Vogue Leaders

Naomi Klein: Ženy vždy hrály v ekologickém hnutí vůdčí roli

Uznávaná kanadská autorka a aktivistka Naomi Klein hovoří o tom, proč se miliony lidí po celém světě až v poslední době začaly zajímat o budoucnost naší planety. 
Naomi Klein je součástí environmentálního hnutí více než deset let. Velký posun však zaznamenala až v posledních dvou letech, a to hlavně díky Gretě Thunberg a hnutí Extinction Rebellion. „Věci se konečně mění,“ říká Naomi Klein. „Škoda, že změna nezačala dříve, ale je skvělé, že se konečně něco děje.“
Foto: Christopher Wahl Contour by Getty Images
Jsou to většinou právě ženy, které mají na svědomí tyto změny. Vzpomeňte si na Gretu a globální stávky žáků, newyorskou političku Alexandrii Ocasio-Cortez a její Green New Deal nebo třeba mexickou diplomatku Patricii Espinosa. Kniha This Changes Everything: Capitalism vs. The Climate spisovatelky Naomi Klein se stala mezinárodním bestsellerem, díky kterému se někteří vůbec začali klimatickou krizí zabývat. 
„Ženy v tomto globálním hnutí hrály vždy vůdčí roli, ale v médiích jsou na předních pozicích převážně muži. To nebylo úplně realistické, a proto se teď celá situace konečně dostává do rovnováhy.“
Proč si myslíte, že se tolik lidí začalo v minulém roce zničehonic zajímat o klimatickou krizi?
Rekordní teploty nemůžete omlouvat donekonečna jako anomálie. Všichni si konečně uvědomili, že to není něco, co přijde za dlouhou dobu. Děje se to právě teď, což je velmi znepokojivé. Ničí se chráněná místa a s nimi i životy lidí.
Hnutí v boji proti klimatické krizi většinou vedou ženy včetně vás samotné. Proč si myslíte, že tomu tak je?
Myslím, že je skvělé, že existují mladé dívky, jako je Greta Thunberg, Alexandria Ocasio-Cortez a Rashida Tlaib. Způsob, jakým ženy hovoří o klimatické krizi, lidem umožňuje cítit emoce. Poskytují prostor pro zármutek, lásku, naději. To je velmi důležité.
Nedávno jste hovořila o omezené síle jednotlivců při řešení klimatické krize. Ženy, které zmiňujete, ale měly obrovský vliv na to, jak lidé tento problém vnímají.
Neříkám, že názory jednotlivců nemohou mít velký dopad. Chci však říct, že vy jako individuální spotřebitel nezměníte svět. Dost často se nám diktují rady tipu buďte vegani, omezte plasty a přestaňte létat. Všechny tyto věci sice sníží vaši uhlíkovou stopu, ale v globálním měřítku, které potřebujeme ovlivnit, neudělají vůbec nic. I když tyto změny zavede spousta lidí, stále to bude jen kapka v oceánu.
Foto: Getty Images
Stává se klimatické hnutí inkluzivnějším?
Záleží na tom, kde se řeší. Hnutí mládeže zaměřené na změnu klimatu je stále rozmanitější a má globální charakter. Je pravdou, že výraznou tváří tohoto hnutí je Greta, která je bílá Evropanka, ale neustále se setkává také s domorodými komunitami, dává jim prostor vyjádřit se k tématu, a tím přináší platformu pro další lidi. Je trochu frustrující, když se média soustředí pouze na Gretu. Její snahou je ukázat všem, co se stane, když budou lidé držet při sobě. Je spousta žen, které jsou v tomto ohledu aktivní, ale nejsou tak známé. Třeba bolívijská diplomatka Angélica Navarro Llanos a výkonná ředitelka asijské tichomořské environmentální sítě Miya Yoshitani. Mnoha ženám se nedostává dost respektu za to, co jejich snaha o změnu přinesla.
Od vydání vašeho bestselleru This Changes Everything uběhlo již pět let. Co se od té doby změnilo?
Největší změnou je, že nyní existuje generace aktivistů, kteří chápou, že se nedostaneme tam, kam musíme, pokud nebudeme ochotni budovat spolupráci s jinými hnutími a pokud nebudeme ochotni přijmout změny. Za posledních pár let se toho změnilo hodně a rychle. Ať už jsou to stávkující studenti, vznik hnutí Extinction Rebellion či ekonomického programu Green New Deal.
Foto: Getty Images
Vaše poslední kniha se jmenuje On Fire: The Burning Case for a Green New Deal. Jaká je vaše vize nového ekonomického programu?
Na plánu Green New Deal je skvělé, že se nejedná o prvoplánový klimatický program, je to plán nové ekonomiky, který počítá s náhradou fosilních paliv a vybudováním spravedlivější společnosti na mnoha frontách. Navrhovaný Green New Deal v USA zahrnuje univerzální veřejnou zdravotní péči, univerzální péči o děti a bezplatný přístup na vysokou školu. Je důležité zabývat se zdravotnictvím a školstvím, které produkují nízké emise uhlíku. Většinou v těchto sektorech pracují ženy a je to tak trochu devalvovaná práce. Musíme o ekonomiku více pečovat.
Součástí klimatického hnutí jste více než 10 let. Cítíte se někdy zastrašená rozsahem výzvy, které jako lidstvo čelíme?
Rozhodně ano. Střídají se u mě dny plné zármutku. Pak mám chvíle, kdy jsem neskutečně naštvaná na lidi, kteří to věděli a neposlouchali. Jsou chvíle, kdy sleduji globální rozsah tohoto problému a myslím, že než se lidstvo vzpamatuje, bude už pozdě. Vidím však, jak rychle se společnost mění. Velké změny mohou přijít a já se zaměřuji na to, kdy se stanou příště.
Kniha On Fire: The Burning Case for a Green New Deal od Naomi Klein je nyní k dostání ve vybraných knihkupectvích.