Vogue Vánoce

Jak se dostat do vánoční nálady

Kdo říká, že je svíčka neosobní dárek? Vybral jsem pro vás deset nejoriginálnějších se kterými procestujete svět, ale nebudete kvůli tomu muset ani vylézt z postele.
Něco je ve vzduchu. Jakmile přijde změna času a dny se začnou neúprosně zkracovat, není nic lepšího, než zapálit luxusní svíčku. Její plamen a uklidňující vůně působí jako balzám na duši. I ti největší skeptici a Grinchové se nad nimi začnou rozplývat. Většina považuje svíčky jako neosobní dárek, který je tak trochu z nouze ctnost. S tím však nesouhlasím, protože správně zvolená svíčka toho může o majiteli hodně prozradit. Tak třeba letošní limitovanou edici tří svíček Diptyque má na svědomí Pierre Marie, který shodou okolností od roku 2008 navrhuje šátky pro Hermès. Sklenky jsou pomalované folklorními motivy a vůně vosku už nemohly být větší slavnostní klišé. Doporučuju zelenou svíci s vůní kanadské jedle. (Ozdobený stromek is so last year!)
Pokud patříte k těm, kteří v zimě rádi letí za teplem, sáhnetě po triu z nejstarší manufaktury na výrobu svíček na světě. Cire Trudon vás vezme na výlet podél řeky Nil a k úchvatným pyramidám v Gíze prostřednictvím vůně papyru, kadidla a hořícího dřeva. Já si nechám klidně líbit týden na Maledivách a už teď vidím, jak se slunce odráží od holografické sklenky značky Overose a vzduch je prosycený vůní rozdrceného kokosu. Chcete ještě dál? Co takhle čajový dýchánek se zakladatelem značky Byredo? Takové rande se nedá odmítnout. Ben Gorham se nechal unést vzpomínkami na dětství a svou babičku, která mu pravidelně vařila Masala Chai, tedy směs černého čaje okořeněného zázvorem a kardamonem. Jiskra bezpochyby přeskočí také po zapálení přenosného krbu hip labelu D.S. & Durga. Rozhodně tedy vyjde levněji, než realizace toho opravdového.
Jestli chcete přeci jenom zůstat doma, pak tu pro vás mám milostný dopis sepsaný českou značkou Meadows. Voní po sladkých irisech a štiplavost mu dodávají nóty kardamonu a vetiveru. Jestliže je jejich svíčka vyznáním lásky, pak je kompozice londýnské parfumářky Azzi Glasser žhavou nocí plnou vášně. Extrémní kompozici, která vás nenechá v klidu tvoří májová růže, ylang ylang, oudový olej a pižmo. Která si získá vás?