Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Advertorial

Kávový svět a jeho trendy

14. 9. 2023
Podle průzkumů by bez ní nedokázalo fungovat 6 z 10 Čechů. Více než polovina z nás si dopřeje 2 až 3 kávy denně. A celosvětově se oblíbeného životabudiče vypije za jediný den kolem dvou miliard šálků. Není divu, že kávový svět dobývají nejrůznější trendy, které velí, jak kávu správně připravit. O nich, ale také o tom, zda je v pořádku pít kávu s cukrem či s mlékem, jsme si povídali s Lumírem Františákem z Jacobs Douwe Egberts.
Autor: archiv L’OR
Foto: archiv L’OR

Černá. S mlékem. Oslazená. Co je správně?

Někdo nedá dopustit na černou kávu, někdo si svůj šálek rád vychutná s kapkou mléka nebo trochou cukru. Jak je to ideálně? „Nikde není pevně zakotveno, jak správně kávu pít, a je proto dobře, že každý si hledá cestu, která je pro něj ta pravá, a kávu, která bude lahodit jeho chuťovým pohárkům. A jestli někdo upřednostňuje mléčné varianty, není to špatně. Přesto je dobré pamatovat na několik věcí: do čerstvě připravené horké kávy by nemělo přijít studené mléko, mohlo by se srazit. Dobré je mléko ohřát, ještě lepší ale našlehat ho. Je třeba si uvědomit, že mléko sníží rychlý nástup vstřebávání kofeinu do organismu, jeho účinek zároveň prodlouží. Proto zřejmě nikdy neuvidíte italského milovníka kávy odpoledne popíjet cappuccino. Za prohřešek nelze označovat ani přidání cukru do kávy. Ovšem zase je třeba počítat s tím, že zintenzivňuje působení kofeinu,“ vysvětluje Lumír Františák ze společnosti Jacobs Douwe Egberts.
Autor: archiv L’OR
Foto: archiv L’OR

Rostlinné alternativy mléka

Boom rostlinných alternativ mléka u nás odstartoval před více než deseti lety. Sójové, mandlové, kokosové, ovesné, rýžové a další alternativy mléka se staly oblíbenou součástí našich jídelníčků. „Rostlinné alternativy mléka kávovou nabídku obohatí o nové chutě, které si čas od času rádi dopřejeme. Zájem o ně byl především v době, kdy se jednalo o naprostou novinku. Ti, kteří chtěli ochutnat kávu s rostlinnou alternativou mléka, už měli spoustu příležitostí, a dalo by se tak říct, že míra zvědavosti mohla opadnout. Gastro provozy, a zejména kavárny, tuto variantu však nabízejí dále. A co víc, roste počet míst, kde se sójové, ovesné a další varianty staly součástí stálé nabídky. Vypadá to, že tento trend bude pokračovat,“ myslí si expert přes kávu.

Espresso je evergreen!

Káva je jedním z nejstarších nápojů na světě, ale kávový průmysl se neustále vyvíjí „Před několika lety u nás například zdomácněly nové a netradiční způsoby přípravy kávy. V kavárnách narazíme na cold brew nebo třeba nitro coffee, málokoho už také překvapí pojmy jako french press, aeropress nebo chemex. Zejména v létě je ledová káva velice žádaná, pozice cold brew je tak relativně dobře zakotvená, ale dá se říct, že vrcholu své slávy dosáhl pár let nazpět. Co naopak nikdy nevyšlo z módy, je šálek klasického italského espressa a nápojů, které z něj vycházejí,“ uzavírá Lumír Františák. Mimochodem, espresso se tradičně připravuje ze 7 až 9 gramů čerstvě najemno umleté kávy do hrníčku o objemu 20 až 30 ml. Oblíbenou směs zrnek na espresso můžete objevit na www.kavalor.cz
Autor: archiv L’OR
Foto: archiv L’OR