Trendy

Barva roku, která spojuje digitální a fyzický svět

Barvu roku podle Pantone Color Institute již známe. Existují ale i jiné společnosti zabývající se barvami a jejich dekódováním. Jednou z nich je Coloro, která úzce spolupracuje s WGSN, největší agenturou zaměřenou na předpovídání trendů — a právě podle nich je barvou roku Digital Lavender. 
Digital Lavender. Jde o odstín pastelově fialové, který pozitivně působí na lidské smysly, přináší klid, a proto má za cíl sblížit virtuální svět (kde spousta z nás hledá útočiště před každodenním stresem) s fyzickým prostorem. Obecně se ale také pojí se spiritualitou. Mimochodem, nejnovější výzkumy dokazují, že meditace může být až desetkrát účinnější, pakliže je praktikována právě při ultrafialovém světle. 
A to není vše, fialová byla v minulosti spojována s vysokým sociálním postavením —  látky se totiž na fialovo barvily pomocí vzácného pigmentu z mořského šneka, vyskytujícího se pouze na pobřeží Libye. Není zároveň náhodou, že jde o barvu korunní čakry Sahasrara, symbolizující duševní harmonii a již zmíněnou spiritualitu. 
Conner Ives, Spring-Summer 2023 Foto: Courtesy of Conner Ives
Iro, Spring-Summer 2023 Foto: Courtesy of Iro
Etro, Spring-Summer 2023 Foto: Courtesy of Etro
Barvu, o které je řeč, genderově neutrální Digital Lavender, přitom můžeme nacházet kromě oblečení například i v interiérech nebo beauty segmentu. Často bývá také součástí futuristicky vyhlížejících vizuálů, jako jsou sci-fi filmy, HI-TECH vynálezy nebo třeba virtuální realita. O těchto něžných tónech se říká, že podporují kreativitu a myšlení. 
Kouzlo fialové potvrzují i verdikty společnosti Pantone, která pro loňský rok vybrala velmi podobný odstín — Very Peri, zatímco letošní rok podle ní kraluje Viva Magenta, opět z blízkého spektra fialové. Ať žije fialová!