímu vysušování během prvních dnů cyklu a bude mít úplně jiné nároky na péči než mastná a smíšená. Klíčem je pochopitelně pozorování pleti a rychlá reakce na aktuální potřeby podle třech klíčových fází menstruačního cyklu.
Foto: Getty Images

Folikulární fáze (od menstruace po ovulaci)

Řekněme si na rovinu, že v tomto období vypadá pleť úplně nejlépe. „V této fázi má tělo vysokou hladinu estrogenu, který je zodpovědný za to, že je pokožka pružná, hydratovaná a zářivá, takže není třeba péči příliš komplikovat,“ vysvětluje Río.
Co používat: Ochranu před sluncem, aktivní složky jako vitamin C, AHA kyseliny nebo retinol, a podpořit tak efekt projasněné pleti. 

Luteální fáze (od ovulace po menstruaci)

V této fázi tělo produkuje méně estrogenu a více progesteronu, který působí na mazové žlázy. „Vyšší hladina progesteronu je zodpovědná za mastnější pleť a vznik pupínků v okolí brady a čelisti. Obzvlášť během premenstruačních dnů.“
Co používat: Dobrý cleanser s kyselinou salicylovou a jednou až dvakrát týdně peeling. Nezapomeňte také na kyselinu hyaluronovou, která pleť hydratuje, ale nezatíží. 

Menstruační fáze

„Hladina estrogenu i progesteronu se v tomto období snižuje, což má za následek zvýšenou citlivost, ale také větší náchylnost k dehydrataci.“
Co používat: Protože se jedná o část cyklu, kdy je pleť citlivější a náchylnější k podráždění, odborníci doporučují volit péči naformulovanou speciálně pro citlivou pokožku. Sáhněte po produktech s termální vodou, aloe vera, měsíčkem lékařským nebo tygří trávou, které jsou šetrné a mají zklidňující účinky.