Móda

S Emou Muller o body positivity

Kdo by to řekl, že zrovna plavky mohou zlepšit náš přístup k vlastnímu tělu? Elena Cheurina podává důkaz svou udržitelnou značkou Ozero, kterou pro Vogue vyzkoušela Ema Muller. A byla to láska na první dotek.
„Bonjour, Martinko, nebavilo by ťa napísať o dizajnérke, ktorá vyrába plavky z recyklovaných odpadkov nájdených v oceáne?“ píše mi Ema Muller o svém posledním objet de désir. Bavilo, odepisuju. „Baba je modelka a pracuje teraz tiež s body-plus babami.“ A jak vypadají? Myslím ty plavky, ne baby. „Ja sa ti v nich cvaknem.“ Tak jo.
Foto: Ema Muller
Foto: Ema Muller
Na virtuální cestě za Elenou Cheurinou, zakladatelkou značky Ozero, si s Emou povídáme o body positivity, tedy pozitivním smýšlení o těle.
Je mi hloupé se na to ptát, notabene tebe, která jsi nejkrásnější na světě, přesto: Pochybovala jsi někdy o svém těle? A pokud ano, co ti pomohlo pochybnosti překonat?
Ty vieš presne, ako na ženy! Ja a moje telo spolu odjakživa vedieme jeden veľmi krásny a vzrušujúci love & hate relationship. Raz ho neznášam ja, raz ono mňa, inokedy sa zase nedokážeme od seba odtrhnúť. Ale tak je to asi správne. A aspoň sa nenudíme a vždy je o čom sa hádať a prečo sa bozkávať. Treba si uvedomovať špecifickosť svojho tela, jeho krásu, silu a energiu. A ak máš pocit, že mu niečo z toho chýba, postav sa k tomu čelom, zabojuj a prines mu to v náručí. Alebo v čierne mini kabelke Puzzle od Loewe. (V novembri mám narodeniny, tak to len, aby si vedel.)
Píšu si. Kdy se cítíš nejkrásnější?
Keď sa o seba starám, ráno pijem matchu (lebo je zelená), počúvam sa, rešpektujem a nebojujem s tými crazy náladami a emóciami, čo sa vo mne dennodenne vytvárajú. Radšej som chvíľu crazy s nimi, do noci sa zabávame a rozprávame o živote, ony si potom objednajú crêpes au nutella s jahodami a sú spokojné. Dobre a teraz jednou vetou: Najkrásnejšia som vtedy, keď  som so sebou spokojná. Jednoduché ako facka. Ale taká tá poriadna, čo naozaj boli.
Tvůj Instagram je pro mě jako taková on-line, stále se píšící self-help kniha. Nevím, zda to je tvůj záměr nebo ne, ale funguje to. Kdybys mohla dívkám a klukům, kteří tě sledují, svým obsahem předat jednu zprávu – jednu životní lekci, jaká by to byla?
Naozaj, funguje to? Vidíš, a ja mám občas taký pocit, že to hrozne dramatizujem. Že Ema, čo tam stále dávaš tie motivačné n’importe quoi, koho to môže zaujímať? Mne to ale v tom momente fakt pomôže. A nie nadarmo sa my ľudia voláme ľuďmi – máme totiž rovnaké pocity, trápenia a radosti – práve preto, že sme ľudskí. Životná lekcia na dve: Ži. (Tak, aby ťa to čo najviac bavilo.)
Foto: Ema Muller
Myslím, že Chaka Khan by Ozero milovala. Jak nám totiž později říká Elena, Ozero je brand pro every woman. Její sofistikované návrhy mají být především pohodlné a posilovat sebevědomí své nositelky.
Jak důležité je pro vás ukazovat plavky nejenom na hubených modelkách?
Moc mě baví pracovat se ženami různých velikostí a vidět klientky, jak sdílí fotky, na nichž jsou v našich plavkách, mě dělá opravdu šťastnou. Od samého začátku se snažíme mít co nejdiverznější casting, a to jak co do typu těla, tak rasově. Naštěstí máme zázemí v Malajsii, která je melting pot různých ras a náboženství.
Když přijde na plavky, jsou nějaká pravidla, kdo by měl a kdo by neměl nosit to či ono?
Pokud jde o styl, žádná pravidla nejsou, protože výběr plavek je otázkou vkusu a sebevyjádření. Na druhou stranu jsou určité střihy a konstrukční elementy, které vypadají lépe na určitém typu těla. Například kostice sedí spíš dívkám s velkým poprsím a bikiny se spodním dílem, který má vysoký pas, zase sluší víc dlouhému torzu.
Ozero není jenom inkluzivní, ale také velice udržitelná značka. Využíváte Econyl, jehož vlákno se vyrábí z recyklovaných plastů nalezených v oceánu. Vnímáte spojení mezi naším zdravím a zdravím planety?
Ano, a věřím, že je velmi silné. Zamořené prostředí se nás fyzicky dotýká, o tom není pochyb. Ale i dnes, když vidíme – řekněme – špinavé pláže nebo jiné rekreační, ale i městské části, rozladí nás to. Alespoň tedy mě, když cestuju po Asii. Tady v Malajsii máme spoustu krásných pláží s tou nejčistší vodou a bílým pískem, ale když někde vidím, jak se tam povalují plastové lahve, tak si dovolenou prostě nemohu v klidu užívat.
Vedle Ozero se živíte modelingem. Změnil nějak váš přístup k body positivity?
Uf, musím přiznat, že modeling je velice kruté pracovní prostředí, obzvlášť pro mladé dívky, které teprve začínají. Nechápejte mě špatně, miluju modeling, tahle profese má spoustu cool benefitů, ale jednou velkou nevýhodou je, že se kvůli ní cítíte nejistí svým fyzickým vzhledem. Zeptejte se jakékoliv modelky, jestli je se svým tělem spokojená, a pravděpodobnost, že jako odpověď dostanete „ne“, je opravdu vysoká. Zpočátku mé kariéry pro mě bylo těžké přijmout se a milovat své tělo, ale postupně jsem se to naučila, ačkoliv jsou stále dny, kdy tak docela spokojená se svým tělem nejsem. Stále na tom pracuju.
Co byste vzkázala dívce, která se stydí nosit bikiny a raději své tělo zakrývá, protože si sebou není jistá?
Milujte se taková, jaká jste. Každý jsme unikát, neexistuje nikdo jako jste vy. Tohle si uvědomit je předpokladem k tomu přijmout se a své tělo milovat.