Man

Kdo přetváří české pohádky ve šperky pro velké módní domy?

Další z všetečných dotazníků, které se ptají na všechno možné a vesměs vlastně na nic, vyplňuje šperkař a návrhář doplňků Matthias Schneider.
Matthias sice není český rodák (pochází z Bavorska), ale jako by byl. Jeho maminka je Češka, a tak za prarodiči do Čech jezdil, kdykoliv to jen šlo. „Šumava, borůvky, pohádky,“ vzpomíná zamilovaně na dětství. „Brali mě do českých divadel a muzeí...“
Už tehdy bylo jasné, čím se prudce kreativní a manuálně zručný Matthias jednou bude živit: tím, že bude dělat krásu. „Ve čtrnácti jsem si začal pravidelně kupovat Vogue. Okamžitě jsem věděl, že chci být součástí tohoto světa. To pak ještě umocnil film Ďábel nosí Pradu. Došlo mi, že to nejenom chci, ale přímo potřebuju.“
Foto: Matthias Schneider
Pět let nato opustil Německo a odstěhoval se do Paříže. Začínal coby stážista v eventové agentuře organizující přehlídky a showroomy pro Karla Lagerfelda, Fendi, Louis Vuitton či Celine, pokračoval studiem designu v Kolíně, Hongkongu a Miláně a nakonec se do Paříže vrátil znovu jako stážista, tentokrát u značky & Other Stories a později Celine.
„U Celine jsem zůstal pět let. Nejprve jsem byl asistentem, později hlavním šperkařem, to bylo za Phoebe Philo. Ke konci, za Hediho Slimana, jsem měl na starosti i brýle,“ vypráví Matthias. Při práci využívá svých kořenů. Jednou ho k nápadu na sluneční brýle přivedli záporáci z Šíleně smutné princezny, jindy vytvořil náušnice podle pohádky Princezna se zlatou hvězdou na čele.
Inspirace:
Výsledek:
„A pak mě oslovila Gaia Repossi a mně došlo, že její kreativní přístup je mi blízký. Máme podobný vkus a miluju na ní, jak vidí věci ne takové, jaké jsou, ale jaké by podle jejího názoru být měly. Nabídku jsem přijal, jsem ředitelem ateliéru a dohlížím na všechny kolekce.“
Foto: Archiv Vogue Czechoslovakia
Když přijde na šperky, co je nepřijatelné? Všechno je přijatelné, pokud tě to dělá šťastným.
Jestliže jsou diamanty nejlepším přítelem každé dívky, co je nejlepším přítelem kluka? Diamanty nemají pohlaví! Ale bílé nebo černé zlato je vždy bezpečnou alternativou.
Koho bys nejraději viděl se svými šperky? Neznámého člověka v metru.
Koho bys s nimi viděl nejméně rád? Na konci dne jsou to jenom šperky. Kdo jsem, abych někoho soudil?
„Jestli jsi měl zájem, měl jsi mi dát prsten,“ zpívá Beyoncé. Souhlasíš? O-o-ou…
S jakým materiálem nejraději pracuješ? S jakýmkoliv, který mohu řezat, lepit, ohýbat… Mosaz, papír, vosk, můžu pracovat s čímkoliv.
Kdy záříš jako diamant? Když jsem se svými nejbližšími přáteli.
Co je nejlepšího na životě v Paříži? Kultura, jídlo a společenský život.
Co je na něm nejhorší? Lidé jsou tu někdy obtížní.
Vyrábíš si sám doplňky? Když to nejde koupit, udělám si to.
Piercing v pupíku: ano, nebo ne? Pokud je rok 1999 a ty jsi Britney Spears, tak 100% ano. V jakémkoliv jiném případě: NE!
Jak se díváš na perlový náhrdelník? Záleží, jak ho nastyluješ. Může být cool, může být nudný!
Je méně opravdu více? Nemusíš být nápadný, abys byl relevantní.
Pár sladkých teček na závěr – pár mých oblíbených děl Matthiase: