Health

6 způsobů, jak se vypořádat s nachlazením

Bez ohledu na to, které symptomy se u vás objeví jako první, potřeba zatočit s nachlazením je přirozená. Než se však dostanete k litanii skládající se z léků nebo poprosíte svého lékaře o antibiotika na předpis, vsaďte na holistický přístup.
"Klasické léky potlačují symptomy nachlazení jako bolest hlavy, kašel a teplota, ale necílí na hlavní příčiny a mohou ještě více oslabit imunitní systém," vysvětluje doktorka integrativní medicíny Taz Bhatia. Zmiňuje například antihistaminika, která vysušují sliznici a mohou způsobit zánět dutin. "Přírodní léky mají méně vedlejších účinků, méně škodlivých chemikálií a z dlouhodobého hlediska posilují imunitní systém."
Každý z nás je samozřejmě jiný a lékař by měl rozpoznat, kdy už je skutečně čas vytáhnout do boje proti virům a bakteriím se silnějším kalibrem. Do té doby vyzkoušejte šest tipů, které nám prozradila doktorka Bhatia.

1. Začněte s léčbou, jakmile se objeví první příznaky

O tom, jak bude nemoc probíhat, rozhoduje prvních 24 hodin. Odpočívejte a zvyšte pitný režim. Taz Bhatia doporučuje kozinec, tradiční čínskou bylinu, bez, bohatý na flavonoidy, léčivé houby reishi a vitamin C v rozmezí od jednoho do dvou gramů. "Ve chvíli, kdy začnete pociťovat první příznaky, začněte jej dávkovat po několika hodinách," vysvětluje. 

2. Zbavte se ucpaného nosu

K uvolnění nosu od rýmy doporučuje Bhatia solný sprej, který dutinu pročistí. Další populární pomůckou v boji proti nachlazení, nebo jen pro zlepšení kvality dechu, jsou konvičky na výplach dutin - jen se ujistěte, že používáte destilovanou vodu. Napařování s protizánětlivými esenciálními oleji jako lemongrass, eukalyptus, rozmarýn a oregano je také účinné. "Na rozdíl od klasických antihistaminik nevysušují dutinu," zdůvodňuje.

3. Zastavte bolest a uhaste pálení v krku

Rozmíchejte si lžičku prášku z kůry jilmu plavého, který při kontaktu s vodou vytváří jemný sliz a podporuje trávení. "Zároveň pokryje krk a pomáhá zmírnit bolest," vysvětluje Taz Bhatia a dodává, že kořeny z proskurníku a pelargonie mají podobné účinky.

4. Odpočívejte a dodržujte pitný režim

"Dokonce i já jsem se před několika dny trápila s nachlazením," přiznává doktorka. Žádné zázraky zkrátka neexistují. Pijte více vody, hodně spěte a dodržujte zdravou životosprávu pro regeneraci imunitního systému.

5. Antibiotika používejte jen v krajních případech

"Neléčí chřipku," tvrdí Bathia. "Měla by být použita pouze k léčbě následků chřipky, jako je pneumonie nebo infekce uší. Jinak mohou potlačit imunitní systém tím, že zatíží střevní mikrobiom a zvýší výskyt kandidózy, což je houbová infekce způsobená nadměrným růstem kvasinek. Je to novodobá epidemie." Pokud příznaky jako zvracení, bolení břicha a intenzivní bolesti hlavy přetrvávají, poraďte se s lékařem a ujistěte se, zda nejde o něco vážnějšího.

6. Pamatujte, že prevence je nejlepší obrana

Nejlepším způsobem, jak předcházet onemocnění, je dostatečná prevence. Myjte si často ruce mýdlem, udržujte čistou klávesnici počítače a smartphonu, dodržujte zdravý životní styl od každodenního cvičení, vyvážené stravy až po plánování času na odpočinek a spánek. Jedině tak zůstanete přes zimu zdravější a krásnější.