Krása

Botox ano, nebo ne?

Botox shaming je dalším problémem sociálních sítí. Je lepší se k pár vpichům botulotoxinu otevřeně přiznat, nebo se ohánět genetikou a make-upem?
Foto: Getty Images
Navzdory všem „positivity“ vlnám, ať už se týkají věku, konfekční velikosti, genderu, pořád není cool přiznat tak běžnou kosmetickou úpravu, jako je pár vtipů botulotoxinu. Celebrity ho tají, i když je všem jasné, že ho mají, a kdo se k němu přizná, ztrácí punc přírodní krásky. Stačí se podívat na Jennifer Lopez, vypadá skvěle, tvrdě na sobě pracuje, intenzivně pečuje o každý centimetr těla. Ale než aby přiznala estetické zákroky, raději se stane terčem posměšků a mlží tím, že za její mladistvou tvář může olivový olej. Na rozdíl od Gwyneth Paltrow, která o sobě prohlašuje, že je otevřená kniha a miluje výplně, protože díky nim vypadá míň naštvaně. Ovšem i ona za své přiznání čelila kritice. 
Marc Jacobs rovnou na svém Instagramu publikoval snímky se zafačovanou tváří po liftingu, zatímco Ricky Martin svůj opuchlý obličej svedl na alergickou reakci na multivitaminové sérum. Své o botox shammingu ví i Demi Moore, která se loni na jaře stala jeho obětí a musela svůj vzhled ospravedlňovat a mlžit řečmi o genech a líčení. 
Když botulotoxin, stejně jako výplně, laser, microneedling a další miniinvazivní estetické zákroky zavrhnete, taky nemáte vyhráno. Slavné tváře, stejně jako influenceři na sociálních sítích od určitého věku čelí kritice za to, že stárnou a rozhodně nejsou ztělesněním Doriana Graye. 
Takže jak z toho ven? Stačí se zamyslet a řešení najdete jednoduše. Nechat na každém, ať se svobodně rozhodne, jak rychle a kdy chce vidět vrásky. Vložit se do rukou estetického dermatologa a posléze i chirurga není ostuda. Naopak. Medicína v tomto ohledu výrazně pokročila a drobný „refresh“ je stejně v pořádku, jako nechat čas volně plynout. Dopřejte sami sobě i druhým svobodu dělat si se svými vráskami, co chcete.