Doplňky

Šátky, jaké u nás nikdo jiný nedělá

Designérka Dagmar Jelínková dává pod svoji značkou Dagmaar vzniknout vysoce kvalitním hedvábným šátkům. Vlastní motivy na ně tiskne ojedinělou technikou. Víte, kterou?
„S hedvábím jsem se poprvé setkala na začátku studia na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze,“ říká Dagmar Jelínková. „A z jeho pevného ovinutí jsem se už nikdy nevymanila. I když jsem později pracovala s mnoha jinými materiály a na jiných zadáních, zvláštní jiskra a světlo hedvábí mě očarovaly.“
Bylo to ale až roku 2015, kdy si všestranná umělkyně položila otázku, jakou výtvarnou cestou by se vydala nejraději. „Co bych ze všech svých kreativních aktivit dělala nejraději? Co by bylo jedinečné a přinášelo mi opravdovou radost?” Odpověď byla jasná. Založila značku Dagmaar (Důvod zdvojeného „a“ existuje, ale zůstává tajemstvím.), která je dnes synonymem vysoce kvalitních hedvábných šátků. Ty jsou navíc zdobené vzácnou technikou ručního sítotisku, mají ručně začištěné okraje a… Moment. Proč se nezeptat přímo designérky?
Jaký příběh stojí za šátkem Dagmaar stojí?
Celým mým životem se vine hedvábné vlákno malého nočního motýla a tak jsem jej přenesla i do své tvorby. Každý šátek by se tak dal přirovnat ke stránkám z románu. Značka má vizi vnést do života žen hedvábné pohlazení a nabídnout jim noblesu a grácii. Prostřednictvím čtvercových obrazů ztvárňuji různé inspirace a vyprávím příběhy, které ženy oslovují.
Jak dlouho trvá vytvořit jeden kus?
Záleží na tom, jak dlouho pracuji na návrhové řadě a přípravě výsledku pro tisk, ale pak trvá někdy i rok pečlivé práce lidských rukou a důmyslných strojů, než je návrh šátku převeden do jeho finální podoby. Až když se krok za krokem seznámíte s tím, jak hedvábný šátek značky Dagmaar vzniká, pochopíte jeho výjimečnost a skutečnou hodnotu.
Čím je šátek unikátní?
Autorským designem, luxusním materiálem, náročnou technologií malosériového ručního potisku šátků v české manufaktuře a ručním začišťováním okrajů pomocí ruličky. Miluji brilanci natištěných barev, které díky vlastnostem hedvábí přímo září. To žádný jiný textilní materiál neumí. Používám hedvábí kvality twill, které je díky šikmo tkané vazbě vláken pevné, takže se hedvábí málo mačká a drží tvar. Ať tedy uvážete šátek jakkoliv, tvoří krásné splývavé sklady. Benefitem tohoto materiálu je navíc jeho přizpůsobivost různým teplotám a léčivé vlastnosti hedvábného proteinu pro pokožku.
Co bylo inspirací?
Motivy se mění podle témat kolekcí, ale vždy obsahují svět plný tajemných náznaků, vášní a skrytých symbolů. Současná kolekce nesoucí název Kolibříci je inspirována nádherou a nezachytitelností tohoto nejmenšího ptáčka na světě. Symbolizuje lehkost, volnost, bezstarostnost. Aztékové dokonce nosili talisman vytvořený z Kolibříka, který pro jejich národ symbolizoval sílu a energii. A já si myslím, že i takový šátek s Kolibříky může být tajuplným talismanem.
Co ti dělá největší radost na tom, že vyrábíš lokálně?
Jsem moc ráda, že mé výrobky nesou hrdé označení „vyrobeno v České republice" a že mohu osobně dohlížet na všechny kroky tradiční manufakturní výroby. Existuje bohužel už jen jedna manufaktura u nás, která umí tisknout vzory na hedvábí náročnou technologií malosériového ručního sítotisku. Když jsem s hedvábím začínala pracovat, bylo jich asi šest.
Jakým výzvám jsi musela čelit?
Musela jsem sebrat odvahu, zavřít oči a věřit, že to dobře dopadne. Výzev bylo hodně a spoustu věcí jsem se učila a učím za pochodu. Hlavně ty, které se týkají ekonomického řízení značky a sociálních sítí. Třeba Instagram mě ale začal vyloženě bavit a myslím, že značce moc sluší.
Zjistila jsi při výrobním procesu, že něco jednoduše nejde?
Párkrát mě o tom někdo přesvědčoval, ale vždycky se nakonec ukázalo, že to půjde. Jen jsem se musela obrnit trpělivostí a počítat občas se ztrátami. Vzdávám se strašně nerada.
Podniknout celou výrobu znovu – je něco, co bys udělala jinak?
Nemyslím si. I ty dílčí problémy měly svoji cenu a kvalitu.
Jak si představuješ svého zákazníka?
Moc bych si přála, aby si šátky Dagmaar kupovaly zajímavé, svobodomyslné a neodolatelné ženy. Značka přináší nadčasový design a nesnaží se kopírovat aktuální módní trendy, protože móda pomine, ale styl je věčný. Záměrem je vytvářet doplňky, které se při správné péči mohou stát pokladem, který se dědí z generace na generaci. 
Jakým způsobem doporučuješ šátek nosit?
Fantazii se meze nekladou. Slogan značky Dagmaar zní: „Rodí se jako doplněk, nosí se jako šperk.“ Když nevíte, jakým šperkem doplnit celkový vzhled, hedvábný šátek se vám bude skvěle hodit. V šátcích se skrývá hravost, jsou módním doplňkem, který rozsvítí a ozvláštní jakýkoliv outfit. Možností způsobů vázání šátku je mnoho. (Inspiraci najdete na zde.) Ženy ho vážou jako ozdobu ke košili, kostýmu, šatům, tričku, nebo sportovnímu looku. Já jej vždycky ocením k malým černým. Můžete ho uvázat na sto různých způsobů, nebo po vzoru Francouzek na kabelku, na ruku, či do vlasů. 
Jak se pohybuje cenově?
Motiv každé kolekce je vyroben ve čtyřech barevnostech o velikosti 88 x 88 cm, cena šátku je 3 400,- Kč.
Kde je možné ho sehnat?
Šátky prodávám ve vlastním e-shopu a snažím se dělat vše pro to, aby byl nákup příjemným zážitkem. Zákazník si může vybrat ze dvou originálních krabiček a kupuje-li šátek jako dárek, může do krabičky nechat vložit i osobní vzkaz pro obdarovaného. Nabízím i možnost osobního předání v Praze pro ty, kteří spěchají, nebo, jak se také stává, chtějí poznat autorku.