Vogue Leaders

Kryštof Stupka: Pride je pro mě oslava diverzity, svobody a možnosti být sám sebou

V Praze právě probíhá Prague Pride a vy si už v sobotu můžete užít nejen průvod, kterým celá akce už tradičně vyvrcholí, ale také doprovodný program na Letné. Diskuzi o hate speech na Purple Stage bude moderovat Kryštof Stupka.

Co pro vás celá akce znamená? 

Na Prague Pride jsem poprvé šel už opravdu dávno, ještě když jsem bydlel u rodičů. Byla to pro mě možnost uniknout z everyday reality a najednou mít kolem sebe lidi, kteří neskrývají to, kým jsou, a nebojí se dát najevo svou identitu. Bylo to inspiring a eye-opening. 
Pride je pro mě oslava diverzity, svobody a možnosti být sám sebou. Pro všechny queer lidi je to příležitost si oddechnout od každodenních problémů heteronormativní společnosti a cítit se v bezpečí. Na druhou stranu, Pride není jenom party. Je to i protest, kterým si připomínáme, že stále nemáme rovná práva pro všechny. Je tedy důležité, aby nechyběl politický kontext a právě proto mám obrovskou radost, že tenhle rok budu moderovat Community Stage na Letné, kde se spolu s Johanou Bázlerovou budeme soustředit na problematiku hate crime a hate speech. Celou moderaci ale máme v plánu pojmout se smyslem pro humor, we wanna make fun of it a prostě celkově chceme vytvořit safe space. 

Jaká je LGBTQ+ komunita v Česku? 

Beautiful. Exciting. Diverse. Inclusive. FUN. It’s just us.
Právě proto je cílem mého aktivismu, abychom v České republice narovnali zákony tak, aby se queer lidé necítili jako občané druhé kategorie, jako je to třeba v případě manželství. Nebo naopak aby stát přestal zasahovat do svobody a integrity lidí, kteří chtějí projít tranzicí (změnou genderu), kvůli které dnes stále musí podstoupit nucenou sterilizaci. Evropským soudem pro lidská práva už to bylo vyhodnoceno jako nepřípustné, ale české úřady nutnou právní změnu stále blokují.

Proč je podle vás pro společnost stále problematické tolerovat lidi s odlišnou orientací či identitou?

Většinová společnost je velmi respektující. Dokonce se dlouhodobě posouvá a uvědomuje si svou rozmanitost. Nejvíce je to asi vidět na podpoře manželství pro všechny, která se dlouhodobě pohybuje nad 67 procenty a mezi mladými lidmi je to číslo ještě vyšší. Hlavním problémem u nás je menšinová, ale velmi hlasitá radikální skupina nenávistně smýšlejících, kteří si z LGBTQ+ dělají svůj terč. Často i kvůli tomu, že podobné komentáře a nenávistné chování zaznamenávají z poslaneckých lavic, kde se napříč stranami mnoho poslanců zuby nehty snaží zachovat konzervatismus. LGBTQ+ lidé se tak stávají předmětem politického fotbalu a bez důležitých právních a legislativních opatření je klidně možné, že toho někdo z politiků využije a k aktivizaci svého politického jádra použije právě nenávist. Když vidím, jak se vyvíjí volební preference, tak se obávám, že spolu se ztrátou důvěry v demokratické instituce začnou v naší společnosti panovat více nenávistné tendence a směry. Ale mám obrovskou radost, že ta moje a mladší generace jsou respektující, jsme otevření a nebojíme se být sami sebou. To mě naplňuje obrovskou nadějí.
Prague Pride není jenom průvod, vzdělává a aktivizuje českou společnost.
Foto: Natalie Kubenk
Kryštof Stupka

Co říkáte na současné snahy zakotvit manželství pouze jako svazek muže a ženy přímo v ústavě? 

Mám z toho velké obavy. Když jsem poprvé slyšel, že to budou poslanci předkládat, věřil jsem, že jim to nemůže projít, ale po debatě s politiky si tím už nejsem tak jistý. 
Nejvíc mě na tom návrhu děsí jeho důvodová zpráva. Pasáže jsou opsané z textů autorů údajně zastávajících názor, že homosexualita je nemoc a měla by se léčit. Poslanci si ale ani nebyli schopni zkontrolovat, jestli to, co okopírovali, dává smysl. A tak máme v důvodové zprávě k ústavní novele dezinformace a lži. 
Celé to hlavně ukazuje, jak nekompetentní a blatantně homofobní někteří poslanci jsou a nakolik málo jim záleží na životech lidí s odlišnou sexualitou. 

Mohou akce jako Prague Pride pomoci s podporou LGBTQ+? 

Ve středu jsem moderoval Prague Pride debatu o LGBTQ+ právech v Polsku. Sál byl plný tak, že se tam ani všichni neposadili, a některé momenty byly tak smutné a dojemné, že to mnoho lidem vehnalo slzy do očí. Prague Pride není jenom průvod, jeho součástí je několik desítek doprovodných akcí, které mají za cíl vzdělávat a aktivizovat českou společnost, a v tom si myslím, že splňuje svou roli skvěle. 
Kryštof Stupka je mladý delegát České republiky při OSN, právník a aktivista, který se zabývá především lidskými právy, klimatickou změnou a rovností LGBTQ+ lidí. Vystudoval práva a politologii se zaměřením na evropské právo a lidská práva na pařížské Sciences Po. Už během studia absolvoval několik stáží, mimo jiné v uprchlickém centru pro LGBTQ+ lidi v Aténách, v Radě vlády pro lidská práva a také v Evropském parlamentu. Byl organizátorem kampaně #dopiszarovnost. Bude moderovat diskuzi na Purple Stage v rámci festivalu Prague Pride.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.