Advertorial

Snová dovolená v Tunisku, jehož krása vám vyrazí dech

Zakladatel a generální ředitel cestovní kanceláře Blue Style Imed Jeddai pochází z Tuniska, země, kterou rád doporučuje svým klientům. Je úžasná a plná míst, jejichž krása vám vyrazí dech.

Tunisko máte v krvi i v srdci. Je pořád tou stejnou zemí, ve které jste vyrostl, nebo se za poslední roky hodně změnilo?

Řekl bych ano i ne. Tunisko je stále tou krásnou, velmi slunečnou zemí, ve které jsem vyrůstal, zároveň ale vnímám proměnu mentality místních obyvatel. A to v dobrém slova smyslu. Po Arabském jaru se Tunisané více zapojují do politického i společenského života, do rozhodování o své vlastní zemi, ctí svobodu tisku i projevu. A to i po umělecké stránce, kdy se zde lidé vyjadřují skrze film, divadlo i hudbu.
Tunisko je skutečně otevřenou, liberální zemí, kde se velmi dbá na vzdělání. To bych zvláště rád zdůraznil, školní docházka je zde povinná a platí pro všechny děti bez rozdílu. 
Foto: Courtesy of Blue Style

Dá se nějak popsat tuniská mentalita? 

Tunisané jsou velice otevření. Při návštěvě Tuniska si s vámi budou místní povídat, budou se ptát na vaši zemi, zvyky a tradice, pohostí vás a vždy se budou snažit se o vás co nejlépe postarat. Také jsou ale velmi tradiční, například zde stále věří na černou a bílou magii a lektvary s ní spojené. Je to takový milý kontrast mezi modernou a tradicionalismem.

A co Tunisana potěší?

Když mu Tunisko pochválíte.

Vracíte se domů často? Je pro vás Tunisko vlastně ještě stále domovem i po letech strávených v České republice? 

Popravdě já osobně jsem již více Čechem. Tuniská otevřenost, pohostinnost i celoživotní význam rodiny ve mně z mého původu přetrvávají, ale jak jste zmínila na začátku, že Tunisko mám ve své krvi a srdci, tak v krvi ano, ale v srdci mám již Českou republiku, ta je mým domovem. Do Tuniska se ale pravidelně vracím za svými rodiči, sourozenci, neteřemi a synovci.

Která místa máte v Tunisku nejraději?

Určitě hlavní město Tunis. Vnímáte zde významný vliv francouzské architektury, a to včetně krásných zahrad, které jsou v hlavním městě velmi dobře udržované. Centrum Tunisu je jako každé vyspělé hlavní město obklopeno moderními předměstími a přístavem, vydejte se ale do medíny, tedy starého města, nebo středověkých čtvrtí zvaných suky, a ocitnete se sto let nazpět. Zde je pravé Tunisko.
Mým dalším srdečním místem je Sidi Bou Said, městečko tyčící se nad mořem na skále nedaleko Kartága a hlavního města. Popravdě, Sidi Bou Said je nejspíš srdečním místem každého Tunisana. Zde se nepotkáte jen s turisty, ale také s našinci, kteří sem jezdí na kávu, čaj, víno, výborné jídlo... Tím, že je Sidi Bou Said položeno relativně vysoko, nabízí úžasné výhledy, má takovou romantickou atmosféru, a kdybych se někdy do Tuniska vracel, rozhodně bych chtěl bydlet právě zde.
Foto: Courtesy of Blue Style

Krásné pláže a čisté moře jsou zřejmě samozřejmostí, ale jak je na tom hlavní město Tunis? Dokáže přilákat ty, kteří mají rádi dovolené ve městě, milovníky architektury a třeba i gastronomie?

V hlavním městě určitě stojí za návštěvu již zmíněné staré město, které je zapsáno mezi kulturní památky UNESCO. Takových památek má Tunisko celkem osm a já bych doporučil samozřejmě návštěvu všech. Ale pokud se bavíme o okolí hlavního města, tak pouhých 15 km od Tunisu se nachází nádherné starověké město Kartágo, které je jedním ze symbolů celé severní Afriky. Bylo založeno Féničany okolo roku 800 př. n. l., následně zničeno Římany, kteří zde vybudovali římské město, a to bylo následně definitivně zničeno Araby. Na jednom místě zde tedy objevíte památky související jak s kartagénskou, tak římskou historií.
Foto: Courtesy of Blue Style

Vozíte klienty i do pouště? Co je na Sahaře výjimečného?

Na Sahaře jste nejvíce v kontaktu s přírodou a jednoduchostí života, potkáte zde místní domorodce, obyvatele severní Afriky, a to vše pro vás může být zážitkem na celý život. Tuniská část Sahary je navíc velice bohatá z pohledu kultury i přírodních oáz. Například oáza Chebika, která se nachází zhruba hodinu jízdy od města Tozeur, které je považováno za bránu na Saharu, je tvořena soustavou malých vodopádů, říček a jezírek, které se proplétají skalní soutěskou porostlou palmami. Je to úchvatná podívaná. Naopak oáza Ksar Ghilen, pouze pár hodin od pobřeží, jižně přes Matmatskou vrchovinu, je rozlehlejší, s termálními prameny vyvěrajícími do malých jezírek, kde se můžete koupat. V Ksar Ghilenu je zbudován kemp s bazénem s touto přírodní vodou, doporučuji zde strávit noc. Zažijete absolutní ticho, rozzářené nebe a nezapomenutelný východ slunce. V oázách jsou vždy nějaké místní kavárny a stánky se suvenýry, tedy se zde můžete bez obav občerstvit, případně nakoupit suvenýry.
Ještě bych se rád vrátil k Tozeuru, který je vyhlášený svou jedinečnou architekturou okrových cihel a nádherných městských bran. V Tozeuru skutečně zažijete pravou Afriku, ulice plné lidí, aut, mopedů a všudypřítomnou vůni jasmínu. Tím je Tozeur naprosto unikátní.

Co byste doporučil těm, kteří touží objevit tuto část Tuniska?

Čím více na jih, tím více ztrácí země takový ten mezinárodní charakter. Tedy určitě je třeba si vzít tuniské dináry, zde s jinou měnou ani kartami nepochodíte. Také je dobré mít s sebou průvodce, zvlášť pokud nevládnete francouzštinou, protože i angličtina vám zde bude dost k ničemu.
Foto: Courtesy of Blue Style
Foto: Courtesy of Blue Style
Foto: Courtesy of Blue Style

Tuniská kuchyně je u nás téměř neznámá. Jaká jsou vaše oblíbená jídla? 

Tuniská kuchyně je jednoznačně ta nejlepší na světě. Máme spoustu druhů salátů, omáček, způsobů přípravy masa. Můj nejoblíbenější způsob je jehněčí maso s kořením vložené do hliněného džbánu, džbán pak dáte do žhavých uhlíků a takto zhruba dvě hodiny pečete. To je potom chuť.
Co je takovou až závislostí každého Tunisana, tedy i mojí, to je brick. Smažená plněná kapsa, která se jí jako součást snad každého tuniského jídla. Brick se dělá mnoha způsoby. Základ je vždy tenoučké těsto, do kterého se dá syrové vejce, doplnit ho můžete bramborou, tuňákem nebo krevetami, petrželí, prakticky čímkoli. Zabalenou kapsu hodíte do oleje a smažíte. I délka smažení je zde důležitá, záleží na tom, zda má vejce téct, nebo má být takzvaně natvrdo.
Co se mě týká, nejraději mám kombinaci vejce, tuňáka a kaparů, nic víc. A vejce musí samozřejmě téct, což klade nároky na správný postup jedení bricku. Doporučuji se na to předem podívat, ať si na večeři netrhnete ostudu.
Foto: Courtesy of Blue Style

Kam jezdíte na dovolenou nejraději vy?

Já osobně miluji Řecko. Nemám úplně rád změny ani překvapení, takže se zpravidla vracím na ta samá, prověřená místa. Právě v Řecku taková místa a hotely mám, tedy do nich s rodinou i přáteli pravidelně jezdím. Jsem prostě takový ideální zákazník cestovní kanceláře.
Je ale pravda, že zrovna tento rok se na změnu chystám. Vyrážíme na Severní Kypr, do destinace, kterou jsme do našeho portfolia přidali teprve tento rok. Uvidíme, co nás tam čeká, ale podle vyprávění mých kolegů si tak nějak myslím, že ji přidám na svůj seznam.
Foto: Courtesy of Blue Style
PROČ BLUE STYLE MILUJE TUNISKO
  • 320 slunečných dní v roce, dlouhé písečné pláže lemované vzrostlými palmami, průzračně čisté moře, pouštní oázy na Sahaře a všudypřítomný vliv francouzské elegance, to je Tunisko. Země vzdálená od České republiky pouhé dvě a půl hodiny letu, destinace dlouhých bílých pláží a vyhřátého moře.
  • Cestovatelé zpravidla rozlišují tuniskou pevninu a tuniský ostrov Džerba, který je velmi oblíbený především pro pobytové dovolené. I z Džerby je však možné cestovat na pevninu takzvanou římskou cestou, která vede přes moře. Na pevnině jsou vyhlášené oblasti Hammamet, Sousse, Monastir a Mahdia, kde najdete skvělé pětihvězdičkové hotely s vynikajícím jídlem i servisem a upravenými plážemi.
  • „Tunisko není jen destinací vhodnou pro pobyt na hotelovém lehátku, je skvělým místem pro nadšené cestovatele, které baví objevovat neznámé, orientální krajiny. Ze zeleného pobřeží se během několika hodin dostanete do krajiny, kde vládne slunce a písek, kde při pojíždění vyschlým solným jezerem uvidíte fata morgánu a v pouštní oáze se vykoupete pod vodopádem,“ říká Ilona Topolová, tisková mluvčí cestovní kanceláře Blue Style.
  • Kupříkladu po čtyřech hodinách jízdy od pobřeží směrem na jih se dostanete na Matmatskou vrchovinu s troglodytními obydlími, jedno z nich si zahrálo i v populárních Hvězdných válkách. Po dalších dvou hodinách se dostanete k vyschlému solnému jezeru. O hodinu později pak vjedete přímo do samotné brány pouště Sahary, neskutečného města Tozeur, které je ideálním místem pro objevování krás saharské pouště – za necelou hodinu cesty odtamtud se ocitnete v oáze Chebika. A ani tou není výčet pokladů Tuniska ani zdaleka vyčerpán.
Foto: Courtesy of Blue Style
Foto: Courtesy of Blue Style