Vogue Daily

10 věcí, které musíte vědět o první viceprezidentce v historii USA Kamale Harris

Inaugurace 46. prezidenta USA Joe Bidena přepisuje americké dějiny. Funkce viceprezidentky se poprvé ujímá žena, šestapadesátiletá právnička, bývalá státní zástupkyně a senátorka za stát Kalifornie Kamala Harris. Je rovněž teprve třetí ženou, která byla na tuto funkci nominována. Musí být připravena nahradit prezidenta, pokud nebude schopen vykonávat svou funkci, a formálně také předsedá Senátu Kongresu USA, kde hlasuje v případě rovnosti hlasů. Harris se bude věnovat mimo jiné klimatické krizi, vzdělávací reformě a azylové politice. 

Je hrdou Američankou

Narodila se 20. října 1964 v Oaklandu v Kalifornii dvěma přistěhovalcům z Jamajky a Indie. Její otec Donald J. Harris je profesorem ekonomie na Stanfordově univerzitě a matka Shyamala Gopalan byla vědkyní a lékařkou zabývající se výzkumem rakoviny prsu; zemřela v červnu 2009. Seznámili se během studií na univerzitě v Berkeley a rozvedli, kdy byla Kamala ještě dítě. Viceprezidentka se netají tím, že vyrůstala v multikulturní společnosti a navštěvuje jak černošský baptistický kostel, tak hinduistický chrám. Označuje se však za hrdou Američanku.

Její matka ji pojmenovala po bohyni

Kamala znamená v sanskrtu lotosový květ a je také dalším jménem hinduistické bohyně Lakšmí, která je spojována s prosperitou, štěstím a krásou. Své druhé jméno dostala po mocné bohyni Devi. 

Vždy se zajímala o občanská práva

Její rodiče ji vždy vedli k tomu, aby pracovala ve státní službě. Možná to bude tím, že její dědeček P. V. Gopalan bojoval za indickou nezávislost a byl vysoce postaveným vládním úředníkem, zatímco její babička Rajam Gopalan cestovala po venkovských oblastech Indie, aby místní chudou komunitu vzdělávala v oblasti antikoncepce. 
Foto: Getty Images
Kamala Harris
Harris s rodiči a mladší sestrou Mayou často chodila na nejrůznější protestní akce za práva občanů. Navštěvovala Thousand Oaks Elementary, která byla rasově integrována rok před jejím nástupem. „Moje matka si moc dobře uvědomovala, že vychovává dvě černošky,“ napsala ve své autobiografii The Truths We Hold z roku 2019, kde svou matku popisuje mimo jiné jako odhodlanou a silnou ženu. „Do poslední chvíle se snažila, aby z nás vyrostly sebevědomé a hrdé dívky.“

Chodila na afroamerickou univerzitu

Zatímco její matka pracovala na McGill University, Kamala navštěvovala střední školu v Montrealu. Později se vrátila do USA, aby získala bakalářský titul v oboru politologie a ekonomie na Howard University ve Washingtonu, která je součástí sítě škol, jež byly zřízeny s cílem sloužit především afroamerické komunitě. 

Má za sebou skvělou kariéru i kontroverze

Po studiích nastoupila do advokátní kanceláře v okresu Alameda, kde se zaměřovala na sexuální trestné činy. Od roku 2004 působila jako okresní státní zástupkyně v San Franciscu a v letech 2011 až 2017 jako ministryně spravedlnosti Kalifornie z titulu nejvyšší státní zástupkyně.
Podle kritiků během svého působení udělala až příliš málo na to, aby podpořila reformu trestního zákona, ačkoli její spolupracovníci tvrdí, že byla daleko progresivnější, než si někteří myslí.
Foto: Getty Images
Joe Biden a Kamala Harris

Také kandidovala na prezidentku

Svou kandidaturu oznámila v pořadu Good Morning America 21. ledna 2019 a ke konci roku ji stáhla kvůli nedostatku finančních prostředků a nízkému počtu voličů. V srpnu si ji jako kandidátku na viceprezidentku vybral Joe Biden. 

O její mladší sestře ještě uslyšíme

Maya je také právnička a komentátorka televize MSNBC. Byla jednou ze tří vedoucích poradkyň v kampani Hillary Clinton v roce 2016. 

Přepisuje dějiny politiky

V roce 2017 se Harris stala první jihoasijsko-americkou senátorkou za stát Kalifornie v historii USA a druhou afroameričankou, která byla kdy zvolena do senátu. Nyní je jako viceprezidentka USA vůbec první ženou, která se této role ujala.
Foto: Getty Images
Kamala Harris s manželem

Miluje vaření

Se svým manželem, právníkem Douglasem Emhoffem, se seznámila v roce 2013 během rande naslepo. O rok později se vzali. Zatímco Harris je bezdětná, Emhoff má dvě děti z předchozího manželství.
V rozhovoru pro Vogue přiznala, že víkendy tráví v kuchyni přípravou složitých jídel a během týdne neváhá prohledat každý obchod ve městě jenom proto, aby našla všechny potřebné ingredience. Ráda vaří tradiční indické pokrmy.

Ignoruje dress code

Na rozdíl od jiných kandidátek trávila většinu kampaně v pohodlných converskách a podle všeho se jich nevzdá ani v Bílém domě. Ignoruje předepsaný dress code a místo toho dává přednost kultovním americkým teniskám. Pro budoucí političky je to jasný vzkaz: Buďte za každých okolností samy sebou.
Foto: Getty Images
Kamala Harris