Advertorial

Istituto Marangoni: Seznamte se osobně

Istituto Marangoni je jednou z nejprestižnějších módních škol s více než osmdesátiletou tradicí. Z milánského kampusu vzešli absolventi jako Domenico Dolce nebo Franco Moschino.
Škola je exkluzivně napojena na italský módní průmysl, své kampusy však postupně rozšiřuje po celém světě. Kromě Milána, Florencie, Londýna a Paříže dnes nabízí i studium v ​​Bombaji, Miami nebo čínském Šanghaji či Šen-čenu. Programy v každém městě jsou jistým způsobem specifické a přizpůsobují se průmyslu typickému pro danou oblast. Fanoušci oděvního návrhářství, architektury a interiérového designu, historie umění nebo nových technologií tak mají jedinečnou možnost studovat v epicentru vybraného odvětví.
Foto: Istituto Marangoni
Istituto Marangoni: milánský design kampus, foyer
Foto: Istituto Marangoni
Istituto Marangoni: milánský design kampus, knihovna
Foto: Istituto Marangoni
Istituto Marangoni: milánský design kampus
Jako dvojnásobná absolventka italského institutu se vám pokusím prostředí přiblížit. První kontakt s futuristickou budovou zažijete pravděpodobně již během prvních pohovorů. Tehdy působí strašidelně a neuvěřitelně. Nemáte pocit, že by mohli vybrat právě vás. 
Foto: Istituto Marangoni
Istituto Marangoni: milánský fashion kampus
Foto: Istituto Marangoni
Istituto Marangoni: milánský fashion kampus, vchod do budovy
Foto: Istituto Marangoni
Istituto Marangoni: milánský fashion kampus, foyer
Každopádně po předání portfolia a certifikátů, absolvování pohovorů a pár modlitebních rituálů vám přijde domů dopis, že vás vzali. Jste oficiálně studentem Istituto Marangoni. Tehdy začnete vnímat kampusy jinak. Design je promyšlený do posledního detailu, knihovny jsou archivy všech módních časopisů, knih a tehdy přijde pocit: jste doma. Sem patříte. Vaši profesoři poslouchají váš názor a všichni se navzájem inspirujete. Jsou to profesionálové s reálnou praxí a schopností nadchnout. Můj mentor a vedoucí programu Fashion Styling například v minulosti dlouhodobě spolupracoval s Giannim Versacem. 
Na komplimenty profesorů nikdy nezapomenete. Učí studenty samostatnosti, flexibilitě, toleranci a průbojnosti. Protože když školu dokončíte, s fancy titulem a začínáte od nuly v průmyslu, kde je konkurence extrémně vysoká a přes domněnky okolí stále záleží na pracovní morálce a ne na pěkném Instagramu, jste připraveni. 
Studentem Istituto Marangoni je momentálně i 23letý Victor Varg. V Miláně studuje bakalářský program oboru Fashion Design. Pro italskou školu se rozhodl kvůli programu AFAM, který je oficiálně akreditován, a po vystudování tak na rozdíl od studentů konkurenčních škol získá namísto certifikátu o ukončení studia reálný vysokoškolský titul. Victor se módě věnoval i během svého působení v Praze, už po roce studia však zjistil, že Istituto Marangoni mu otevřelo oči a v tvorbě cítí velké pokroky. Po škole plánuje působit v zahraničí i doma. Jeho snem je vybudovat na Slovensku a v Česku vývojové centrum, a rozvíjet tak lokální módní a kosmetický průmysl. Istituto Marangoni by doporučil každému, kdo má pro módu a design vášeň, upozorňuje však i na tvrdou práci a pokoru, bez níž se úspěch nedostaví.
Nezávazně si můžete vyzkoušet studium na Istituto Marangoni i v Praze. Už 8. listopadu v 17:00 v hotelu Four Seasons povede profesorka Fiorenza Sarotto přednášku pro zájemce o italský institut. Jako vedoucí studijního programu Fashion Business účastníkům přiblíží fungování módního průmyslu, působení na Istituto Marangoni a následující kariérní příležitosti. Více informací a registraci najdete zde.
Kristína Ondková