Celebrity

Exkluzivně: Chiara Ferragni a její svatební šaty Dior Haute Couture

Italská odpověď na královskou svatbu. #TheFerragnez rozhodně nezklamali. Nevěsta Chiara Ferragni a kreativní ředitelka Dior Maria Grazia Chiuri exkluzivně pro VOGUE promluvily o skrytém významu svatebních šatů.
Foto: Sophie Carre
Chiara Ferragni v šatech Dior
Chiara Ferragni se dnes za přítomnosti 160 nejbližších na Sicílii vdala za zpěváka a porotce X Factoru Fedeze v šatech Dior Haute Couture. Tylová sukně s háčkovým topem a tříčtvrtečními rukávy navržená Marií Grazií Chiuri je první z tří šatů, které si dneska módní bloggerka a influencerka oblékne. Stejně jako outfit na míru od Prady ze včerejší welcome party v Palazzo Nicolaci a šaty družiček na dnešním obřadu, každý model nese skryté feministické poselství. 

Jedna svatba. Tři návrhářky

„Bylo pro mě velmi důležité mít oblečení navržené od tří italských návrhářek,“ říká Ferragni VOGUE, „ženami, které byly pro mě důležité v různých momentech mého života, které reprezentují kreativitu a nezávislost a které mě inspirují.“
Vybrala si Albertu Ferretti, která byla jedna z prvních návrhářek, které Chiaru podpořily; Pradu kvůli jejímu stylu a nekonvenční osobnosti; Chiuri pro všechno, co dokázala u Diora. „Není jen první ženou v čele tohoto francouzského módního domu,“ říká Ferragni, „ale právě ona vnesla do značky zcela nové kouzlo a message o nové roli žen, feminismu, což je pro mě hodně důležité.“
Sympatie jsou vzájemné. „Vždycky jsem Chiaru obdivovala,“ říká Chiuri. „Je vzorem feministek a zosobněním moderní podnikatelky. Dokázala proměnit svůj sen ve skutečnost, aniž by se zřekla své ženskosti.“
Foto: Johan Sandberg
Foto: Sophie Carre
Foto: Sophie Carre

Svatební šaty v detailu

Jedné věci se Chiara musela vzdát. Své původní vize, jak by její svatební šaty měly vypadat. Ne, že by něčeho litovala. „Nikdy by mě ani nenapadlo, že by mi Maria Grazia navrhla dvoje (technicky troje) Dior couture šaty,“ řekla během prvního setkání nad návrhy. „Vycítila jsem, že se chce vdát v něčem, co bude reprezentovat moderní ženu, jakou ona je,“ říká Chiuri, „takže jsem jí přesvědčila, že potřebuje dvoje šaty: jedny více tradiční na obřad a druhé na party.“

První šaty, inspirované italskými feministkami, jsou ušité z 400 metrů látky. Jejich výroba trvala 1600 hodin. „Vytvořili jsme háčkovaný overal odkazující na starou techniku z jižní Itálie a Francie, kde je úzce spjatá s tradicemi místních žen,“ říká Maria Grazia. 

Po obřadu se Ferragni převlékla do druhých šatů, původního nápadu, se kterým za Chiuri přišla. „Jsou to úžasné šaty, i když méně svatební,“ vysvětluje Ferragni. Symboly těchto šatů, kterou jsou výrazně inspirované transparentními modely z kolekce jaro – léto 2018, jsou jasnější. Jemnou výšivku tvoří Fedezovy texty, malý lvíček odkazuje na jejich syna Lea a kresby míst, které jsou pro pár klíčové. Na ramínkách, kam Dior jinak umisťuje své logo, je datum svatebního obřadu. Velkou sukni na party nahradí kratší, inspirovaná baletním kostýmem, a vyšívané balerínky.
„Myslím si, že je důležité dělat oblečení, které se přizpůsobí potřebám své nositelky,“ vysvětluje Chiuri. „To je definice moderních šatů. Nevěřím v impozantní modely, ve kterých se nedá pohnout. Pevně věřím tomu, že by se móda měla adaptovat, dodávat sebevědomí, a to je skoro nemožné, pokud se necítíte v pohodě."
Foto: Johan Sandberg

Družičky, Leo, Fedez

Šest družiček – Pardis Zarei, mladší sestry Francesca a Valentina Ferragni, Martina Maccherone, Michela Gombacci a Veronica Ferraro – si obléklo šaty vzdávající hold Ferretti, značce, která je Chiaře věrná od začátku její kariéry a také šetrná k životnímu prostředí. Ve spolupráci s Eco-Age vznikly růžové, plisované šaty s krajkovými vsadkami z recyklovaných látek a archivních zipů. 
„Těmito ekologicky udržitelnými šaty jsme chtěli nejen oslavit spojení Chiary a Fedeze, ale taky vyslat jasný vzkaz o etické kráse,“ říká Alberta Ferretti.
Matka nevěsty si také vybrala šaty od Ferretti, jen v modrém odstínu. Malého Lea oblékl módní dům Dior. Mini overaly a košile na míru zdobí obrázek lva a monogram. I ženich zůstal věrný italskému tématu svatby a vybral si značku Versace.

Svatba po italsku

Pár uzavřel svatební slib na Sicílii. Oslavy začaly den předem v Palazzo Nicolaci, paláci z 18. století v centru města, extravagantní party na uvítanou, na kterou hosté přiletěli private jetem. Dnešní obřad se konal v Dimora delle Balze, butikovém hotelu s 62 akrovou zahradou a citrusovými hájem, který dnes v noci bude hostit party inspirovanou Coachellou včetně ruského kola a živé hudby. 
Svatební koordinátorka Alessandra Grillo z Brothers & Sisters celou scenérií vzdává hold Sicílii. „Máme tady plno lučních květin, pivoněk a růží, které naaranžoval Vincenzo Dascanio,“ říká Ferragni.
Pár nezakázal svým hostům sdílet detaily ze svatby na sociálních sítích. „Jsme úplně #prosocial. Chceme, aby každý postoval na sociální sítě cokoliv a kdykoliv,“ říká nevěsta. Nezapomeňte sledovat hashtag #TheFerragnez, je to ten jediný a správný na dnešní noc.