Móda

Udržitelný styl vévodkyně Meghan

Od doby, kdy se stala členkou královské rodiny, podporuje udržitelnou módu. Vogue vybírá sedm oblíbených značek vévodkyně ze Sussexu. 
Ať už je to Stella McCartney, která je dobře známá svým etickým přístupem k módě, Gabriela Hearst, jež kombinuje luxus s nízkým dopadem na životní prostředí, nebo návrháři jako Outland Denim, Rothy's a Kimai, zaměřili jsme se na udržitelné značky, které herečka a aktivista nosí od loňské svatby s princem Harrym. 
Foto: Tim Rooke/REX/Shutterstock
Meghan, vévodkyně ze Sussexu, Edes House, Chichester, říjen 2018

Gabriela Hearst

Vévodkyně je jednou z nejznámějších fanynek uruguayské návrhářky Gabriely Hearst. Poprvé se ukázala v saténových šatech smaragdové barvy Demi v Sussexu loni v říjnu. Během návštěvy Birkenheadu v lednu si (nikoliv poprvé) vybrala kabelku Nina, a to právě v době, kdy Gabriela Hearst uvedla na trh exkluzivní kolekci s Matches Fashion a koncern LVMH do této značky oznámil minoritní investici. Etický přístup společnosti, která byla založena v roce 2015, shrnuje motto „luxus se svědomím“ – spotřeba kůže se omezuje pouze na pokrytí poptávky, prioritou je používání udržitelných materiálů a snižování množství odpadu a plastů v celém procesu tvorby.
Foto: Chris Jackson/Getty Images for the Invictus Games Foundation
Princ Harry, vévoda ze Sussexu, a Meghan, vévodkyně ze Sussexu, na návštěvě Austrálie, říjen 2018

Veja

Francouzská značka sportovní obuvi Veja se od spuštění v roce 2004 stala kultovní záležitostí a jejím posláním je nabídnout spotřebitelům plnou transparentnost ohledně dodavatelských řetězců. Vévodkyně z Sussexu měla na sobě tenisky Esplar, pojmenované podle brazilské nevládní organizace, která podporuje pěstitele bavlny, při Invictus Games v Sydney v říjnu 2018.
Foto: Pool/Samir Hussein/WireImage/Getty Images
Princ Harry, vévoda ze Sussexu, a Meghan, vévodkyně ze Sussexu, na návštěvě Austrálie, říjen 2018

Outland Denim

Takzvaný „Meghan-efekt“ se projevil v plné síle poté, co vévodkyně oblékla džíny Harriet značky Outland Denim s vysokým pasem, a to nikoliv jednou, ale hned pětkrát během první zámořské cesty v loňském roce. Australské značce, která používá eticky získané materiály a zaměstnává ženy v Kambodži ohrožené chudobou, poté stouply prodeje o 640 % a mohla najmout dalších 46 švadlen.
Foto: Karwai Tang/WireImage/Getty Images
Meghan, vévodkyně ze Sussexu, Smart Works, Londýn, leden 2019

Kimai

Diamanty kultivované v laboratoři v poslední době mění tvář šperkařského průmyslu a nabízejí udržitelnější alternativu k tradičně těženým kamenům. A Meghan je mezi prvními, kdo si oblíbil britskou značku Kimai. Náušnice Felicity, které na sobě měla při charitativní návštěvě londýnského Smart Works v lednu, jsou ze syntetických diamantů v eticky získaném zlatě. Nyní jsou cela vyprodané.
Foto: Samir Hussein/WireImage/Getty Images
Princ Harry, vévoda ze Sussexu, a Meghan, vévodkyně ze Sussexu, na návštěvě Nového Zélandu, říjen 2018

Maggie Marilyn

Vévodkyně se během cesty na Nový Zéland rozhodla podpořit místní designéry, a na recepci ve Wellingtonu se tak ukázala v bílých smokingových šatech od Maggie Marilyn. Značka byla založena v roce 2016 mladou designérkou Maggie Hewitt a jejím cílem je vyrábět veškeré oděvy v továrnách na Novém Zélandu, platit dělníkům adekvátní mzdu a používat materiály šetrné k životnímu prostředí.
Foto: Pool/Samir Hussein/WireImage/Getty Images
Princ Harry, vévoda ze Sussexu, a Meghan, vévodkyně ze Sussexu, na návštěvě Austrálie, říjen 2018

Rothy’s

Zřídkakdy vychází bez lodiček na vysokém podpatku, přesto udělala ekologicky uvědomělé gesto tím, že si při návštěvě melbournské pláže v říjnu loňského roku vybrala baleríny Point značky Rothy, která vznikla v roce 2016. Horní vrstva je vyrobena z recyklovaných plastových lahví a stélka je z pěny, která byla přepracována ze starých bot.
Foto: Karwai Tang/WireImage/Getty Images
Meghan, vévodkyně ze Sussexu, Birkenhead, leden 2019

Bar Jewellery

V Birkenheadu v lednu 2019 pak předvedla pozlacený Wide Ripple náramek vycházející britské společnosti Bar Jewellery, která používá recyklovaný kov. Návrhářka Sophie Mckay, která dříve pracovala pro luxusní značky včetně Tom Ford a Versace, se zaměřuje na etické a udržitelné postupy a kolekce je ručně vyráběna v Londýně.