Společnost

Festival v Cannes 2022: Hvězdy na červeném koberci ve stínu války na Ukrajině

Filmový festival v Cannes vyhlásil vítěze. Zlatou palmu na letošním 75. ročníku získal v sobotu večer satirický snímek Triangle of Sadness švédského režiséra Rubena Östlunda, který si tak ocenění z francouzské Riviéry odnáší již podruhé. Nejlepším hercem je Song Kang-ho z Jižní Koreje za film Broker, nejlepší herečkou hlavní představitelka koprodukčního thrilleru Holy Spider Zar Amir Ebrahimi a mezi režiséry uspěl Jihokorejec Pak Čchan-uk za Decision to leave. Podívejte se do fotogalerie, co si oblékly hvězdy na udílení prestižních cen.
Letošní 75. ročník mezinárodního filmového festivalu se nesl ve stínu války na Ukrajině, už při slavnostním zahájení 17. května k divákům a hostům prostřednictvím videopřenosu promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který je vyzval, aby nemlčeli tváří v tvář ruské invazi na Ukrajinu. Ruskou agresi během několika následujících dní připoměl také dokument Mariupolis 2 litevského filmaře Mantase Kvedaravičiuse, který zahynul minulý měsíc v Mariupolu, a kvůli válce se musel přejmenovat film Z (Comme Z) francouzského režiséra Michela Hazanaviciuse, který pod názvem Final Cut letošní ročník festivalu odstartoval. 
O hlavní cenu se tentokrát ucházelo pět režisérek a šestnáct režisérů a jako každý rok se objevilo mnoho známých tváří. Na červeném koberci se prošly Sharon Stone, Julia Roberts, Anne Hathaway, Elle Fanning, Eva Longoria, Julianne Moore či Eva Herzigová. Hudební příznivce pak nadchla premiéra životopisného snímku Elvis australského režiséra Baze Luhrmanna, který si vysloužil dvanáctiminutový potlesk vestoje.