Advertorial

Pigmentové skvrny nejsou vzpomínky! Jak je zacelit?

Rád jsem je dokonce i počítal. Na nose nebo pod očima. „Nechalo mi je tam sluníčko! Na památku,“ křičel jsem po svých vůbec prvních školních prázdninách (navíc u moře). Až s časem mi došlo, že skutečné vzpomínky je lepší uchovávat v paměti, ne na pleti. Ještě donedávna jsem mezi očima měl tmavé mapy, shluky, flíčky, co už tak nějak rostly se mnou. Zvykl jsem si na ně. Když ale existuje řešení, proč si vůbec všechny ty šrámy připouštět? 
Foto: Courtesy of Vichy
SPF? V době těsně před třicítkou pro mě slovo takřka cizí. Odkojen opálenými bombshells 90. let jsem sám sebe přesvědčil, že atraktivní mužské tělo je jen to, co připomíná kvalitně propečené kuře. O vlivech slunce se toho ve veřejném prostoru tolik nevědělo a i mezi zkušenými kolovaly krémy tuzemské výroby. Dědictví doby, kulantně řečeno. Někdy je zkrátka třeba se s určitými křivdami smířit. Ani za dětství strávené v azbestové školce mi nepřijde odškodné. 
Když dnes koukám do zrcadla, ony pigmentové mapy se mi už tak nelíbí. Rozzářeného prvňáčka vystřídal úzkostný třicátník. Od té doby, co bez SPF nevyjdu ani s odpadkovým košem, naštěstí nové nepřibyly, ale co si vyhrnout rukávy a popasovat se i s těmi uleželými?   

Horlivě googluji, rešeržuji. Z odkazů mi vychází, zdá se, jediné správné řešení. Niacinamid! Jeden z titulků článků mi dokonce nakazuje, ať ho ihned zařadím do své výbavy, na kosmetickou poličku. Ale co když to neumím s vrtačkou a poličky jsem už jako dítě nesnášel? (Jedna, plná knih a nad mojí postelí, se mi s jistou pravidelností převracela na hlavu, většinou ve chvílích, když jsem se ve snech úpěnlivě snažil nahradit představu nahého Marka Wahlberga nahou Cindy Crawford. Marná snaha.)
Foto: Courtesy of Vichy
Zpět k niacinamidu. Je to vitamin ze skupiny B, konkrétně vitamin B3. Niacinamid má protizánětlivé účinky, protože stahuje rozšířené póry a snižuje produkci kožního mazu. Zároveň zabraňuje vysušování, v pokožce totiž zvyšuje hladinu kolagenu, ceramidů i mastných kyselin a ochraňuje tím před působením volných radikálů. Když se ale bavíme o následcích letních dovolených v Bibione, je třeba vyzdvihnout jednu z nejcennějších účinků této aktivní složky. Niacinamid výborně zabraňuje hyperpigmenatci, protože účinně potlačuje hromadění melaninu v pokožce. Působí ale nejen jako prevence, protože již existující pigmentové skvrny zesvětluje a napomáhá tak i ke sjednocení tónu vaší pleti.
Zázrak? Jen ve správném složení. Já vyzkoušel to od Vichy (v tomhle Francouzům skutečně věřím). Nový Liftactiv B3 Anti-Dark Spots krém SPF 50 od Laboratoří Vichy den za dnem viditelně redukuje tmavé skvrny a pleti dodává jas, s častým užíváním i pevnost. Kromě zmíněného vitaminu B3 obsahuje také šetrné, přesto však skvěle působící peelingové složky. #sexfoliacinejdaldojdes (A kdo v tom hashtags čte jako první sex, je to pěknej hambář.) Intenzivně hydratuje pleť až na 48 hodin, posiluje její tonicitu a navíc chrání před UV zářením. 
Foto: Courtesy of Vichy
Foto: Courtesy of Vichy
Foto: Courtesy of Vichy


Já ho aplikoval denně a skoro bez přestávky na vyčištěnou pleť a po nanesení séra Liftactiv B3, které obsahuje aktivní látku LHA, která vyniká vcelku účinnými antiagingovými vlastnostmi. Je však třeba přísně dodržovat veškeré nezbytnosti, jen tak svou pleť udržíte v perfektní kondici. Základ je pravidelné čištění i hydratace plus přiměřený a k pleti šetrný jídelníček. Nic neslibuje zázrak, ale upřímně, tahle zkušenost mě přesvědčila, že Vichy řada B3 se zázraku bezesporu blíží. Tak se jí taky vybavte, protože pigmentové skvrny nejsou na památku.