Health

Skotsko poskytne jako první na světě menstruační potřeby zdarma

Skotsko se stane první zemí na světě, která poskytne všem ženám bezplatný přístup k vložkám, tamponům a dalším potřebám pro intimní hygienu. Chce tak ukončit tzv. „menstruační chudobu“. Zákon jednomyslně schválil tamní parlament. 
Foto: Getty Images
Únorová kampaň za menstruační pomůcky zdarma před parlamentem v Edinburghu
V úterý schválený zákon zavádí ve Skotsku právo na bezplatný přístup k vložkám, tamponům a dalším hygienickým potřebám při menstruaci. Dostupné pak budou mimo jiné také ve školách, na univerzitách, na úřadech a jiných veřejných budovách. 
Za přijetí zákona čtyři roky lobbovala labouristická poslankyně Monika Lennon po boku nejrůznějších organizací bojujících za práva žen. K jeho podpoře se jí podařilo přesvědčit všechny strany skotského parlamentu i přesto, že se některé zpočátku zdráhaly. Cílem je zbořit stigma a bojovat s chudobou. Takzvaná menstruační chudoba, kdy si ženy nemohou dovolit koupit každý měsíc hygienické pomůcky, podle charitativních organizací výrazně vzrostla právě během pandemie koronaviru. Podle odhadů by opatření mělo vyjít na 9,7 milionů liber ročně (285 milionů Kč).
„Jsem hrdá, že jsem mohla tento průlomový zákon svým hlasem podpořit,“ uvedla na Twitteru skotská premiérka Nicola Sturgeon. „Skotsko bude první zemí na světě, která poskytne zdarma menstruační potřeby všem, kdo je potřebují.“
Monika Lennon doufá, že se nový zákon stane vzorem i pro ostatní země. „Je příležitostí, jak zabezpečit důstojnost všem ženám, dívkám i lidem, kteří menstruují.“