Vogue Leaders

Anna Kortusová: Udržitelné investice ovlivňují budoucnost

I když finance nejsou pro většinu lidí právě přitažlivé téma, nelze ho přehlížet. Peníze umožňují žít důstojný život, jsou prostředkem k nezávislosti i pocitu bezpečí. I proto bychom se jako ženy měly zamyslet nad tím, zda jsme připravené se o sebe postarat.
Svět peněz jako by byl ovládán muži. Začněme tím, jak rychle se vůbec muži a ženy dokážou k penězům dopracovat. V této oblasti se bohužel moc neposouváme, z aktuální studie PwC Women in Work vyplývá, že oproti svým protějškům ženy v Česku stále vydělávají o pětinu méně. Takzvaný „gender pay gap“ se u nás pohybuje kolem 19 %, celoevropský průměr je přitom zhruba 14 %. A když už jsme u pracovního prostředí, šanci získat vedoucí pozici ve firmách mají ženy oproti mužům mnohonásobně menší. Rozdíly v platech jsou ale pouze jedním dílem celé skládačky. Otázka totiž nezní, o kolik vyděláváme méně než muži, ale o kolik méně vlastníme. Je těžké vyhodnotit nerovnost v bohatství mužů a žen, studie však ukazují, že rozdíl je velký.
Je důležité naučit se peníze nejen spořit, ale také investovat.
Jako ženy máme oproti mužům většinou nesnadnou výchozí pozici, spojenou s péčí o domácnost a rodinu. Pokud má ale dojít k posunu, bez změny myšlení a našeho vlastního jednání se ho nedočkáme. Je nutné vystoupit ze zajetých stereotypů a začít myslet více na sebe –⁠ a to může znamenat i začít si odkládat peníze stranou. Jako rezervu pro neočekávané situace nebo třeba na stáří. Ženy mají rády své jistoty a těmi jsou peníze na bankovním účtu. V tom je ale problém. I když se při pohledu na naše konto v bance nic nemění, inflace na ně přeci jen dosáhne. Ceny zboží a služeb kolem nás se zvedají a za naspořené peníze si tak pořídíme méně a méně. Proto je důležité naučit se peníze nejen spořit, ale také investovat. 
Foto: Portu
Anna Kortusová
Vlastnosti, které ženám například budování kariéry mohou ztěžovat, se stávají v investování silnou stránkou. Nejsme tolik průbojné, nesnažíme se přebírat kontrolu. Máme tendenci být méně sebevědomé a o svých kompetencích pochybujeme. Spíš než riziko vyhledáváme jistoty. Ukazuje se, že tato ženská nátura hraje na poli investic v náš prospěch. Pokud se totiž ženy rozhodnou vkročit do investičního světa, v průměru překonávají roční výkon portfolií mužů o 0,4 %. Výzkumy navíc ukazují, že do investičního rozhodování žen vstupuje také emoční prvek: necílíme pouze na výnos; více než muže nás zajímá, do jakých projektů a firem peníze posíláme a zda jsou v souladu s našimi přesvědčeními.
Získáním finanční nezávislosti si budujeme kromě peněžní rezervy také svobodu, uznání a postavení. Data nasvědčují tomu, že ženy mají v investičním světě dobré instinkty, a že pomáhají urychlit posun k udržitelnosti – už to je dobrou motivací, proč začít. 
V praxi pak platí jednoduché pravidlo. Čím dříve začnete, tím lépe. To je ten nejtěžší krok. Důležité je pochopit základní koncepty, jako je výnos a riziko, a nastavit si cíl, se kterým chcete peníze investovat. Udržitelné investování zažívá v posledních letech boom a jsou to právě ženy, které udávají trend a prostřednictvím investicí ovlivňují nejen své osobní portfolio, ale také budoucí podobu světa.
Anna Kortusová je analytičkou v investiční platformě Portu, jejímž cílem je zpřístupnit složitý svět investic každému. Podílí se zde na vyhodnocování a revizi investičních strategií a rozvoji ostatních investičních produktů a služeb. Mimo to se na poli investic zajímá o udržitelnost a rovnost mužů a žen. Ve volném čase kompenzuje hodiny strávené v kanceláři jízdou na kole, běháním po kopcích nebo na jógové podložce.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.