Vogue Daily

Bohyně lásky Shudu: První digitální modelka posouvá hranice virtuální módy

Zrodila se jako první digitální supermodelka světa a stala se virální senzací. Krásná Shudu ale představuje mnohem víc – je budoucností virtuální módy, v níž se genderové i jiné stereotypy rozplývají v nenávratnu. Shudu bude jedním z hostů AI summit by Vogue, kde jí život vdechnou odborníci z XLAB.
Foto: Cameron-James Wilson
Digitální modelka Shudu
Jak se náš analogový život stále více propojuje s virtuálním, rozrůstá se i segment digitální módy. I když je to stále spíše niche záležitost, už nás nezajímá výhradně jen oblečení, které nám visí doma v šatníku, ale i outfity, jež můžeme nosit v online světě. Kusy vymodelované v kyberprostoru ale taky musí někdo předvádět, a tak přibývá digitálních modelek a influencerů. V Česku už také jednu digitální osobnost máme, je jí zpěvačka Nivva, a vlastní avatar si před časem nechala vyrobit rovněž supermodelka Eva Herzigová
Vůbec první digitální supermodelkou světa se ale v roce 2017 stala čarokrásná Shudu Gram. Shudu má uhrančivý pohled, dokonalou pleť, perfektní rysy a křivky bohyně – je totiž idealizací dokonalé, transcendentální krásy, která přesahuje vše pozemské, a díky tomu se vymyká standardům a především stereotypům. „Shudu je moje vyznání lásky všem, kteří mě v životě inspirovali. Myslím, že protože je tak nádherná, lidé na první pohled chápou, že vzešla právě z lásky, ne z nenávisti,“ říká Cameron-James Wilson, britský fotograf a tvůrce Shudu, jejímž předobrazem se stala modelka z masa a kostí Alexsandrah Gondora.
Foto: Cameron-James Wilson
Digitální modelka Shudu
Shudu už za svou profesní dráhu spolupracovala s řadou luxusních značek včetně Louis Vuitton, Balmain či BMW a pro Vogue Australia nafotila kolekci šperků Tiffany. Ani náhodou ale nejde jen o technicky zručně vyvedenou, hezkou tvářičku. Wilson spolu s Shudu založil také vůbec první zcela digitální modelingovou agenturu. Projekty jako The Diigitals předznamenávají novou éru nejen na módním poli. Vše nasvědčuje tomu, že hranice mezi realitou a virtuálním světem se v následujících letech budou stírat čím dál víc. Působí to děsivě, přináší to ale i řadu pozitiv, což dokazuje právě digital fashion. Ta totiž nabízí vizi výrazně udržitelnějšího módního průmyslu a zároveň pokládá základy světa, v němž má prostor inkluzivita, neomezená kreativita a inovativní způsoby uvažování o módní tvorbě.
Díky Shudu a Wilsonovým The Diigitals se posouvají hranice digitálního umění. Další krok kupředu virtuální supermodelka udělá na AI summitu by Vogue, který proběhne 6. června 2024 v Praze. Právě tam se totiž ve světové premiéře stane takřka živoucí bytostí. Exkluzivně pro tento event Shudu rozpohybujeme jako AI avatar, a to za použití unikátní technologie, která dovoluje přirozenou komunikaci mezi člověkem a umělou inteligencí. Myslím, že to bude velmi zajímavý zážitek,“ říká Michal Toporcer, Chief Creative Officer technologicky kreativní agentury XLAB.
Foto: Cameron-James Wilson
Digitální modelka Shudu
Dalšími hosty AI summitu by Vogue budou například šéfka globální platformy PhotoVogue Alessia Glaviano, fotograf Matúš Tóth nebo odborník na AI a CEO Gen Digital Michal Pěchouček. V roli moderátora se můžete těšit na oblíbeného českého youtubera Karla „Kovyho“ Kováře. Více informací o konferenci najdete na voguelive.cz. Vstupenky pro osobní účast i online přenos můžete koupit GoOut.net.