Advertorial

Ráj všech milovníků jižanské kultury

Máte rádi jižanskou kulturu, skvělé víno a ještě lepší jídlo? Pak musíte navštívit pintxos & tapas bar Gilda na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde vás kromě výše zmíněného čeká i zahrádka, příjemná hudba a neformální prostředí.
Foto: Gilda
Foto: Gilda
Foto: Gilda
Gilda patří pod Kogo Group, což je skupina provozující jedny z nejluxusnějších restaurací, které společně sdílí stejné hodnoty, a to především kvalitu. Poctivý přístup, milý a pozorný personál tvoří domácí a příjemné prostředí, které většina zákazníků dokáže ocenit. Ve všech Kogo restauracích, Gildu nevyjímaje, se je snaží maximálně hýčkat gastronomickými zážitky a novinkami. Skupina, v jejímž čele stojí Jovo Savič se svým synem Stefanem, se začala formovat již v roce 1993, kdy otevřela svou první pobočku v centru Prahy. Z malého podniku v Havelské ulici, který byl převážně koncipován jako kavárna, se postupem času vyvinula plnohodnotná restaurace a už od prvních krůčků byly hodnoty značky jasně definovány a tak tomu zůstalo až doposud.
Ale zpět do Gildy, tento koncept má oproti ostatním Kogo restauracím naprosto jasné zaměření, a to na kuchyni severního Španělska, konkrétně na již zmíněné pokrmy s názvem pintxos. Že vám to nic neříká? Nevadí, milovat je budete i tak. Jedná se v podstatě o jednohubky servírované na bílé bagetě a propíchnuté špejlí. Jejich variant je nespočet. Mohou být klidně lehké a bezmasé s rajčatovým základem a cuketou nebo naopak syté s domácími smaženými kroketami nebo masovými koulemi. Jedno je jisté, pokaždé, když Gildu navštívíte, určitě objevíte nějaké pintxos, které jste ještě neměli. 
Pečlivě vybrané španělské ingredience jako třeba padrón paprička nebo šunka Jamón serrano dělají z pintxos pravý gastronomický zážitek. Navíc pokrmy jsou vždy připraveny ve vitríně na baru, takže si je můžete předem prohlédnout a rozhodnout se, na co máte zrovna chuť. Pintxos však nejsou jedinou specialitou, kterou Gilda nabízí. Můžete vyzkoušet také tapas, patatass bravas, smažené kalamáry nebo typické baskické dezerty. Španělské speciality tohoto typu s opravdu kvalitními surovinami v Praze hned tak neseženete. Všechno to skvělé jídlo doplňuje široký výběr španělských vín. Bát se ale nemusí ani vyznavači točeného piva nebo tvrdého alkoholu, i tyto nápoje tady mají svoje místo.
Přestože je Praha plná různorodých podniků, pravých pintxos barů v ní moc nenajdete, a už vůbec ne tak autentických. Navštivte kousek pravého Španělska v srdci Vinohrad.