Péče

Jak mít delší vlasy snadno a rychle?

Toužíte po dlouhých vlasech, ale nechce se vám čekat? Vogue CS Junior Beauty Editor Josef Šlaich zjišťoval, jak vysněné délky dosáhnout v minimálním čase.
"Maximální rychlost růstu vlasů je geneticky předurčená," říká Anabel Kingsley, přední tricholožka v New Yorku.  "Pro většinu lidí je to přibližně půl centimetru měsíčně. Nedá se to ničím urychlit. To znamená, že jediné co můžete udělat je podniknout kroky k tomu, aby rostly optimálně a předčasně nevypadávaly."
Vlasy, které jsou ve skvělé kondici, jsou přímo závislé na tom, jestli rostou správně. Klíčová je dobrá péče, pravidelná ošetření u kadeřníka a životospráva, která zajistí, aby rostly pevnější a někdy dokonce rychleji.

Zdravá pokožka hlavy = krásné vlasy

Zdraví pokožky hlavy je klíčové a dost často podceňované, protože obměna buněk, správná hydratace a vyvážená hladina pH jsou základem pro zdravý růst vlasů. "Z pokožky hlavy vlasy rostou, takže se podle toho o ní musíte starat. Pokud chcete podpořit růst dlouhých a silných vlasů, musíte pokožku hlavy pravidelně čistit, tonizovat a jednou týdně použít exfoliační masku," říká Kingsley.
Nejnovější produkty dokážou pokožku hlavy účinně vyživit a stimulovat zároveň.

Po kterých vitamínech rostou rychleji?

Geny, vnější faktory a hormony mají přímý účinek na růst vlasů, takže výběr správného minerálního doplňku k doplnění jakýchkoli nedostatků je prvním krokem, který podpoří růst a zabrání lámání vlasů. Které jsou nejlepší?
Kyselina fulvová
Tato sloučenina podporuje a zvyšuje vstřebávání minerálů a stopových prvků v těle. Ty, které stimulují oblast pokožky hlavy prokazatelně zvyšují růst vlasů," říká Shabi Daya, lékárnice a zakladatelka Victoria Health a dodává: "Klinické studie prokázaly, že výživové doplňky s obsahem kyseliny fulvové zlepšují celkovou kondici vlasového vlákna."
Železo
Podle Dayy "trpí nedostatkem železa přibližně 15% světové populace." Železo je klíčovým prvkem při fázi aktivního růstu vlasů. Během této fáze rostou vlasy přibližně o 1cm každých 28 dní, takže správně zvolený vitamínový doplněk zajistí, aby vlasy nepadaly.
Biotin
Klinické studie prokazují účinky vitamínu B na zvýšení tvorby keratinu. "Vlasy jsou primárně tvořeny keratinem, takže nedostatek biotinu může mít za následek vypadávání vlasů," říká Daya.

Produkty na posílení vlasového vlákna

I když zdravá vlasová pokožka a správná strava jsou klíčem k podpoře růstu vlasů, kondice vlasového vlákna je neméně důležitá. "Jakmile vlasy dosáhnou určité délky, tak pokud se budou lámat, dále neporostou" říká kadeřník Philip Kingsley. "Abyste minimalizovali poškození, používejte jednou týdně speciální péči, kterou aplikujete do suchých vlasů před šamponovou lázní."

Má strava vliv na růst vlasů?

Ano, velmi. Vyvážená strava má přímý vliv na růst vlasů. "Proteiny a sacharidy jsou důležité k udržení růstového cyklu vlasů, takže se ujistěte, že je zařadíte do své snídaně a během oběda. Jedná se o nejdůležitější jídla dne, stejně tak pro vaše vlasy," dodává Kingsley.
Foto: Getty Images

Jak se o vlasy starat doma a podpořit jejich rychlejší růst?

Investujte do jemného kartáče se zaoblenými plastovými zuby. Nejlepší jsou kartáče Tangle Teezer. Při česání buďte opatrní, vždy začínejte rozčesávat od konečků a postupujte směrem nahoru. Nikdy je nerozčesávejte od kořínků, zbytečně je to zatěžuje.

Jak často byste měli navštěvovat kadeřníka?

Pokud chcete delší vlasy, rozhodně to neznamená, že na svého kadeřníka zanevřete. Chcete, aby vaše konečky byly robustní a nedocházelo k jejich třepení? Kadeřník celebrit George Northwood, který má na svědomí svatební účes vévodkyně ze Sussexu radí: "Konečky si nechte přistřihnout každé tři měsíce. Mezitím používejte masky na posílení vlasů a před tepelným stylingem použijte sprej, který je ochrání před horkým vzduchem."