Přehlídky

Winnie Harlow, Duckie Thot a Kelsey Merritt o diverzitě na přehlídce Victoria’s Secret

 Ještě něž všechny tři prvně vykročí na Victoria’s Secret Fashion Show 2018, Vogue se setkává s Winnie Harlow, Duckie Thot a Kelsey Meritt, aby si promluvily o důležitosti diverzity na módních molech.
Vše začalo příspěvkem na Instagramu 7. září. Jen několik dní po finálním castingu pro Victoria’s Secret Fashion Show 2018, přidala Kelsey Merritt na svůj účet příspěvek oznamující, že i ona už si zasloužila svá křídla. Fotka stala takřka ihned virální, protože se jedná o první ženu filipínského původu v historii přehlídky.
Tato novinka oživila probíhající diskuze o diverzitě na Victoria’s Secret mole. V roce 2017 byl, dle Teen Vogue, line-up zatím nejrůznorodější: téměř 50 procent modelek bylo hispánského, asijského nebo afroamerického původu. V roce 2016 to bylo jen 30 procent a ještě méně (zhruba 25) v roce 2015. Loňská vyšší diverzita byla ale podpořena ještě jedním faktem: přehlídka se konala v Šanghaji, a tak se do ní zapojilo i 8 čínských modelek, což se letos pravděpodobně nebude opakovat.
Omezení v castinzích ve Victoria’s Secret odráží problém, který prochází celým módním průmyslem: rovnoměnější zastoupení na molech, které není jen sezóním trendem. I přes to, že poslední zpráva o diverzitě od The Fashion Spot označila přehlídky Spring/Summer 2019 za dosun nejrůznorodější, podíl modelek etnických původů byl stále pouze 36.1 procent. Kromě různorodých, etníckých původů zahrnuje pojem diverzita i plus-size, starší, transgender a non-binary modely. V roce 2017 nařkla Ashley Graham Victoria’s Secret za to, že nikdy neměli na mole plus-size modelku, a letos se Leyna Bloom snažila na přehlídku dostat jako první trangender žena, bohužel neúspěšně.

Kelsey Merritt

Pro dvaadvacetiletou Kelsey má rok 2018 speciální význam: nejenže se poprvé projde po mole Victoria’s Secret, ale bude to také její první přehlídka mimo její rodnou zemi. "Narodila jsem se v malém městě Pampanga kousek od Manily," říká Vogue. "Modeling jsem začala dělat příležitostně kolem patnácti let. V sedmnácti mě na Instagramu našel scout od Wilhelmina International. Čekala jsem, než dodělám univerzitu a pak jsem se v jednadvaceti letech odstěhovala do New Yorku. Po třech letech s modelingovou agenturou Wilhelmina, začala fotit kampaně pro Victorias Secret .
"Pracovat pro značku bylo skvělé, ale to nikomu nezajistí, že bude i na přehlídce," vysvětluje modelka. Ještě před Kelsey, byla v roce 2016 první filipínská modelka značky Janine Tugonon, ta se ale bohužel nedostala až na přehlídku. "Od mala jsem se na Victoria’s Secret přehlídky koukala a všichni jsme věděli, že na této show nikdy nebyla zádná Filipínka, takže to byl celý život můj sen." Kelsey také uznává, že nedostatečné zastoupení modelek etnických původů ji znejistilo, protože se sama nedokázala v módním průmyslu zařadit. "Vždycky jsem si myslela, že západní modelky jsou nám prostě nadřazené, že nikdy nebudeme mít tak dobré práce, jako ony. V přehlídce Victoria’s Secret je jen zhruba 15 míst pro nováčky, takže se musíte hodně snažit, abyste se tam dostali!" Podle Kelsey je nejlepší způsob, jak zvýšit diverzitu v módním průmyslu,  vysvětlit značkám, že najímání modelek různorodých původů je pro jejich zákazníky atraktivní. "Molo Victoria’s Secret musí reprezentovat realitu takovou, jaká je."

Winnie Harlow

Když se Winnie Harlow loni nedostala na  seznam  přehlídky, bylo to přinejmenším zklamání. "Od té doby, co dělám modeling, pro mě byla přehlídka Victoria’s Secret snem i kariérním milníkem." Takže když se tato dvacetičtyřletá rodačka z Toronta letos vrátila na castingy, byla hodně nervózní. "Dokonce jsem se rozbrečela v taxíku, který mě na casting vezl, takže se mnou řidič musel dvakrát objet blok, než jsem se uklidnila." Po pár dnech ale zjistila, že se umístila.
Winnie bude první modelkou s poruchou kůže zvanou vitiligo, která způsobuje ztrátu pigmentu v některých částech kůže. Ve škole ji za něj sice šikanovali, ale od jejího vstupu do světa modelingu, je Winnie právě díky svému vzhledu jednou z nejzapamatovatelnějších tváří. Objevila se v America’s Next Top Model in 2014 a šla přehlídky pro značky jako Fendi, Coach, Marc Jacobs nebo Julien Macdonald. Letos ji Tommy Hilfiger vybral jako svou celosvětou tvář a ambasadorku spolu s Hailey Baldwin.
Proč je pro ni, při jejím i tak velkém úspěchu, přehlídka Victoria’s Secret tak důležitá? "Je pro mě speciální, protože je tak žádoucí," říká Winnie. "Narozdíl od jiných, se přehlídka soustředí na talent a výjimečnost zúčastněných. A i když jsou jejich návrhy úchvatné, pozornost je především na modelkách." Průběh castingů je podle Winnie hodně náročný. "Všechny modelky jsou pečlivě vybrány a za přehlídkou je obrovské množství práce a dedikace. Je to příležitost, která je jednou za život"
Ač Victoria’s Secret na svých molech měla už v prvních letech často modelky jako Naomi Campbell a Tyru Banks, Winnie věří, že značka může podpořit diverzitu v různých směrech. "Přehlídka má celosvětový dopad, takže je hodně důlležité, aby odrážela realitu. Žijeme v různorodém světě, kde jsou ženy různých tvarů, barvy i etnik. Je skvělé, že se to právě některé značky snaží ukázat, jen je potřeba zajistit, aby to byl stálý stav a ne jenom trend."

Duckie Thot

Pro třiadvacetiletou Duckie Thot začala kariéra rychle. Pochází z Melbourne, je dcerou uprchlíků z jižního Sudánu a poprvé se do módního povědomí dostala, když se umístila na třetím místě v soutěži Australia’s Next Top Model v roce 2013. Následovala focení pro Paper a Black Magazine, a pak jedno náhodné setkání s Kanye Westem vystřelilo jeji kariéru ke hvězdám. Duckie se tak objevila na přehlídce Yeezy’s Spring/Summer 2017,  kde poznala Pat McGrath, která ji pak zapojila do své videosérie "In the Mirror" která se na sociálních mědiích stala virální.
Od té doby se objevila na přehlídkových molech Balmain, Moschino i Oscar de la Renta. Samotná Rihanna je její fanoušek, takže se Duckie stala tváří Fenty x Puma i její kosmetiky Fenty Beauty. Letos v září byla také vybrána jako nová ambasadorka pro  L’Oréal Paris. "Být součástí Victoria’s Secret přehlídky je zvláštní, protože jsem si vědoma, jak těžké je se na ni dostat. První rok mi to nevyšlo a musela jsem na sobě hodně věcí zlepšit. Byla to výzva, ale o to je pro mě teď moje účast na přehlídce výjimečnejší."
Duckie se často nechává slyšet o potřebě diverzity v módě. Právě v její rodné Austrálii pro ni bylo obtížné najít v modelingu práci. Myslí si, že tento problém nesahá jen ke castigům, ale mnohem dál: mnozí make up artisti totiž na focení stále nenosí její odstíh makeupu a kadeřníci neví, jak pracovat s její strukturou vlasů. "Jsem moc ráda, že můžu být součástí změny. Udělali jsme už ale dost velký pokrok? To ještě ne, stále je co dohánět Jak pomoci? Především vytvářením nových příležitostí pro doteď marginalizované skupiny."