Health

Úsměv pod rouškou. Co home office udělal se zuby a jak to můžete rychle napravit

Pokud jste po karanténě ještě nebyli u zubaře nebo na hygieně, napravte chyby, které jste dost často nevědomky páchali na svých zubech. Ať se můžete usmívat jak Julia Roberts na Oscarech. 
Foto: Allen Berezovsky/Getty Images

Zastavte chaos v puse

Tím, že celý den pořád něco ujídáte a upíjíte, svým zubům rozhodně neprospíváte. Je jedno, jestli jde o mrkev, nebo sladkosti. Jde o to, že i jedno sousto mění pH v ústech a tím se zvyšuje riziko zubního kazu. Omezte se jen na hlavní jídla a mezi nimi pijte vodu. 

Co (ne)pít

Podle zubařů je nejhorší kola a další sladké nápoje sycené oxidem uhličitým. Každé usrknutí kazí zuby. Podle zubařů nejsou žádnou výjimkou pacienti, co si zničili zuby právě tím, že v práci během celého dne upíjeli limonády všeho druhu. Jestli si myslíte, že je vyměníte za ovocný fresh, tak si taky moc nepomůžete. U nich platí, že čím hustší, tím horší, protože déle zůstávají v mezizubních prostorech. Když džus, tak vypít najednou. Pokud to jen trochu jde, po každém jídle si vypláchněte ústa čistou vodou. 

Pozor na cukr vol. II

O sladkostech všeho druhu se není potřeba bavit. O jejich vlivu víte od dětství, kdy vám doma hrozili, ať ty bonbony a čokoládu necháte na pokoji. Cukr se v ústech mění v kyselinu a ta rozleptává zubní sklovinu. Stejně funguje i klasický chleba nebo ovoce, protože také obsahuje spoustu cukru a kyselin. Zelenina z toho všechno vychází nejlépe, nicméně i tak se omezte na tři až pět plnohodnotných jídel denně a mezi nimi nic neukusujte.

Nejčastější chyby v koupelně

Můžete mít nejvíc fancy kartáček na světě a pastu namíchanou na míru, klíčem k úspěchu je však jejich správné a pravidelné používání. Minimálně každé tři měsíce vyměňte kartáček za nový, pokud proděláte zánět, chřipku nebo angínu, sáhněte po novém hned, jak se uzdravíte. Používání mezizubních kartáčků, stejně jako čistění jazyka, by mělo být každodenní samozřejmostí. 

Dobrý kartáček a pasta

Rovnoměrné, zaoblené štětinky, měkké až středně tvrdé. Tak podle odborníků vypadá ideální kartáček. U elektrických měňte pravidelně hlavu. Pokud si nimi nemáte žádnou zkušenost, začněte s menším počtem vibrací, ať si na ten pocit zvyknete. U pasty hledejte látky na zuby i dásně, neutralizující kyseliny a s remineralizačními účinky pro zpevnění zubní skloviny.