Health

Jak to nevzdat hned po prvním tréninku, pokud jste to trochu přehnali

Dlouhé týdny (někdy měsíce) odkládání a pak se konečně odhodláte jít běhat nebo si zacvičit. Jenže místo toho, abyste začali zlehka a dali si jen 3 km poklusu, si dáte rovnou půlmaraton tempem hodným olympiády a sotva se potom dobelháte domů. Anebo jste naopak již ostřílený sportovec a trénovat chodíte skoro denně, ale samotnou regeneraci stále nějak nemáte pod palcem.
Pokud se v rámci stupnice od 0 do 10 najdete alespoň v jednom z příkladů výše v rozsahu 1 až 10, zbystřete. Těchto několik triků a tipů na to, co OPRAVDU hraje roli ve vašem zotavení po tréninku, opravdu funguje (testováno na vlastní kůži). A možná vám změní život. Minimálně ten tréninkový.

Jídlo

Vždy na prvním místě. Doplňte živiny. Dejte si hlavně potraviny jako je maso, ryby, vajíčka nebo v případě veganů např. tempeh a podobně. Bílkoviny v nich obsažené jsou totiž základními stavebními látkami pro stavbu a obnovu svalů.

Spánek

I když se stále mezi námi spekuluje o tom, proč lidé vůbec spí,  je dokázáno, že kvalitní spánek je alfou a omegou naší regenerace po sportovním výkonu. Totiž růstový hormon, který zajišťuje onu obnovu tkání v našem těle, se uvolňuje právě v době hlubokého spánku (neboli fáze REM). Pokud však naše tělo nebude mít dostatek tohoto kvalitního spánku, bude vám i vašim svalům chybět odpočinek a budete se zotavovat déle.

Foam rolling

Možná už jste také přemýšleli, na co jsou různé válce s hrbolky povalující se po tělocvičnách... Tyhle válce slouží ke stimulaci a masáži takzvaných „trigger pointů“ (MTrP = Myofasciální trigger point) neboli spoušťových bodů na těle. Tyto válce vám díky svému povrchu, který má stimulovat masáž, mohou za správného použití velmi dobře pomoci k myofasciálnímu uvolnění. Co je na rolování skvělé? Jeho výsledky ucítíte opravdu okamžitě. Zeptejte se svého trenéra, nebo zadejte do Googlu „how to foam roll“ a vyzkoušejte po příštím tréninku ty nejnamoženější partie rozmasírovat.

Hořčík

Magnézium má zásadní význam pro normální funkci svalů a produkci energie. Tělo, které má dostatek magnezia je pružnější, čelí déle únavě, lépe regeneruje a detoxikuje. Velmi dobře se vstřebává skrze trávící systém a tak pokud zvolíte cestu tablet, doporučujeme si vybrat magnéziový doplněk v co možná nejlepší kvalitě a nejpřírodnějším balení, jako je například Magnesium 100mg Complex (Terranova, 489 Kč), které neobsahuje žádné přidané látky a obsahuje jeho nejlépe stravitelnou formu!

Hořčíkový olej

Tahle věc je naprostý game changer! Pokud máte pocit, že zítra nesejdete schody, věřte, že tento zázrak zaručí, že se vám to povede. V kamenných prodejnách ho seženete například v drogerii DM (100ml za 219 Kč) , online napříč různými eshopy nebo od značky EasyBody, která se specializuje na výrobu magnéziových olejů a koupelí.

Koňská chladivá mast

Reálně se jedná spíše o „placebo“ ale  skutečně psychicky pomůže. Zkuste ji najít například ve směsi s kostivalem pro lepší účinky na klouby. A pozor! V horkých teplotách vás skvěle ochladí. 

Voda

Hydratace, hydratace a hydratace. Je třeba něco dodávat? Nejen pro vaši pleť, ale i pro vaše svaly. Tečka.