Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Proč je pravidelný sport skvělý pro silnou psychiku

Soňa Hrabec Kotulková14. 6. 2024
Zařídí vám ukázkovou postavu a skvělou kondici. Ano, to můžu potvrdit, tělo mám teď díky běhání lepší než ve dvaceti, jenže jsem zároveň zjistila, jak moc mi sport čistí hlavu — a že všechno se v cíli zdá snazší. Pravidelný pohyb prostě psychice pomáhá. Jak na něj, aby to fungovalo?
Autor: Marcin Kempski for Vogue CS
Foto: Marcin Kempski for Vogue CS
Měla jsem skvělou, ale psychicky náročnou práci. A často, když jsem vracela domů, na mě doléhal pocit, že se moje hlava pod tíhou myšlenek snad rozstřelí. Jakmile jsem se ale převlékla do běžeckého a vyrazila ven, vše se začalo jako mávnutím kouzelného proutku měnit. Od práce a starostí se zaneprázdněná mysl prostě přeorientovala na to, jestli dobře dýchám, jak pracují nohy a ruce, jaké mám tempo, jakou trasu a jakou rychlostí dneska poběžím. Jenom v takových chvílích běžím, kolem se míhají věci, domy, stromy… Jsem tady jen já, moje tělo, pohyb, nic víc. Pohybem medituji. Psychoterapeutka a také vášnivá běžkyně Helena Kotová to komentuje následovně: „Z hormonálního hlediska se při sportu uvolňují endorfiny, které pomohou cítit se lépe a zlepšit náladu. Tím pádem sport může pomoci zmírnit úzkost a depresi a zlepšit kvalitu spánku, může pomoci zmírnit napětí a stres, které se v nás hromadí během dne.“ Když sportujete, sršíte větší sebedůvěrou a sebehodnocením. Dokážete si plnit sny. Navíc potkáváte plno zajímavých lidí, máte partu, sociální vazby. Jde tak o skvělý zdroj nejen dobré tělesné kondice, ale také radosti, aktivní náplň času, životní styl. U mě vše tohle platí do puntíku. 
Již několik let společně se svým mužem vedeme pravidelné běžecké výběhy, kam může vstoupit každý. Před pěti lety za námi přišel jeden kluk — říkejme mu Libor. Stejně starý jako my, invalidní důchodce, žijící sám. Chytrý, ale nenápadný, zakřiknutý, smutný, spíše podivín. Úplný běžecký začátečník, který se hned zadýchal a musel nejprve střídat běh s chůzí. Začal však chodit pravidelně. Každý týden. A stejně tak jako se začala měnit jeho kondice, proměňovala se i jeho nálada i výraz ve tváři. Z nenápadného chlápka se najednou stal sebevědomý veselý muž, který se vypracoval natolik, že jeho rychlosti teď nestačím. Ve společném závodě, který jsme si nedávno střihli, mě předběhl. Do cíle přišla jeho maminka, aby nám pověděla, že děkuje — že díky tomu, že jsme ho vzali do party a začal s námi pravidelně chodit běhat, je teď někdo úplně jiný. 
Ano, pravidelný sport přináší řád a rutinu a právě toto je podle psychoterapeutky Kotové velmi dobré pro úzkostné nebo depresivní lidi. „Dává jim to určitou pravidelnost, ventil emocí a hormonů, ale také potvrzení toho, že něco zvládnou, dokážou. Nemusí se nutně jednat o běh nebo jiný rychlý sport, klidně může jít jen o krátkou procházku či jógu. Sport není nutně síla, nemusí jít o dril. Naopak. Svým klientům doporučuji hlavně jógu, chůzi, hodně z nich chodí do fitness center nebo trochu běhá. Malé cíle, krůčky, žádné výkony a srovnávání se. Mám pár klientek, které začaly sportovat jen kvůli hubnutí, ale nakonec se z toho stal nový životní styl a vášeň. Když člověk sportuje, věnuje více pozornosti i tomu, co jí, jak se chová, jak spí, to vše má opět vliv na psychiku a tělesné pochody,“ vysvětluje odbornice. Je ale rozdíl, pokud se sportujete pravidelně, nebo ho jen občas využijete k rychlému vyventilovaní stresu nebo třeba záchvatu zuřivosti? Velký! Při pravidelném sportování převažuje více těch dlouhodobých pozitiv: lepší zdraví, nálada i kondice. Ale i krátkodobý ventil v podobě boxu, rychlého běhu nebo svižné procházky je velmi přínosný a doporučovaný terapeuty. Krom toho, že vám přinese pohodu a příjemnou únavu, tak rychleji z těla vyplavuje stresové hormony.
Sama beru běhání, zejména to dlouhé a pomalé, v horách a přírodě jako určitý druh vypnutí mysli. Několik hodin jsem jen sama se sebou, bez hudby, bez mobilu a hlavně bez sítí. Čas utíká a já nemusím myslet na nic, jen poslouchat své tělo, rozkládat síly, vnímat přírodu okolo sebe. I když jsem pak v cíli unavená, psychicky jsem neuvěřitelně nabitá! Ale i zde samozřejmě platí, že nic se nemá přehánět, na což upozorňuje Helena Kotová: „Sport je dobrý, ale pokud si dáváte nereálné cíle, přetěžujete se nebo to přeháníte, může vám to přinášet nepohodu. Třeba se srovnáváte s ostatními, že nejste dost dobří, můžete si nadávat, že jste slabí, nebo se z toho může stát až nezdravá závislost, kdy neděláte nic jiného než jen tohle.“ Proto je tak moc důležité nezatěžovat tělo, ale ani hlavu jednostranně a brát svůj nový životní styl celistvě. Dopřávejte si proto více podnětů, pestrý trénink, buďte i venku, nejen v tělocvičně. A radost (nejen) ze sportování vás jen tak neopustí.